Gorski kotar je zelena oaza koja osvaja ljubitelje prirodnih ljepota tijekom cijele godine. Krajem jeseni i u zimu ona se pretvara u osobito popularno odredište za uživanje u zimskim radostima po povoljnijim cijenama.

Opći podaci

Gorski kotar je šumovito-brdsko područje koje je smješteno na zapadu Hrvatske u sklopu Primorsko-goranske županije, između Like i Slovenije. Sjedište mu se nalazi u Delnicama, a Gorski kotar uključuje i mjesta Mrkopalj, Čabar, Fužine, Lokve, Ravnu Goru, Skrad, Vrbovsko i Brod Moravice.

U njegovom sklopu nalazi se Nacionalni park Risnjak s mnoštvo osebujnih ljepota. Najviši vrh Gorskog kotara izdiže se na 1534 metara visine (Bjelolasica), a ovo zemljopisno područje uključuje izvor rijeke Kupe, te prekrasno Lokvarsko jezero.

Kada posjetiti?
Gorski kotar je pristupačna zimska destinacija koja je popularna u kasnu jesen i zimu, no ovdje se može doći tijekom cijele godine. Prije polaska na put treba pratiti vremensku prognozu, jer snijeg, kiša, vjetar i poledica mogu stvoriti ozbiljne probleme na cesti. Tijekom ljetnih vrućina osobito je ugodna šetnja njenim šumama gdje temperature rijetko kad premašuju 30 Celzijevih stupnjeva.



Što vidjeti?

Posjetitelji Gorskog kotara obavezno moraju posjetiti Nacionalni park Risnjak. Ako vas privlače prirodne ljepote onda svakako trebate vidjeti i strogi rezervat Bijele i Samarske stijene, slap Zeleni vir i kanjon Vražji prolaz kod Skrada.

Zaljubljenici speleologije trebaju posjetiti Lokvarku kod Lokva, jednu od najvećih uređenih špilja u Hrvatskoj za turiste, kao i špilju Vrelo kod Fužina. Temperatura u špiljama iznosi oko 6 do 8 Celzijevih stupnjeva tijekom cijele godine, pa se dolazak preporučuje u ljetnim mjesecima. Najveća špilja Gorskog kotara – Hajdova hiža kod Drgomalja namijenjena je samo profesionalnim speleolozima.

Nemojte propustiti ni uživanje na izvoru rijeke Kupe, prekrasno Lokvarsko jezero, kao ni najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj Begovo Razdolje što se izdiže nad 1.078 metara.

Mrkvi medvjed i vuk česta su pojava na području Gorskog kotara, a ponegdje se može vidjeti i ris. Ako budete imali sreće možda načas ugledate zaštićene vrste leptira poput lastinog repa, prugastog jedarca ili apolona. Nad prekrasnom prirodom nadlijeću i jastreb kokošar te veliki tetrijeb.

Oprez!
Na toplijim predjelima možete se susresti najotrovniju zmiju Europe – poskok, a u planinskim predjelima naći će se i riđovka.

Što raditi?

Planinski centar Petehovac kod Delnica smješten je na platou istoimene planine na nadmorskoj visini od 1035 metara, a osigurava vam skijanje u posebnom okruženju s pogledom na četiri strane svijeta. Ako puše jaka bura, dogodi se da otpuše snijeg sa staze, pa svakako treba provjeriti vremensku prognozu prije dolaska na ovaj goranski dragulj.

Skijalište Čelimbaša (1074 cm) u Mrkopalju ima tri skijaške staze sveukupne dužine 3 kilometara, no nisu uvijek sve otvorene za javnost. U blizini se nalazi i biatlonski centar Zagmajna za hodanje i trčanje na skijama.



U zimskim radostima možete uživati i na malom skijalištu u Tršću, koje ima i stazu za nordijsko hodanje, a sanjkanju i drugim jednostavnijim snježnim vragolijama prepustiti se na gotovo svakom raspoloživom zasnježenom brdašcu.

Izvan zimske sezone prirodne ljepote Gorskog kotara omogućuje uživanje u aktivnom odmoru, odnosno šetanju, vožnji biciklima i planinarenju. Uz rijeku Čabranku, Kupu i Dobru, te na Lokvarskom jezeru, Bajeru i Lepenici moguć je ribolov. U jesen i kasnu zimu iz cijeloga svijeta dolazi lovci na običnog jelena, srne, divlje svinje i medvjede. U lovištima Hrvatskih šuma na području Gorskog kotara love se i fazani, mufloni te lisice.

Kako doći?

Gorski kotar je dobro povezan s ostatkom Hrvatske. Do njegovog centra, Delnica je moguće doći autobusom i željeznicom direktno iz Zagreba, Rijeke i drugih većih gradova i mjesta u roku nekoliko sati.

Najveću fleksibilnost osigurava vam put osobnim automobilom. Do Delnica vodi Autocesta A6, a iz Zagreba će vam do ovoga grada trebati oko sat i pol vremena. Ta se brojka gotovo udvostručuje ako odaberete putovanje starom cestom (D1) do Rijeke, ali vam smanjuje troškove cestarine.

Što odjenuti?
Posjećujete li Gorski kotar u zimskim mjesecima ne krećite na put bez kompletne zimske opreme kako za vas, tako i vašeg limenog ljubimca. Ski odijelo i pancerice nezaobilazan su modni komad na skijalištima. Ponesite tople pernatu jaknu od vodonepropusnih materijala ako planirate boraviti na otvorenom, uz obaveznu slojevitu odjeću, stabilne gojzerice ili čizme koja će vas činiti toplim i sigurnim.

Gdje prespavati?
U Gorskom kotaru na raspolaganju vam je hotel Mance u Brodu na Kupi, Bitoraj u Fužinama te hotel Risnjak . Idilično okruženje Gorskog kotara možete doživjeti u Agroturizmu Japodi u Mrkopalju te planinarskom domu Petehovac u Delnicama u kojem možete povesti i psa.

Smještaj si možete organizirati i u kućama za odmor, apartmanima i sobama, o kojima više možete saznati na ovom mjestu.



Što i gdje jesti?
Gorski kotar je pravi gurmanski raj za ljubitelje mesnih specijaliteta. Za predjelo predlažemo dimljeno meso od divljači i sir škripavac. Svakako trebate isprobati gulaš od divljači s palentom, vepra ispod peke, pečene žablje krakove ili domaću sarmu. U hladnu večer ugrijat će vas krumpirove police sa slaninom i pečenicama, a zasladiti se možete štrudlama i kolačima od šumskog voća.

Ljubitelji domaće hrane obavezno moraju posjetiti i Cestu plodovi gorja, koja po uzoru na one vinske, spaja domaće proizvođače hrane, sirova, medova i rakija na deset točaka jedne ceste. Domaće specijalitete možete pogledati u restoranu Lovački u sklopu istoimenog pansiona u Delnicama.

Dobro se jede i u bistrou Breza i u pansionu Bijela Ruža u Ravnoj Gori, te u restoranu Bitoraj u Fužinama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju