1. Priča se kako je La Tomatina nastala na temelju ulične borbe koja se zbila 1945. godine tijekom parade Gegants i cabuts (parada velikih glava). Lokalni dječaci su počeli gađati sudionike parade povrćem s obližnjih štandova. Tučnjavu je ubrzo prekinula policija. Sljedeće godine isti klinci namjerno su započeli borbu, ali ovoga puta sa sobom su ponijeli svoje rajčice. Policija je opet prekinula borbu, ali je rođena tradicija.

2. La Tomatina je bila zabranjena u prvom dijelu pedesetih godina prošlog stoljeća, a službeno se počela  održavati 1957. godine. Ulice Buñola ispune se zapanjujućim mirisom rajčica  na posljednju srijedu u mjesecu kolovozu.

3. Komad španjolskog pršuta (jamon) se stavlja na sklizak stup visok sedam metara, a prije nego što započne borba rajčicama netko od sudionika mora ga skinuti s postavljenog mjesta.

Zipline Putovanja "Pazi medo" više nije najdulji zipline u Europi, evo tko je novi nositelj ove prestižne titule i za koliko je duži

4. Na festivalu se potroši oko 40.000 kilograma svježih i zrelih rajčica druge klase, koje se prikupljaju iz svih dijelova Španjolske. Rajčice se zgnječe prije nego što se daju ljudima za gađanje kako ne bi ozbiljnije ozlijedilli sudionike festivala.

5. Borba rajčicama obično traje oko sat vremena, a u njoj sudjeluje nekoliko tisuća ljudi.

6. Nakon što borba rajčicama završi, vatrogasci dolaze na scenu kako bi oprali ulice. Vjeruje se da kiselost rajčica služi kao izvrsno dezinfekcijsko sredstvo, pa su ulice nakon La Tomatine uvijek značajno bijelije i čišće nego prije održavanja festivala.

7. Zbog popularnosti La Tomatine, slični festivali počeli su se održavati u drugim dijelovima svijeta. Borbe rajčicama upriličene su u Nevadi, Chicagu, Kolumbiji i Kostariki, ali su ti festivali bili kritizirani zbog rasipanja hranom.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako je bilo na ovogodišnjoj La Tomatini koja je održana 28. kolovoza.

Priča o fotogeničnom plavom selu koje je zahvaljujući 4000 litara boje postalo slavno Juzcar - 6 Juzcar - 5 Juzcar - 3 +4 Juzcar - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju