Júzcar u španjolskoj pokrajini Andaluziji, u blizini grada Malage sa svega dvjestotinjak žitelja postao je najpopularnije španjolsko selo 2011. godine kada je kompanija Sony Pictures za potrebe promocije filma o Štrumpfovima obojila cijelo selo u plavu boju.

4000 litara plave potrošeno za promociju filma

Marketinški stručnjaci iz Sonyja odabrali su selo Júzcar na jugu Španjolske za promociju filma o Štrumpfovima jer je selo poznato po gljivama koje rastu na obližnjim brdima, a Štrumpfovi su bića koja žive u kućicama nalik gljivama. Na bojenje sela potrošilo se oko četiri tisuće litara plave boje. Nakon završetka promocije filma stanovnici sela glasali su da selo ostane obojeno jer je doživjelo ekonomski i turistički procvat s priljevom od otprilike 80 tisuća posjetitelja godišnje. Murali, skulpture i suveniri Štrumpfova mogli su se naći na svakom koraku, kao i lokalci odjeveni u kostime Gargamela, Štrumpfetu i Papa Štrumfa te raspoloženi za fotografiranje.

Plavi likovi nestali, ali plavo je selo ostalo

Međutim, iznenadna popularnost ovog nekoć uspavanog sela dovela je do sudskog spora s nasljednicima belgijskog strip-umjetnika Pierra Culliforda, stvoritelja Štrumpfova. Nakon prvog sudskog spora mještani su pristali platiti 12 posto od zarade na likovima Štrumpfova za autorska prava. Ali, nažalost, od prošle godine morali su u potpunosti prestati sa svim aktivnostima vezanima za korištenje simpatičnih plavih likova.

Juzcar - 7 Juzcar - 7 (Foto: Getty Images)

Bilo kako bilo, selo je i dalje plave boje, očuvanih tradicija i autentičnog andaluzijskog šarma, pa svakako preporučujemo njegov obilazak. Posjetitelji se mogu uputiti u istraživanje okolnih brda i očuvane prirode biciklom ili pješice, tijekom jesenskih mjeseci mogu brati gljive i skupljati kestene, a nude se i brojni kulturni te kulinarski izleti. Gastronomska ponuda sastoji se od kvalitetnog voća i povrća kojim ovaj kraj obiluje, a kao posebne delicije ističu se kunić s češnjakom, tradicionalno španjolsko jelo migas i juha od gljiva.

Osim po štrumfovima, Júzcar je poznat po jednoj od prvih tvornica za kositrenje u Španjolskoj koja je zapošljavala dvjestotinjak radnika, skoro cijelu trenutačnu populaciju sela.

Noćenje u ovom živopisnom španjolskom selu Júzcar tijekom posezone kreće se od 400 kuna naviše. S obzirom na to da je mjestašce poznato po ukusnim gljivama, jesen je idealno vrijeme za zaputiti se na jug sunčane Španjolske i otkriti njezinu plavu oazu Júzcar . 

Najveća galerija na otvorenom u svijetu: Genijalni spomenik duži od kilometra East Side Gallery - 1 East Side Gallery - 6 East Side Gallery - 5 +2 East Side Gallery - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju