Label Grand Karakterre je događaj koji se odvijalo u petak u Ljubljani, a u subotu u Zagrebu u Hotelu Westin. Zamišljen je (i proveden!) kao prvi regionalni sajam organskih, biodnimaičkih i prirodnih vina. U praksi je to značilo da smo rijetko imali priliku vidjeti toliko „orange“ vina na jednom mjestu te da je organizator okupio respektabilan broj internacionalnih izlagača, među kojima su prevladavali francuski, talijanski i slovenski vinari. Austrija je bila predstavljena s nešto manjim brojem, ali vrlo zanimljivih vinara, a imali smo prilike i probati vina iz regija koje se teže probijaju na naše tržište, kao što su Slovačka i Gruzija.


Na vinskim festivalima uvijek dolazimo do problema velikog nesrazmjera između broja vina koje bismo voljeli probati i količine vina koja je jetra spremna istrpiti. Svaki pokušaj pomirbe ovih dviju varijabli je do sada završavao neuspjehom, tako da smo ušli u dvoranu u Westinu spremni na još jedan poraz, ali isto tako smo i znali da je svaki takav poraz do sada bio vrlo sladak.


Krenuli smo od Case Belfi, talijanskog proizvođača vina, kod kojeg smo prvi puta imali priliku probati pjenušavo vino koje je odležalo u amforama. Proizvodnja ovog vina kao i svih drugih prisutnih na sajmu se odvija prema najstrožim organskim i biodinamičkim principima. Već prvi isprobani uzorak nam je pokazao uspjeh organizatora u privlačenju vinara koji imaju pokazati zagrebačkoj vinskoj publici nešto drugačije od onoga na što smo navikli.


Nastavili smo do štanda slovenske vinske kuće Ducal gdje smo probali renski (rajnski) rizling i laški rizling (po naški - graševinu). Posebno zanimljiv bio je laški rizling koji stilski predstavlja značajan odmak od tipa graševina koje dominiraju našim tržištem. Graševina je sigurno sorta koja uz pravi tretman nadilazi naljepnicu „vina za gemište“ i Ducal se pridružuje nekolicini hrvatskih vinara u rušenju tog stereotipa.

Odmah do Ducal štanda smjestio se Keltis koji se zadnjih mjeseci vrlo uspješno prezentira na našem tržištu. Keltis koji se ponosi svojom gotovo dvjestopedesetogodišnjom tradicijom, ponudio nam je dva vrlo zanimljiva siva pinota, opet vrlo različita od većine prisutnih na našem tržištu, dok nas je Cuvee extreme potpuno oborio s nogu i gurnuo Keltis prema vrhu ljestvice vinara koje ćemo skoro obići.

Da Hrvatska isto ima što za pokazati pobrinuli su se Kosovec sa svojim škrletom koji još jednoj sorti na lošem glasu vraća ugled, Piquentum s malvazijom koja je definitvino izazivač best buy prijestolja istarskih malvazija, i Krauthaker koji već niz godina ne razočarava vinsku publiku.


Nakon što nas je slovačko Slobodne Vinarstvo naučilo da Slovaci proizvode dobra vina, obišli smo nekoliko slovenskih vinara gdje je posebno zasjao Angel vinarije Batič. Angel je kupaža bijelih sorti koju nam je vinar predstavio kao esenciju berbe, a poslije kušanja shvatili smo - tko smo mi da se ne složimo s takvim znalcem!

Štajerski vinari iz Austrije su predstavili spektakularne Sauvignone za koje se nadamo da će skoro naći i svoj put do hrvatskih polica. Različite životinje i kukci na etiketama Andreasa Tscheppea će sigurno podijeliti vinoljupce i dizajnere, ali naše malo izaslanstvo se priključilo fanovima ovog odmaka od klasičnog dizajna vinskih etiketa.


Osobne preferencije prema sorti Vitovska su ponovno zadovoljene kod već dobro poznatog Vodopiveca i nešto manje poznatog Tavčara.
Kratki izvještaj sa sajma smo počeli s jednom talijanskom kućom, a toskanska vinarija Casale je defintivno zavrijedila da se sa njom završi ovaj izvještaj. Vinarija koja se opredijelila za organski uzgoj još u osamdesetima se sigurno može smatrati pravim pionirom i sjajno utjelovljuje duh ovog sajma. Chianti je perjanica ove vinarije koja osim vina proizvodi i maslinovo ulje, a nas su oduševili Trebbiano iz 2004. koji je održao svježi karakter koji se rijetko nalazi kod vina koja su toliko odležavala u bačvama i zaista spektakularan Sangiovese iz 1986. godine.

Na kraju moramo završiti isprikom svima onima čija vina nismo stigli isprobati, ili koja smo isprobali, a nismo spomenuli. U svakom slučaju - nismo naišli na vino koje bi nas duboko razočaralo. Organizator je očito pridao veliku pažnju tome tko izlaže i što izlaže, pa gospodinu marku Kovaču idu sve pohvale za ovo subotnje popodne u Westinu te se nadamo da će Zagreb što prije opet imati prilike ugostiti ovakav velik sajam.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju