Iako je Balzac inspirativan pojedinac, ipak nije on taj zbog kojeg smo se odlučili upustiti u avanturu i isprobati prekomjernu količinu omiljenog nam crnog napitka. Glavni je krivac za to novootvoreni Nespresso boutique, koji su Hrvati čini se jedva dočekali. Kako nam kaže Denis Alijagić, vrhunski poznavatelj kave i barist, ovo je prvi Nespresso boutique u regiji, a čak 70 posto posjetitelja već je upoznato s brendom i oni točno znaju što žele kad stupe u prodavaonicu koja se nalazi u Arena centru.

Za one koji nisu nikada probali Nesspreso, nas petero stalo je u sudačku ulogu i kušali smo sve iz ponude kako bismo u konačnici došli do pet najboljih.

Nespresso boutique - 3 Nespresso boutique - 3 (Foto: Sandro Sklepić)

Bio je to pošten zadatak s obzirom na to da se za Nespresso kavu izdvaja samo dva posto najboljeg zrna, što znači da se iz cijele jedne tone uzme praktički samo šaka koja završi u premium brendu. Ostatak se dalje raspoređuje i nudi drugim proizvođačima kave, a najbolje vozi u Švicarsku na prženje i rezultira kavom u malim aluminijskim Nespresso kapsulama.

Iako na prvi pogled to nećete primijetiti, Nespresso boutique u potpunosti je inspiriran kavom. Lampa koja se nalazi na pultu ista je kao ona s farmi na kojoj se beru najbolje bobice kave. Površina pulta nastala je impregnacijom ostataka mljevene kave, u kutu prostorije nalazi se nekoliko desetaka biljki Arabice, a čak su i uniforme inspirirane bojama bijele kave.

U boutiqueu možete kušati i kupiti sve što vam je potrebno za savršen napitak – od nekoliko aparata za pripremu kave raznog cjenovnog ranga, aeroccino uređaja koji će vaše mlijeko pretvoriti u pjenu, do čak 25 vrsta kave.

Nespresso boutique - 2 Nespresso boutique - 2 (Foto: Sandro Sklepić)

Kako bi Talijani rekli, najbolja je ona kava koja ima isti okus 13. studenog i 20. srpnja, a upravo kave Nespresso mogu se pohvaliti tim odlikama. Ono što također ovu kavu stavlja ''šalicu uz šalicu'' s istim vrhunskim napicima u svjetskim prijestolnicama kave jest i način pripreme. Tajna je u tome da mljevena zrna kave smještena u kapsuli dotiče samo vruća voda pod jakim pritiskom, a idealna temperatura vode i dužina njezina protoka mogu se mjeriti s procjenom vrsnog barista.

I dok smo bili tek na pola puta, već smo radili računice i razmišljali o tome kako ćemo si Nespresso aparat kupiti za cijelu redakciju. Cijena ovog aparata kreće se od 749 do 1890 kn, dok su cijene kave od 32 do 40 kn za deset kapsula, što znači da ćete jednu kavu platiti od 3,20 do 4 kn. To nam se čini mnogo boljom opcije od kave na aparatu, a još isplativijom od one u kantini ili obližnjem kafiću.

Nespresso boutique - 4 Nespresso boutique - 4 (Foto: Sandro Sklepić)

S laganim treperenjem cijelog tijela i bržim otkucajima srca odlučili smo se za naših 5 favorita Nespresso espresa:

INDIA

Gricka jezik i istovremeno očarava aromom. To je kava čija su zrna rasla u simbiozi s paprom, pa je nemoguće izbjeći tu ljutkastu notu. Čak i ako ne volite papreno, nemojte se bojati isprobati ovu kavu jer biste mogli propustiti pravi dragulj. Upravo taj papar skriva kiselost i gorčinu koju ćete možda osjetiti kod kava s voćnom aromom. U ovoj kavi uživat će ljubitelji jače kave, ali ako je suditi po našem iskustvu, i onih koji kavu inače piju uz mlijeko.

KAZAAR

Idealna za triježnjenje, ali ne i za prazan želudac, Kazaar je najjača kava iz Nespresso linije s čak 120 mg kofeina u jednoj kapsuli. Iako nas je od samog kušanja, a kamoli od posljedica, bilo strah s obzirom na to da nam je ova kava bila zadnja u nizu, sve prisutne oduševila je i okusom iznenadila. Iako smo očekivali jaku, gorku kavu, Kazaar je punog okusa, kremaste teksture, srednje gorka i taman začinjena kava spremna razbuditi svakog lava. Nama se našla među top tri, što nas nije začudilo s obzirom na to da, kaže nam naš novi prijatelj Denis, ljudi s našeg podneblja preferiraju jače kave.

ROMA

Ova je kava zasigurno najprofinjenija od svih 25 i najsličnija talijanskom tipu kave, a opisuju je drvenaste, pržene, žitarične note. Bogat i delikatan okus prirodne Arabice i Robuste iz Brazila duguje bogatim i plodnim vulkanskim zemljištima i pažljivoj obradi – uzgajatelji je čak suše na nečemu što zovu "izdignuti kreveti za sušenje" kako bi je zaštitili od kiše. U svakom gutljaju osjeti se aroma zelenog voća koja ističe lijepo balansiranu kiselost.

ARPEGGIO

Ukusna tamna mješavina Arabice iz Latinske Amerike čini Arpeggio najprodavanijom Nespresso kavom u svijetu. Kava je to u kojoj ima dosta gorčine, no zbog kakao okusa koji se dugo zadržava u ustima, teško joj je odoljeti.

Tamno prženje pretvara aromu slada Arabice u snažne kakao note, dok fino mljevenje stvara baršunastu kremu. Iako bismo je na prvu opisali kao gorku i oporu, zanimljivi kakao aftertaste tjera vas da je pijete čistu i do zadnje kapljice.

COLOMBIA

Lakša kava u kojoj se osjeti kiselost i nalet vinsko-voćnih aroma. Ta kiselost dobiva se zahvaljujući uzgajateljima koji su se usudili čekati duže da krenu u berbu plodova. Upravo je Colombia kava koju najviše konzumiraju i kupuju žene, a zbog punog, a istovremeno blagog okusa, koji odlično dolazi do izražaja u kombinaciji s mlijekom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju