U Igrišću, malom mjestu u Hrvatskom Zagorju, 30-ak kilometara od Zagreba rastu i prerađuju se ljute papričice koje će i ove godine na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz imati jednu od glavnih uloga. Na okršaju ljutomana na Strossmayerovu trgu 17. 9. u 17:30 sati pod palicom ekipe iz Volim ljuto sudjelovat će natjecatelji koji papričice od kojih naviru suze na oči jedu poput čipsa i odmjeriti svoje snage. Sve to, naravno, za jednu od nagrada među kojima su poklon paketi, VIP doživotno članstvo u Klubu Ljubitelja ljutine i paketi svježih čili papričica.

> Novi Burger Festival: Majstori grilla iz cijele Hrvatske dolaze u Zagreb

"Natjecatelji će probati 9 različitih čili papričica, od kojih je jedna Carolina Reaper, trenutno svjetski rekorder s preko 1.500.00 SHU. O razini ljutine koju ljudi mogu tolerirati teško je govoriti jer to stvarno previše varira. Ima ljudi koji plaču već od nekoliko stotina SHU, a ima onih koji bez problema gutaju papričice od nekoliko stotina tisuća SHU“, objašnjava Goran Vrabec, direktor i entuzijast, koji je od hobija napravio uspješan brend što žari i pali Hrvatskom već nekoliko godina. 

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr) on


> Zapratite naš Instagram profil

Volim ljuto bavi se uzgojem i prodajom sadnica i plodova ljutih papričica, kao i njihovih prerađevina u obliku umaka, ajvara, zimnica i začina. Svi su proizvodi domaći, a Goran Vrabec i njegovi suradnici spremni su pričati o papričicama te podijeliti savjete i informacije o uzgoju bez tajni, a pročitati ih možete i na njihovoj stranici.

Bilo da ste fan pikantnije hrane, one srednje ljute ili volite osjećaj vatre u ustima dok vam kapljice znoja jure niz lice, na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz koji počinje 14. rujna možete posjetiti promotivno-prodajnu kućicu na Spice streetu. Volim ljuto ondje će predstaviti nekoliko novih proizvoda: Vrabasco Bajan (egzotična ljuta salsa s okusom Barbadosa), Hellfire Peanuts (ljuti kikiriki) i Satan's Balls (ukiseljene male bijele papričice). U stalnoj ponudi Volim ljuto ima šarolik izbor: od kuhanih do fermentiranih ljutih umaka raznih okusa i ljutina, s aromom dima ili bez nje, do onih nešto blažih s kakaom i cimetom. Kao dokaz kvalitete proizvoda ističu Brutalero Scorpion koji je osvojio drugo mjesto na svjetskom natjecanju u kategoriji jako ljutih fermentiranih umaka.

Zagrižena ljubiteljica ljutog (Foto: Volim ljuto)



"Za hamburgere svakako preporučamo naše fermentirane umake Vrabasco, Vrabanero i Brutalero jer svatko može naći ljutinu i okus koji mu odgovara. Meni je osobno teško pričati o tome koja se sve jela mogu zaljutiti, jer ja obožavam ljuto i ljuto mi ide uz bilo koju hranu –od juha do variva pa preko mesa i deserta. Najčešće ljudi ljutu hranu kombiniraju uz razna variva i meso, no onaj tko stvarno voli ljuto, jest će papričice i umake uz aposlutno sve“, otkriva Goran Vrabec.