Najviša zgrada u Bosni i Hercegovini – Avaz Twist Towers u Sarajevu, 172 metara
Sjedište novinsko-izdavačke kuće Avaz u Sarajevu je najviša zgrada u Bosni i Hercegovini, ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Avaz Twist Tower visok je 142 metara, a zajedno s antenom doseže ukupnu visinu od 172 metara. Smješten je na Marijinom dvoru, u poslovnom distriktu Sarajeva te je velika turistička atrakcija. Ne čudi što se mnogi penju do vrha s kojeg puca prekrasni pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Najviša zgrada u Srbiji – Ušće Towers u Beogradu, 141 metara
Neboder s pogledom na rijeku Savu i Dunav u Novom Beogradu – takozvani Ušće Tower, smatra se najvišom zgradom u Srbiji. Zgrada je originalno izgrađena 1964. godine, bila je visoka 105 metara, a u njoj se nekoć nalazio centralni komentet Saveza komunista Jugoslavije.

Oštećena je 1999. godine za vrijeme NATO-vog bombardiranja, a tijekom obnove dodana su mu dva nova kata zbog čega je dosegla visinu od 115 metara. S antenom, Ušće Tower na Bulevaru Mihajla Pupina je visoko 141 metara. Uz ovaj objekt trenutnose gradi i nekoliko metara niži Ušće Tower 2, u kojem će biti smješteni uglavnom poslovni prostori.

Novi Sad Zanimljivosti Gradovi bivše Jugoslavije: Koliko ih možete prepoznati?

Najviša zgrada u Sjevernoj Makedoniji – Cevahir Towers, 138 metara
Sky City Towers 1, 2 i 3 ili takozvani neboderi Cevahir najviše su zgrade u Skoplju, ali i Sjevernoj Makedoniji. Neboderi turske invisticijske tvrtke Cevahir Holding imaju 42 kata, a izdižu se na 138 metara visine.

Najviša zgrada u Hrvatskoj – Zagrebačka katedrala, 105 metara
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava najviša je zgrada u Hrvatskoj. Ova zgrada u neogotičkom stilu dugačka je 77 metara i široka 46 metara. Sjeverni toranj izdiže se na 104, a južni na 105 metara. Površina crkve je 1617 četvornih metara, a može odjednom primiti oko 5000 osoba.

Najviša zgrada u Sloveniji – Kristalna palača u Ljubljani, 89 metara
Kristalna palača je najviša zgrada u Sloveniji. Riječ je o poslovnom neboderu u Ljubljani koji se izdiže na 89 metara visine na Šmartinskoj cesti 152. Na 20 katova izmjenjuju se poslovni prostori, dizajnerske trgovine, kongresne dvorane i slični sadržaji. Izgrađena je 2011. godine.

Yugo Putovanja Yugo je opet hit: Đir po glavnom gradu bivše Jugoslavije s "ponosom Kragujevca"

Najviša zgrada na Kosovu – Toranj Rilindja, 89 metara
Kada se izgradi poslovno-stambeni kompleks ENK s tornjem od 165 metara u Prištini, upravo će ova lokacija biti najviša na Kosovu. Dotad titulu najviše zgrade u Kosovu ima toranj Rilindja koji se izdiže na 89 metara te ima 19 katova. Zgrada je završena 1980. godine još u vrijeme bivše Jugoslavije, a u njoj se između ostalog nalazi i nekoliko ureda ministarstava.

Najviša zgrada u Crnoj Gori – Neboderi na bulevaru Mitra Bakića, 65 metara

Najviše zgrade u Crnoj Gori su tri stambena nebodera na Bulevaru Mitra Bakića koji se protežu od broja 50 do 54. Visoki su 65 metara, svaki ima po 18. katova, a izgrađeni su 2016. godine.

7 najljepših nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije Nacionalni park Triglav Nacionalni park Una Nacionalni park Mavrovo +3 Nacionalni park Tara

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju