Hrvatsko zagorje poznato je po mnogim utvrdama, kurijama i dvorcima, zbog čega ovu regiju mnogi nazivaju hrvatskom Bavarskom. Jedna od njih jeVeliki Tabor, utvrda u blizini mjesta Desinić, na vrhu brda, na nadmorskoj visini od 334 metra.

Nekada je utvrda bila dio obrambenog sustava koji su se nalazili na potezu od Malog Tabora do Konjščine, a kojega su činile okolne utvrde i dvorci. Kao i sve važnije utvrde tako je i ova kroz svoje godine postojanja mijenjala vlasnike. Prvi zapisi govore da su ovdje stolovali grofovi Celjski, a nakon njihovog nestanka, utvrdu preuzima obitelj Ratkaj, koja joj daje današnji izgled i prepoznatljive kule. Zadnji poznati vlasnici bile su sestre Družbe Kćeri Milosrđa iz Blata na Korčuli, a 1950. upravljanje nad utvrdom preuzimaju Muzeji Hrvatskog zagorja.

Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrda u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a UNESCO ga je kategorizirao kao prvorazredni spomenik najviše kategorije. Sam pogled na utvrdu ostavit će na posjetitelja nenadmašan dojam, a još veći utisak dobit će se u unutrašnjosti utvrde, u kojoj je uređeno nekoliko galerija, u kojima se mogu vidjeti vinski podrum i velike svečane dvorane. Uređeno je i nekoliko stalnih postava iz arheološke, etnografske, kulturno-povijesne, likovne i paleontološko-geološke zbirke.

Za ovu utvrdu veže se nekoliko legendi, a ona najpoznatija svakako je ona o Veroniki Desinićkoj i njezinoj zabranjenoj ljubavi s mladim grofom Fridrichom Celjskim. Naime, mladi grof zaljubio se u lijepu Veroniku, a kako je bio oženjen za kćer kneza Stjepana I. Frankopana, naredio je da mu ženu ubiju. Da izbjegne svaku sumnju, pobjegao je s Veronikom u mjesto Fridrihštajn u Sloveniji, gdje su se vjenčali. Kada je to saznao njegov otac, poslao je vojsku za njim i naredio da ga uhvate.

Kada su ih uhvatili, sina je poslao u tamnicu u Celje, a Veroniku je dao ubiti i zazidati je u zidine utvrde, točnije, u stijenu između peterokutne kule i ulaza u grad. U jednom navratu, 1982. godine, kada su čistili utvrdu pronađena je ženska lubanja za koju se može pretpostaviti da je pripadala nesretno zaljubljenoj Veroniki.

Do Velikog Tabora, iz smjera Zagreba, može se doći autocestom A2 i to na dva načina. Prva mogućnost je da siđete na čvoru Zabok i vozite prema Tuhelju i nastavljate do Desnića. Nekoliko minuta nakon skretanja prema Desniću, vidjet ćete utvrdu kako se uzdiže na brdu. Druga mogućnost je da kod Zaprešića skrenete na cestu D1 do Velikog Trgovišća, pa preko Tuhelja dođete do Velikog Tabora.

Muzej je otvoren svaki dan, osim ponedjeljka i praznika. Cijene ulaznica za djecu, studente i umirovljenike su 10, dok će odrasli za ulaznicu trebati izdvojiti 20 kuna. Obiteljska ulaznica je 50 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju