Ne, ovdje nije riječ o neobičnim stablima, čudnim hrastovima ili zastrašujućim oblicima. Ova šuma je potpuno drugačija, iz jednostavnog razloga što nije napravljena od drveća, već od kamenja.

Osamnaest kilometara od slavnog bugarskog ljetovališta Varna, na cesti prema glavnom gradu Sofiji, smjestilo se pravo čudo prirode poznato pod nazivom 'Pobiti Kamani', ili, na 'naški' rečeno 'Kamena šuma'. Iako sve te stijene uokolo izgledaju kao ostaci nekog davnog antičkog hrama, situacija je ipak drugačija.



Ovdje od hrama nije bilo ni 'h', a vjerovali ili ne, sve su ove neobične stijene nastale potpuno prirodnim putem, a ovo je mjesto posebno značajno, ako znamo da je riječ o jednoj od tek par pustinja na europskom tlu.

Ovi kameni stupovi, protežu se čak na 8 kilometara duž bugarske obale. Razlikuju se po visini, pa su tako neki visoki čak 5 do 7 metara, a ono što je u vezi njih možda i najčudnije, jest to da su iznutra uglavnom ispunjeni pijeskom.

Iako su stijene ovdje prisutne još od antičkih dana, u znanstvenim krugovima su po prvi put spomenute tek 1828. godine. Od tada postoje i mnoga tumačenja kako je ovaj prirodni fenomen nastao, a najčešće se kao ispravno uzima tumačenje braće Gochev, bugarskih geologa. Oni vjeruju kako stupovi potječu iz kenozoika, kad je veći dio istočne Europe bio prekriven morskom površinom. Sedimenti i mulj naselili su morsko dno i vremenom su postali vapnenac, a povlačenjem mora, ostali su ostaci tog vapnenca, živi i dan danas.
Ova slavna pustinja proglašena je prirodnim čudom još prije osamdesetak godina, a 2011. je bila nominirana za UNESCO popis Svjetske baštine, ali nije uspjela biti izabrana.

U svakom slučaju, kad-tad hoće, jer ovakav prirodni fenomen valja zaštititi na sve načine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju