Opći podaci:

Park prirode Medvednica prostire se na 17.938 hektara površine, a obuhvaća istoimenu planinu koja nosi nadimak Zagrebačka gora zbog blizine glavnog grada Hrvatske. Čak 81 posto područja parka prekrivaju šume koje su teritorijalno podijeljene na prostor Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Područje parka obuhvaća nizinske i planinske predjele s varijacijom od 120 do 1.035 metara nadmorske visine. Sljeme je najviša točka planine Medvednice, ali i parka prirode.

Kada posjetiti:
Park je moguće posjetiti tijekom cijele godine što se toplo preporučuje budući da Medvednica ima klimu s izraženim promjenama sezona. Floru i faunu najbolje je istražiti u toplijim mjesecima, dok je zima rezervirana za skijanje i druge snježne radosti.

Imajte na umu da se temperature razlikuju ovisno o tome nalazite li se u nizini ili na planini. Zime na Medvednici su iznimno hladne i s velikim postotkom padalina, a ljeta ugodna i svježa – savršena za vikend bijeg sa zagrebačkog asfalta. Ovdje možete saznati više informacija o sezoni skijanja na Sljemenu.

Šetanje po Parku prirode Medvednica je besplatno, no naplaćuje se posjet trima turističkim atrakcijama, srednjovjekovnom gradu Medvedgradu, rudniku Zrinski i špiji Veternici, te sudjelovanje u brojnim edukativnim programima koje park nudi.



Što vidjeti:
U sklopu parka moguće je svjedočiti biljnu raznolikost koja obuhvaća čak 1.205 čarobnih vrsta i podvrsta, a osobito različitih stabala. Brežuljke u podnožju pokriva šuma hrasta kitnjaka i običnog graba, na blagim padinama može se naći pitomi kesten, a najveći dio Medvednice prekriva bukova šuma, te djelomično jela, gorski javor i jasen.

Na najposjećenijem ulazu u Park prirode Medvednica, uz tok potoka Bliznec, možete prošetati Šumskom stazom Bliznec koja je u potpunosti prilagođena posjetiteljima s invaliditetom Park priroda Medvednica se posebno ponosi zaštićenim crnogoričnima grmom tisom (Taxus baccata) koja raste na sjenovitim i vlažnim mjestima. Najljepšom medvedničkom tisom smatra se ona na Krumpirištu, stara preko 1.000 godina!

Šume Medvednice dom su brojnih životinja, od malenih glodavaca poput miševa, zečeva, puhova i voluharica, do velikih papkara poput srne i divlje svinje. Među sisavcima osobito je zanimljivo čak 24 različitih vrsta šišmiša koji nastanjuju špilje, kamenolome i duplje drveća. Ugrožena su vrsta u cijeloj Hrvatskoj i zabranjeno ih je uznemiravati.

Svakako valja posjetiti slikoviti srednjovjekovni grad Medvedgrad, koji datira iz 1254. godine, a nalazi se na Malome Plazuru – vrhu na južnom dijelu Medvednice.



Ljubitelji speleoloških ljepota moraju posjetiti špilju Veternicu, čijih je nešto više od sedam kilometara razgranatih kanala moguće istražiti pod stručnim vodstvom.

U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se Rudarski vrt i rudnik Zrinski u kojem se tragalo za srebrom od 16. stoljeća.

Geološke zanimljivosti Medvednice otkrijte na Poučnoj stazi Miroslavec koja vodi od Šestinskog Lagvića do Kraljičinog zdenca. Ovdje otkrijte što možete raditi u Nacionalnom parku Risnjak.

Na najposjećenijem ulazu u Park prirode Medvednica, uz tok potoka Bliznec, možete prošetati Šumskom stazom Bliznec koja je u potpunosti prilagođena posjetiteljima s invaliditetom. Osim što je u cijelosti dostupna osobama u kolicima, pa tako i obiteljima s malom djecom, svi tekstovi su ispisani i na brajici kako bi ih mogle čitati i slijepe i slabovidne osobe.

Što raditi:
Na Medvednici se nalazi sedamdesetak planinarskih staza različite duljine, za rekreativce i nešto ozbiljnije planinarske entuzijaste. Po šumovitim obroncima moguće je biciklirati (postoji mreža od osam kružnih biciklističkih staza i jedna transverzalna koja sve povezuje).



Nezaobilazna su i razna zanimljiva događanja koja mogu zadovoljiti znatiželju svih uzrasta, poput 'Fantastic Zagreb film festivala' i Medvedničkih glazbenih večeri tijekom srpnja, Europske noći šišmiša u kolovozu te Srednjovjekovnih dana na Medvednici tijekom rujna.

U zimskim mjesecima osobito je popularno skijanje na Sljemenu, gdje se održava i utrka Skijaškog kupa Snježna kraljica. Ovdje saznajte kakve uvjete za skijanje nudi Gorski kotar.

Krećite se samo označenim planinarskim rutama, a na planinu ne idite bez tople i slojevite odjeće, te odgovarajućih cipela. Kako doći:
Medvednica je jedan od rijetkih parkova prirode u Hrvatskoj do kojeg možete doći javnim prijevozom. Na Sljeme je moguće doći s Mihaljevca autobusnom linijom 140. Tramvajskim linijama 14 i 15 stiže se do žičare, koja je nekad vodila do Sljemena. Ona trenutno ne radi, a u planu je izgradnja nove i modernije žičare.

Na raspolaganju je i putovanje osobnim automobilom od Ksaverske ceste, preko Ribnjaka do Mihaljevca te Gračanskom cestom. Imajte na umu da su zbog radova na sanaciji odrona na silaznom kraku od Medvegrada prema glavnoj Sljemenskoj cesti od veljače do svibnja 2016. mogući kraći zastoji u prometu ispod Kraljičinog zdenca.



Pravila ponašanja:

Boravak u parku prirode podrazumijeva ponašanje u skladu s prirodom. Zabranjeno je odlagati bilo kakav otpad, brati i uništavati biljke, paliti vatru, kampirati na području parka, te izazivati nepotrebnu buku. Također, odlazite li na Medvednicu sa psom, treba znati da on mora biti na uzici.

Krećite se samo označenim planinarskim rutama, a na planinu ne idite bez tople i slojevite odjeće, te odgovarajućih cipela.

Gdje prespavati?
Zainteresirani za noćenje na Medvednici imaju na raspolaganju hotel Tomislavov dom (Sljemenska cesta 24) koji se nalazi u prekrasnom prirodnom okruženju na 1.000 metara nadmorske visine. Hotel broji 42 sobe, obuhvaća fitness dvoranu, saune, jaccuzi i hotelski bazen s mogućnošću protustrujnog plivanja, a nalazi se i u blizini skijališta. Ovdje otkrijte 12 mjesta u Zagrebu s najboljom vibrom.

Na vršnom dijelu Medvednice, nedaleko od Kapelice Majke Božje sljemenske, Kraljice Hrvata i sljemenskih skijaških staza, nalazi se Apartmanska kuća Snježna kraljica koja nudi 17 moderno opremljenih apartmana, dvije saune, sprave za rekreaciju i whirlpool-jacuzzi.



Prenoćiti možete i u Domu Ivan Pačkovski – Puntjarka, koji je smješten na južnoj padini Medvednice ispod vrha Puntijarka na visini 927 metara. Dom posjeduje 35 ležajeva u višekrevetnim sobama, a otvoren je stalno.

Gdje jesti?

Svi planinari znaju da sa sobom trebaju nositi vodu i suhu hranu za svaki slučaj. No kada se posjećuje Medvednica, obavezno se mora kušati grah s kobasicama. Ovaj sljemenski specijalitet stoji od 20 do 30 kuna ovisno o mjestu konzumacije, a može se pojesti u Tomislavovom domu, restoranu Stara Lugarnica, ugostiteljskim objektima na samom vrhu Medvednice, kao i u većini planinarskih domova. Nakon graha obavezno isprobajte slatke savijače ili sljemensku gibanicu. Želimo vam odličan provod i dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju