Ne treba vam španjolska Ronda da biste doživjeli grad na rubu litice, avionske karte da biste letjeli, niti Italija za vrhunsku tjesteninu i čašu vina. Sve što vam treba je u našem zelenom dvorištu, u srcu Istre. Idemo u Pazin!

Očaravajući grad starih kamenih kućica s cvijećem u prozorima, vijugavih uličica i romantičnih istarskih konoba, nalazi se na praktičnoj poziciji – nasred Istarskog ipsilona, na granici sive i crvene Istre. Konobe sačuvajte za kraj lijepog izleta, jer vam Pazin najprije nešto želi pokazati.

Saznat ćete kako je to biti lik francuskog putopisnog romana "Neobična putovanja" iz 19. stoljeća. Ljepote Pazina opisao je Jules Verne u ovom avanturističkom romanu o dvojici skitnica koji se igrom slučaja zateknu pred srednjovjekovnom pazinskom utvrdom.

Pazinska utvrda tj. kaštel i danas dočekuje putnike i goste na zapadnom dijelu grada. To je jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda Istre u kojoj su smješteni Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre. A ono po čemu se izdiže iznad ostalih, doslovno, jest njegova pozicija: na samom rubu litica Pazinske jame.

I na nebu, i na zemlji

Stari dio Pazina sa svojim zgradama i kućama nalazi se na rubu duboke provalije, tj. krškog ponora ispod kojeg ponire Pazinčica. Zakonom zaštićen, važan krajolik poznat je kao Pazinska jama – popularno odredište za ljubitelje šetnji prirodom ili malo žešćih avantura. Naime, ovdje imate priliku šetati poučnom stazom, letjeti ziplineom i istraživati špilju koja skriva dva jezera.

Odlučite li se za ugodnu šetnju, kroz jamu vodi poučna pješačka staza malo dulja od jednog kilometra. Započinje kod mosta Vršić u blizini utvrde, a nastavlja se kroz zelenilo i bujnu vegetaciju kanjona preko vidikovca do terase hotela Lovac. Uz stazu su postavljene edukativne ploče uz pomoć kojih ćete otkriti više o svijetu krša, biljaka i legendi koje ga okružuju.

Poželite li doživjeti atraktivno podzemlje "s kamena na kamen", postoji ova zgodna opcija: speleoavantura Pazinska jama. Ulaz je u špilji ispod 200 metara visoke stijene, a ono što je posebno kod nje jest to da staza nije turistički uređena, već se špiljom krećete na prirodan, eko način koji ne uznemiruje prirodu.

Čak i ovdje nalaze se dva manja ziplinea, jedan duljine 20 metara, a drugi duljine 40 metara koji vas prebacuje na sprud podzemnog jezera! Tako je, u jami se nalaze i dva međusobno povezana jezera, Martelovo i Mitrovo. Već pretpostavljate, riječ je o popularnoj turi koja se u sezoni odvija svaki dan, ovisno o vodostaju - ali i izvan sezone treba se najaviti unaprijed na jedan od kontakata navedenih ovdje

A sada, leteći dio: ovdje se nalazi i zipline kojim možete preletjeti jamu! Linije duljine 220 i 280 metara omogućuju vam let iznad ponora na visini od 100 metara sa spektakularnim pogledom na litice i kaštel. 

Avantura kreće sa Zelene terase ispod Hotela Lovac i ima dva dijela. Prvi "let" završava u dvorištu Kuće za pisce, odakle kreće duža linija koja vodi do vidikovca iznad pećine Babina kuća. Upravo ovdje nastala je slavna fotografija Pazinske jame i kaštela koja je poslužila piscu Verneu za njegov roman. 

Ekipa leti s osmjehom, a povratak je svega nekoliko minuta kratka šetnjica stazom po liticama jame. Izvan sezone zipline radi prema dogovoru pa se također valja najaviti.  

ZipLine Pazinska jama - 1 ZipLine Pazinska jama - 1 (Foto: ZipLine Pazinska jama)

Za neumorne

Nakon ove avanture, valja se počastiti u nekoj od konoba iz koje nećete tako lako izaći: pršut, fuži, tartufi, pljukanci, maneštra, autohtona vina

Tko želi još, neka pođe tokom male Pazinčice, stazom Dolina mlinova. Čekaju vas romantični prizori kamenih kućica u kojima su mlinari nekad čuvali žito i brašno, te vodopadi Pazinski krov i Zarečki krov. Zarečki krov popularna je destinacija za lijepog vremena, a riječ je o pećini koja tvori krov iznad jezera, s kojeg padaju slapovi poput zavjesa.

Idealno za piknik i predah prije povratka… 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju