Kakao je plod vazdazelenog stabla kakaovca (Theobroma cacao), koji potječe iz tropskih područja Južne Amerike, naročito oko toka rijeke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovitim padalinama, a osobito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine.

Jedan je od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, te se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi slastica. U svom sirovom ili praškastom obliku iznimno je gorak, a sadrži više od 300 različitih tvari koje blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma.

Izvrstan je izvor željeza, mangana, cinka i kroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, osobito polifenola, koji pomlađuju, štite organizam od utjecaja slobodnih radikala te nekih vrsta raka.

Čokoladni lava kolač Hrana i piće Recept za čokoladni lava kolač koji može napraviti svatko

5 razloga za uživanje u kakau:

 

  1. Kakao pomaže u regulaciji razine šećera i kolesterola u krvi.
  2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni tlak te štiti organizam od bolesti krvožilnog sustava.
  3. Potiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se osobito preporučuje njegova konzumacija tijekom učenja za ispite ili za vrijeme napornih poslovnih pregovora.
  4. Smanjuje negativne posljedice svakodnevnog stresa.
  5. Kakao potiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam učinkovito poboljšava raspoloženje.


Imajte na umu da ćete pozitivne učinke ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko sladila da ne izazove šok za organizam.

3 domaća namaza od čokolade koja ne možemo prestati mazati na kruh i palačinke Namaz Kesten Palačinke +1 Palačinke

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju