Po nama jedan od najljepših termalnih izvora je onaj u Turskoj – Pamukkale, ali ne bi se požalili ni da imamo vikendicu kraj Plave lagune na Islandu. No, priroda se pobrinula da mi Hrvati ne trebamo daleko putovati kako bismo uživali u ljepoti i ljekovitosti termalnih izvora. Tako u unutrašnjosti Hrvatske možemo naći nekoliko termalnih izvora kraj kojih su izgrađene toplice i odmarališta. No, tu su šampioni!

Pamukkale, Turska
Ovaj kaskadni termalni izvor iz godine u godinu privlači sve više i više posjetitelja. Tijekom cijele godine voda ima istu temperaturu i bila vani zima ili ljeto, uvijek se možete lijepo ugrijati i opustiti. Stari Rimljani i Grci jako su dobro poznavali ovo područje i u blizini su izgradili grad Denizli, koji je bio jedno od prvih turističkih središta na svijetu.

Plava laguna, Island
Zamislite tirkizno plavu boju vode jezera koje je okruženo planinama i raznim stijenama. Jeste? E, to vam je Plava laguna na Islandu, jedno od najvećih termalnih kupališta na svijetu. Koje je nastalo - sasvim slučajno. Obližnja termoelektrana ispuštala je otpadnu vodu u prirodu. Kako zemlja nije uspjela upiti svu količinu vode ona je ostajala na površini. Ubrzo su stanovnici ovog područja uvidjeli da je ova voda, bogata plavim algama, morskom soli, sumporom i silicijem, ljekovita za kožu, i od ovog mjesta napravili nadaleko poznato kupalište.

Termalni izvor Kusatsu, Japan
Ovo nije samo termalni izvor, ovo je prava termalna rijeka koja se nalazi u Japanu. Rijetka koja kupališta mogu se pohvaliti toliko kvalitetnom i ljekovitom termalnom vodom. Bogata sumporom i visoke kiselosti ova voda ima izrazito blagotvorno djelovanje na kožu, ali i na dišne puteve. Danas su ovdje izgrađene najveće terme na području cijelog Japana.


Termalni izvor Saturnia, Italija
Na ovom izvoru sagrađene su nadaleko poznate terme Saturnia Spa & Golf. Terme su izgrađene točno iznad vulkanskog izvora koji hrani bazene ljekovitom vodom direktno iz srca zemlje. Talijani su od ovog mjesta napravili savršen posao. Ljekovita voda, koja ne prolazi kroz nikakve procese prije puštanja u bazene, savršena je za zdravstveni turizam. A uz terme je napravljeno i golf igralište koje svake godine privlači sve više igrača, posebice zimi. Vjerojatno zbog činjenice da je riječ o jednom od rijetkih golf terena na svijetu koji ima - grijani teren.

Waimangu
I Novi Zeland izvor za trku ima... Otoci na kraju svijeta ogromnu su turističku pozornost privukli snimanjem kvatrologije Gospodar prstenova, a onda su pridošlice počeli otkrivati i dijelovima zemlje koji nisu poslužili za snimanje filmova. Jedan od njih je i dio nastao radom vulkana Rotorua. Jezero Rotomahana plijeni divnim bojama, a ne moramo ni spomenuti da su inteligentni Novozelanđani ovaj najmlađi geotermalni izvor na svijeti znali dobro brendirati, tako da sad na pladnju imate stvarno prekrasnu destinaciju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju