„Ovom gourmet manifestacijom želimo valorizirati i predstaviti jadranske lignje, vrhunsku lokalnu namirnicu koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu, a dio je naše bogate gastronomske kulture. Dani jadranskih lignji predstavljaju dodatni motiv posjeta sjeverozapadne Istre tijekom božićnih blagdana, a posjetitelji će osim uživanja u delicijama koje su za ovu priliku posebno pripremili chefovi poznatih restorana, zasigurno uživati i u ostalim ljepotama koje nudi sjeverozapadna Istra“, izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke Zajednice Grada Umaga.

Da je domaća lignja uistinu slasan zalogaj koji se može pripremiti na tradicionalan način, ali i kroz nove zanimljive kombinacije pokazat će chefovi sedam restorana koji su za ovu priliku osmislili posebne menije po povoljnim cijenama. U restoranima Melon i Nono u Umagu, Vili Vilola u Savudriji, Astarea u Brtonigli, Lux Casino Hotel Mulino i Rondo u Bujama i San Benedetto u Novigradu, posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama i bogatsvu okusa jadranskih lignji, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.

Jadranske lignje u posljednih pola stoljeća postale su omiljeni specijalitet, koji se često nalazi na blagdanskom stolu. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca. Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtjevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane.

Stoga, sve koji žele kušati bogate jelovnike na bazi domaćih lignji pozivamo da posjete sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana jadranskih lignji, a više informacija nalazi se na web stranici Colours of Istria.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju