Sedmero kušača uhvatilo se ukoštac s 18 burgera (svaki ugostitelj prezentirao je jedan burger prema svom izboru) na netom otvorenom Zagreb Burger Festivalu i ostali su dovoljno usredotočeni tijekom cijele gurmanske utakmice (sa samo jednim velikim odmorom) kako bi donijeli strašan sud o pobjedniku na Strossmayerovu trgu.

Iako testiranje hrane na prvu može zazvučati kao najjednostavniji posao na svijetu, ukusi se itekako razlikuju pa odluka ekipi Punkufera nije bila nimalo jednostavna. Kao i u svakom društvu, neki nisu fanovi crvenkastog mesa, a drugima je baš to špica, dio ekipe tartufe bi jeo na žlicu, ostali ih izbjegavaju kao televizijsku pretplatu, pa smo se dobro „posvađali“ prilikom odabira favorita.

Veliki test burgera na Zagreb Burger Festivalu - 13 Veliki test burgera na Zagreb Burger Festivalu - 13 (Foto: Sandro Sklepić)


No ocjene su pokazale svoje, a prvih pet burgera u ukupnom poretku pokazalo je iznimnu slast kad je riječ o svim komponentama zasebno te ukupnom dojmu. Pravila igre bila su takva da je svaki od 18 ugostitelja, čije kreacije možete kušati na festivalu koji traje još 10 dana, ponudio svoj reprezentativni primjerak, a koliko su u tome uspjeli, prosudite sami.


Ocjenjivali smo pecivo, pljeskavicu i ukupan dojam (kreativnost, umaci, dodaci…) ocjenama od 1 do 10. Ukupan zbroj svih ocjena kreirao je našu listu najboljih, a pored opisa svakog burgera možete pogledati prosječnu ocjenu po svakoj kategoriji koje im dodijelili hrabri kušači Nika, Maja, Petra, Mila, Tibor, Sandro i Srđan. O ukusima se (ne) raspravlja, ali nadamo se da će vam naš vodič pomoći da u moru odličnih, kreativnih i sočnih burgera na Zagreb Burger Festivalu pronađete onaj koji će najviše odgovarati vama! Nama su redom najfiniji bili Submarine (ukupno 177 bodova), zatim Mason (163), pa BarbaQ (162), onda The Burger Bar (161) i na petom mjestu Špiro (157). 


Submarine


Special burger (100 posto junetina lokalnog uzgoja, brioche pecivo, special umak, dimljeni sir, dalmatinska panceta, kobasica od crne slavonske svinje, BBQ mayo umak)


Pecivo: 9
Pljeskavica: 8,15
Ukupni dojam: 8,15

Cijena: 48 kuna

Submarine Submarine (Foto: Sandro Sklepić)


Prošlogodišnji favorit i ove je godine odnio prvo mjesto. Submarine je jednoglasno osvojio simpatije sočnošću mesa. Pljeskavica je rahla, a kompaktna – figurativno rečeno lijepa i pametna. Neki bi dodali pinkicu soli mesu, ostali su guštali u pahuljastom okusu koji diže umami kobasice i pancete. Pecivo je meko, ali ne i gnjecavo niti previše slatko - baš odlikaški. Umak sjajno izbalansiran, a kremastu komponentu diže i sir. Sve u svemu, može se udati!


Mason Burger&Stuff


Smokey Dolac (180 g odležane i dimljene junetine, brioche pecivo, dimljeni sir kumica s Dolca, majoneza od pancete)


Pecivo: 8
Pljeskavica: 7,45
Ukupni dojam: 7,9


Cijena: 60 kuna

Mason Mason (Foto: Sandro Sklepić)


Kod Masona je minimalizam veliki plus jer meso i pecivo igraju glavnu ulogu bez maskiranja okusa dodacima, a taj je slučaj utjelovio i Smokey Dolcem. Kao i kod Submarinea, vodile su se rasprave o soli, no prevladao je dojam kako je manje – više. Junetina sočna do boli te pecivo koje se topi, ali ne i raspada bili su presudni za uspjeh. Baš kao i sir o kojeg su bila puna usta hvale; suptilno zapečen sa zavodljivom aromom dima – jeli bismo ga svaki dan s burgerom ili bez.


BarbaQ


B Burger (brioche s maslom, zelena salata, 100 % junetina od vrata i prsa, cheddar, dimljena mljevena govedina, čips od luka, slatko-kiseli krastavci)


Pecivo: 6,3
Pljeskavica: 8,6
Ukupni dojam: 8

Cijena: 58 kuna

BarbaQ BarbaQ (Foto: Sandro Sklepić)


Kad je riječ o mesu, Barba zna znanje. Junetina s komadićima dimljene govedine razoružava na prvi ugriz, a toliko je dobra da su mu neki oprostili pecivo za koje ipak treba imati pokoji zub. Oni koji ne vole previše žvakati dali su minus nešto konkretnijoj strukturi. Lukavi čips fino hrska, a krastavci kiselinom guraju meso u prvi plan.


The Burger Bar


BBQ Special (light brioche pecivo tostirano s maslacem, 100 % juneći odrezak, pržena slanina, cheddar sir, prženi luk, radič, domaći BBQ umak od 26 sastojaka)


Pecivo: 8
Pljeskavica: 7,7
Ukupni dojam: 7,45


Cijena: 45 kuna

The Burger Bar The Burger Bar (Foto: Sandro Sklepić)


Muški ili feministički, kako vam drago, ovaj burger nema ništa suptilno. Kao snagator s tetovažama, zlatnim lancem i ljubavnim tepihom primijetili su neki (ne zamjerite umjetničku slobodu). BBQ Special osvaja ljubitelje začinjenih, ljutkastih i intenzivnih burgera, a uz njega je dobro gasiti požar pivom ili nekim osvježavajućim koktelom poput Collinsa, koji vrsni Marin Nekić mućka na festivalu. Duuugački aftertaste burgera kod obožavatelja začina prikuplja samo lovorike ili, u ovom slučaju, vijence od radiča i luka.


Špiro


Špiro burger (pljeskavica od domaće svinjetine i junetine, povrće, maslac, umak Špiro, špek, cheddar)


Pecivo: 7,7
Pljeskavica: 7,1
Ukupni dojam: 7,6

Cijena: 40 kuna

Špiro Špiro (Foto: Sandro Sklepić)


Zagorski burger "po domaći" ima onaj old school štih sitno mljevenog mesa, a kad je riječ o sastavu koji uključuje svinjicu, na festivalu su u manjini. Pecivo ima slatkastu notu koja je podijelila mišljenja – ali veći dio ekipe upravo je zbog tog djelića slagalice dao visoku ocjenu i proslavio Zagorce koji su se našli na visokom mjestu. Sve u svemu, baš će-će!


50 a burger & champagne bar


Lamb (100 % lička janjetina, baba ganoush, humus od slanutka i lješnjaka, baby greens, rajčica, luk, halloumi sir)


Pecivo: 8,15
Pljeskavica: 6,9
Ukupni dojam: 7,3

Cijena: 95 kuna

50 a burger&champagne bar 50 a burger&champagne bar (Foto: Sandro Sklepić)


Lamburger s konvencionalnim okusima dijeli zajedničkih osobina koliko i govedo s balerinom. Ili ga voliš - ili ne, a oni koji ganjaju hrabre okuse lako bi se mogli zaljubiti u orašaste podražaje. Mislite li da janjetina i lješnjaci nisu za vas, bolje ga zaobiđite. Klanu obožavatelja humusa, sočnog mesa i peciva koje se topi u ustima – oprez! Mogli biste se lako navući.


Burger Factory


Smoke (American style juneća pljeskavica u crnom brioche pecivu (sipa) sa sezamom, slanina, iceberg zelena salata, rajčica, luk, kiseli krastavci, sir gouda, Heinz majoneza, Heinz BBQ umak)


Pecivo: 7,8
Pljeskavica: 7
Ukupni dojam: 7,5

Cijena: 40 kn

Burger Factory Burger Factory (Foto: Sandro Sklepić)


Crno pecivo koje boju ne duguje aktivnom ugljenu, nego sipi prikupilo je više pohvala nego samo meso, iako su bili blizu. Mek i taman brioche dovoljno je kompaktan da obgrli umake i povrće što se većini svidjelo. Pljeskavica je po mišljenju dijela žirija mogla biti i malo rahlija, no takav je stil u tvornici burgera.


Cellar grill


Jameson Burger (junetina, umak od četiri vrste topljenog sira, Jameson umak, prženi luk u kajenskom papru, salata)


Pecivo: 7,45
Pljeskavica: 7,2
Ukupni dojam: 7,15

Cijena: 50 kn

Cellar Grill Cellar Grill (Foto: Sandro Sklepić)


Kad bi ovaj burger intenzivno zelene boje s paprenim lukom propjevao, čuli bismo „totalno drukčiji od drugih“ ili barem „show me the way to the next whiskey bar“. Ljubiteljice luka sretno su poskočile na prvi griz, a one skeptičnije tvrde da nije za prvi spoj. Sve u svemu, ljubili ga ili ne, lukavi zelenko vrijedan je kušanja i zbog peciva i zbog mesa, a najviše će se svidjeti onima koji to vole začinjeno.


Đurina hiža


Divlji Đura (junetina, jelen, srna, namaz od poriluka, lisičke, vrganji, špek)


Pecivo: 6,6
Pljeskavica: 6,7
Ukupni dojam: 6,7

Cijena: 59 kuna

Đurina hiža Đurina hiža (Foto: Sandro Sklepić)


Divljak među burgerima nije gospodin koji se ušminkao kako bi se svidio svima, ali je zato dovoljno zanimljiv da se o njemu još dugo priča. Posebnu aromu duguje gljivama i divljači, baš kao i drvenom ugljenu na kojem se peče meso. Špek fino diže čitavu kombinaciju. San za obožavatelje gljiva!


El Toro


Supreme (brioche, black angus tender loin, guacamole, BBQ umak, hrskavi špek, cheddar, majoneza obogaćena sokom limete)


Pecivo: 7,3
Pljeskavica: 7,5
Ukupni dojam: 7,7

Cijena: 68 kuna

El Toro El Toro (Foto: Sandro Sklepić)


U latino ritmu dovoljno pitomom za naše navike Supreme je rasplesao okusne pupoljke i unio razdor u ekipu. Podvojena i potrojena mišljenja znak su da se radi o doista posebnom burgeru. Pozitivci su guštali u lijepo izbalansiranim okusima i aromi dima, hvaleći pecivo i umak.


Good Food


Boss (100 % junetina od 500 g, cheddar sir, panceta, rajčica, kiseli krastavci, BBQ umak)


Pecivo: 7,6
Pljeskavica: 6,3
Ukupni dojam: 7,4

Cijena: 120 kuna

Good Food Good Food (Foto: Sandro Sklepić)


Uzme li se u obzir kako je „šef“ predviđen za 2 do 4 osobe, dolazimo do računice da je za osobe manjih jedačkih kapaciteta ovaj burger najpristupačnija opcija na festivalu. Kome je veličina presudna, sa šefom će biti na dobitku. Nakon prvobitnog šoka zbog veličine ekipa je (još uvijek u nevjerici) bacala komentare poput „špekast“ i „slatkast“.


Kitchen&Grill Plac


Dolac burger (100 % junetina, sir, vrhnje, mladi luk, jeger, rikula, radič)


Pecivo: 7,15
Pljeskavica: 6,4
Ukupni dojam: 6,85

Cijena: 45 kuna

Kitchen&Grill Plac Kitchen&Grill Plac (Foto: Sandro Sklepić)


Što bi bio plac bez sira i vrhnja, ne želimo ni pomisliti jer su upravo ti dodaci duša burgera i glavni krivac za neodoljivu sočnost. Bolje pečeno, kompaktno, ali ne i gumenasto meso pojačano je ploškama jegera, a ukupni dojam osvježavaju rikula i radič. Dobar burger za klasičare koji bježe od iznenađenja kao od svekrve ili punice.


Kascheta by My Way


Say cheese (dry age junetina, umak od 6 vrsta sira, dvostruki cheddar, pohani luk)


Pecivo: 5,5
Pljeskavica: 5,4
Ukupni dojam: 6

Cijena: 60 kuna

Kascheta Kascheta (Foto: Sandro Sklepić)


Kascheta je dobar odabir za one koji uživaju u roskastim nijansama cijenjenog odležanog mesa, ali ekipa koja pada u nesvijest od pogleda na medium varijantu pečenja neće pucati od sreće. Umaku smo svi poskidali kapu, ovisnici o siru duboko su mu se naklonili, ali neki članovi žirija pitali su se tuče li se s pohanim lukom. Umjesto klasičnih peciva odlučili su se na tradicionalnu talijansku recepturu napuljskog tijesta, koja nije osvojila čitav žiri jer ih je previše podsjećala na pizzu.


Maredo Grill


Special (odležana domaća junetina, brioche, cheddar, salsa, krema s lješnjakom)


Pecivo: 6
Pljeskavica: 5,7
Ukupni dojam: 6,15

Cijena: 55 kuna

Maredo Grill Maredo Grill (Foto: Sandro Sklepić)


Poželjele bi ga i vjeverice zbog mirisnog namaza od lješnjaka, a hvale idu i na račun mesa. Nekima je bilo previše salse; razgovaralo se i o pecivu koje je više „kruhasto“ nego „briošastije“ jer nedostaje puteraste mekoće.


Pod Zidom


Istra burger (truffle majoneza, kozji sir, sotirane ukiseljene gljive, istarska kobasica)


Pecivo: 6,6
Pljeskavica: 5,7
Ukupni dojam: 6,4

Cijena: 66 kuna

Pod zidom Pod zidom (Foto: Sandro Sklepić)


Kršni Istrijan spaja moćne okuse tartufa i ukiseljenih gljiva s mesom za koje žiri nježnijih okusnih pupoljaka vjeruje da se soljenka otela kontroli. Burger intenzivnih okusa pod kapom peciva koje se topi pod jezikom nije osmišljen tako da ga zavole mase, ali će pronaći put do srca onih koji cijene hrabre kombinacije.

RougeMarin 


Burger burek - Alija Sirotanović (juneća pljeskavica, jogurt sa svježim krastavcima, slama od krumpira, prženi luk, 2 bureka)


Pecivo: 6,85
Pljeskavica: 7,3
Ukupni dojam: 8

Cijena: 58 kuna

RougeMarin RougeMarin (Foto: Sandro Sklepić)


Je li to burek? Je li to burger? Ne, to je hibrid koji će postati hit na društvenim mrežama zbog svoje fotogeničnosti. Luda ideja bila bi malčice ukusnija da je tijesto mekše, a kako bi opravdao ime, naodmet ne bi bio pokoji komadić mesa više u bureku. Okusi su senzacionalno usklađeni, krastavci i jogurt savršeno se uklapaju, a miris dima opija.


The Garden Bar&Kitchen


Janjeći burger (feta sir, grilana lepinja s uljem od češnjaka, humus od slanutka, coleslaw salata od ribane mrkve s grčkim jogurtom i mentom, spicy harissa umak)


Pecivo: 6,2
Pljeskavica: 6,4
Ukupni dojam: 6,6

Cijena: 75 kuna

The Garden Bar & Kitchen The Garden Bar & Kitchen (Foto: Sandro Sklepić)

Burger koji osvaja prezentacijom zasigurno bi bio pri vrhu na izboru ljepote. Janjećem manekenu slast daje mrkva, koju su osjetljivi na slatko u slanim kombinacijama malo i zamjerili. Niti egzotični buket začinske arome nije kod svih najbolje prošao jer, kako kažu, ima previše svega. Oni koji guštaju u janjetini i ne štede sa začnima davali su mu komplimente, a hvalila se i meka lepinja.

Toto's Burger Bar

Black Burger (junetina, salata, rajčica, kajmak, prženi luk, BBQ umak)

Pecivo: 6,7
Pljeskavica: 6,3
Ukupni dojam: 7


Cijena: 50 kuna

Toto's Burger Bar Toto's Burger Bar (Foto: Sandro Sklepić)

Totovo je tajno oružje kajmak koji daje kremasti štih i fino se nadopunjava s prženim lukom. Pecivo je sočno, nekima i premekano s obzirom na količinu umaka. Pljeskavicom su bili zadovoljni ljubitelji kompaktnijeg mesa. I ovaj je burger popraćen oprečnim komentarima, a najviše ih je išlo na račun mesa i peciva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju