Španjolci su od kolovoza preuzeli vodstvo u najdužem zipline u Europi. Ovog je mjeseca, naime, otvoren jedan takav u jednom šanjolskom selu.

Zabačeno selo u tamošnjem gorskom kraju nada se da će privući više avanturista ziplineom koji je, kako tvrde, najduži u Europi.

Fuentespalda, koja se nalazi u južnom dijelu Teruela, u Aragonu, jednom od najrjeđe naseljenih dijelova Španjolske, želi promijeniti svoj imidž i postati sinonim za adrenalinske pustolovine.

Svoj zipline postavili su na duljini od dva kilometra, s kojeg se pruža zadivljujuć pogled oko gorskog područja Gudar, piše The Local.

Vožnja počinje kod kapele San Miguel Hermita i ta je startna točka viša od cilja 150 metara. Avanturisti postižu brzine od 80 kilometara na sat tijekom vožnje koja traje minutu i pol i za koju treba izdvojiti 25 eura (oko 180 kuna).

Štoviše vožnja je dizajnirana tako da bude pogodna za osobe s invaliditetom. ''Bilo tko, tko ima invaliditet može ga koristiti, dok kod mogu leći'', rekla je Carmen Agud, gradonačelnica Fuentespalde, prilikom otvaranja zipline ovog mjeseca.

Zipline u Fuentespaldi će s moći koristiti samo tijekom lijepog vremena jer se smatra preopasnim u slučaju kada vjetar puše brzinom većom od 40 kilometara na sat.

Time je hrvatski zipline ''Pazi medo'', čija je duljina 1700 metara, za samo 300 metara duljine dobio ozbiljnu konkurenciju.