I dok je čokolada jedna od omiljenih poslastica mnogih (uključujući i nas u redakciji), rijetko razmišljamo o posljedicama njezine proizvodnje na okoliš. Švicarci godišnje pojedu oko 5,5 milijardi kilograma čokolade, a nagodinu (2019.) očekuje se kako će se na svjetskoj razini pojesti 7,7 milijuna tona čokolade.

Čokolada - 1 Čokolada - 1 (Foto: Getty Images)

I dok uživamo u tom slatkom okusu, ne razmišljamo kako čokoladna industrija uzrokuje uništavanje prašuma, emisiju visokih razina ugljikova dioksida u atmosferu, uništavanjem šuma palmi i time prirodnog staništa brojnih životinja.

No ne moramo se odreći slatkog zadovoljstva kako bismo spasili okoliš. Sve ove posljedice, a i visoke brojke konzumenata čokolade, navele su neke proizvođače na akciju, odnosno na promjenu načina proizvodnje.

Čokolada koju proizvode mali zanatlije bolja je za okoliš, a i za nas, jer obično sadrži manje šećera i drugih aditiva, osobito ako je tamna. Za izradu ovakve čokolade koristi se kakao s malih farmi. A ako ne znate ili ne možete doći do takve čokolade, u trgovinama možete potražiti one sa znakom UTZ certified.

Čokolada - 2 Čokolada - 2 (Foto: Getty Images)

UTZ je najveći svjetski program održive proizdnje kakaa. Kakao se proizvodi u 21 zemlji u svijetu, a u tome sudjeluje više od 760 tisuća malih farmera. Osim što sprječava krčenje šuma i nepravilnu i pretjeranu uporabu pesticida, osigurava i poštene uvjete rada (i zarade) za farmere koji proizvode kakao.

Plete nam se jeizk! Isprobali smo 25 kava u jednom danu i odabrali najbolje Nespresso boutique - 1 Nespresso boutique - 2 Nespresso boutique - 4 +1 Nespresso boutique - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju