Ljubiteljica dobre knjige i filma, volontiranja, putovanja i otkrivanja novih svjetova, Victoria Tsvetkova iz Sofije za Punkufer ispričala je što se sve zanimljivo može vidjeti, raditi i pojesti u njenom rodnom gradu, ali i čitavoj Bugarskoj.



Što bi preporučila turistima u Sofiji i Bugarskoj?

Iskreno, nisam baš dobra u turističkoj promociji svoje zemlje, ali među meni osobno najdražim mjestima su Sedam Rila jezera ljeti za ljubitelje planina, Sozopol i Nessebar, mala ljetna odmarališta na Crnome moru, otvoreni muzej i arhitektonsko-etnografski kompleks Etara, gradić Koprivshtica onima koji vole proučavati tipičnu arhitekturu nekog mjesta, a ovo je vezano uz period tzv. bugarske renesanse, zatim Melnik, najmanji grad u Bugarskoj poznat po svojim vinarijama.

Po čitavoj zemlji ima nebrojeno mnogo samostana i crkvi, a turistima je najzanimljiviji Plovdiv sa svojim starim gradom i, naravno, Sofija. Za oba mjesta bih preporučila da se zadržite koji dan, a možete produžiti i na vikend, za večernji izlazak.

> Zemlja srdačnih ljudi i niskih cijena: 12 razloga zbog kojih trebate posjetiti Bugarsku

Koja tradicionalna jela i pića svakako treba probati?


Vjerojatno svaki Bugar daje sličan odgovor na ovo pitanje. Banitsa (slično našem bureku, op.a.)! To bi barem bio moj prvi odgovor. Preporučila bih da ga obavezno probate s bugarskim jogurtom, bozom, koji ne izgleda sjajno i ima puno kalorija, a napravljen je od pšenice. Ovo je obavezna kombinacija koju preporučujem svim svojim prijateljima koji nisu iz Bugarske, kada jednom dođu ovdje.



Dalje na mom popisu je lyutenitsa (ajvar, op.a.), po mogućnosti domaća, koju možete pojesti namazanu na kruhu, sa sirom i jede se u svako doba dana. Mljac! Tu je i tarator, hladna juha od jogurta sa svježim krastavcima, češnjakom i koprom, savršena na vrući ljetni dan. Neizostavna u bugarskoj kuhinji je šopska salata koja se za večeru poslužuje s domaćom rakijom. Musaka je za idealna mesoljupce, a može se naći i u vegetarijanskoj verziji (iako mislim da njima neće biti lako ako se žele držati tradicionalnih bugarskih specijaliteta).

Iako nije tradicionalno, neobično je alkoholno piće za koje sam čula da ga možete naći jedino ovdje. Menta. Zeleno je, naravno, svježe i stranci kažu da im ima okus vodice za ispiranje usta. Ali, sjajan izbor za djevojke koje leže na plaži, a može se pomiješati sa spriteom i, pazi sad, mlijekom.

Koje doba godine je najbolje za posjetiti Bugarsku?

Ovisno o tome što želite raditi; skijati ili uživati u ljetnom odmoru na Crnom moru… Kako bi Sofiju doživjeli u punom sjaju, s baš pravom količinom sunca, ugodnim kafićima i barovima, zelenim parkovima i odličnim noćnim životom, predlažem proljeće (svibanj i lipanj) ili jesen (rujan). Ako pitate većinu lokalaca, najbolje je ljeto jer se većina stanovnika razbježi na more pa nema uobičajene gradske gužve.

> Jedinstvena špilja na Balkanu u kojoj su 70 tisuća godina živjeli ljudi

Kako bi opisala Bugare?


Stranci nas uglavnom smatraju iznimno ljubaznim domaćinima. Otvoreni smo i prijateljski nastrojeni i imamo smisla za humor i autoironiju. Volimo i partijati. U jednoj rečenici: ugodno smo iznenađenje.



Postoje li kakve predrasude prema Bugarima?


Zato sam i napisala "iznenađenje" u prethodnom odgovoru, jer se ljudi obično iznenade kad se prvi put uživo sretnu s nekim iz Bugarske. Postoje stereotipi o svakoj naciji, a o Bugarskoj i bugarskom narodu dosta su negativne.

Najčešći stereotip je taj da su ljudi siromašni i tužni, da puno pijemo (iako mislim da je ovo točno za cijelu istočnu Europu), da su žene promiskuitetne… Naša zemlja se povezuje dosta s komunizmom i korupcijom.

S druge strane, pozitivna predrasuda je da se žene iz Bugarske smatraju iznimno lijepima.

Imamo predivnu prirodu, odličnu hranu i sve je jeftino. Prednost je i to što sve imate na relativno maloj udaljenosti: planine, more, bogatu povijest na raskrižju Europe i Orijenta. Pričajući o Bugarskoj, ne mogu ne spomenuti da smo poznati po jeftinom alkoholu i prema pričama, najboljim partijima u resortu Slanchev bryag odnosno Sunny Beach.

Kakve su cijene pizze, pive, kave, obroka u prosječnom restoranu?

Kao što sam već spomenula, za turiste sa Zapada, vrlo povoljne. Dobra kava u kafiću oko jedan, pivo do 1,5 euro, sendvič 1,5 do 2,5 eura, a pizza 4 do 5. Kompletan obrok s pićem u restoranu srednje klase dođe između 7 i 8 eura.

> Europska metropola u kojoj vam se čini kako ne možete potrošiti novac



Što bi preporučila turistima u Sofiji, kafić, restoran, klub?


Postoji puno malih kafića poput Coffe and go, Pekarnata i druge. Meni najdraže su Timeless café (zbog prefinog cheesecakea), +Tova, Costa café...

Dobra mjesta za jesti i piti su: The little things, 65 svetulki, Slance luna (Sun Moon), Divaka, Krivoto (pored Nacionalne palače kulture), Shtastliveca, Pasta box (brza hrana).

Barovi i klubovi: Bar Petak, Terminal 1 (mostly when there is a concert), Art hostel, Hambara.

Ljeti je najpopularnije piti u parkovima, što je dozvoljeno.

Koji je najbolji način putovanja Sofijom i Bugarskom?

Kroz Bugarsku najbolji način bi bio autom pa ne ovisite o nikome. Česti su i međugradski busevi, a u Sofiji je nedavno puštena u promet podzemna željeznica. Dobra je i mreža tramvaja i autobusa, a cijena jedne vožnje je oko 6, dok je dnevna karta 15 kuna. Noću, zbog rjeđih linija javnog prijevoza, na raspolaganju su taksiji.

> Čudna šuma: Pustinja u kojoj je niknula "kamena" šuma


Koji suvenir ponijeti iz Bugarske?


Nemam pojma. Ja bih osobno kupila hranu koju ne mogu naći nigdje drugdje, na primjer lukanku ili staklenku lyutenitse.



Savjet za putnike u Bugarskoj?


Budite jednostavni i ostanite otvorena uma. Putujte s lokalcima i uživajte!

Još "Insajderskih vodiča" potražite ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju