Između Drave i Dunava smjestio se močvarni rezervat Kopački rit, jedno od najočuvanijih poplavnih područja u Europi. U prekrasnoj prirodi izmjenjuju se šume bijele vrbe i hrasta, poplavljene površine trske i šaša, bezbrojni rukavci, sprudovi i ade.

Osnovna ulaznica vrijedi jedan dan i stoji 10 kuna, a uz nadoplatu možete krenuti na jedan od brojnih organiziranih izleta u parku. Najljepši način da ga upoznate jest čamcem, a krenuti možete i turama kanuom ili vlakićem. Promatranje ptica, organizirano fotografiranje, slušanje rike jelena u rujnu i listopadu neki su od dodatnih sadržaja. U parku možete unajmiti bicikl te na dva kotača krenuti jednom od staza ili uživati pješice.

Ideje za drugačiji vikend: 3 mjesta za izlet zbog kojih se isplati živjeti u Zagrebu Izleti u prirodu - 1 Izleti u prirodu - 3 Izleti u prirodu - 4 +1 Izleti u prirodu - 5

Krećete li na izlet sa psom, valja imati na umu da je ljubimcima ulaz dopušten u park, ali ne i na turistički brod. U sklopu Parka prirode Kopački rit nalazi se kompleks dvorca Tikveš, koji su izgradili članovi Teschenske loze obitelji Habsburg koji su voljeli loviti na ovome području. U to malo selo navraćali su mnogi istaknuti svjetski državnici i vladari. Nakon Drugog svjetskog rata jedna od predsjedničkih rezidencija Josipa Broza Tita bio je i tikveški dvorac u kojem su odsjedali mnogi svjetski političari koji su ovdje boravili u lovu.

U baranjskom carstvu divljači i kotlića jedan je od vladara restoran Kormoran, koji se nalazi u Kopačkome ritu. Posebnost su Kormorana okruglice od štuke, a hvaljeni su i njihovi specijaliteti s rašlji. Uživati se može i u baranjskom kulenu, kao i kobasicama. Osim riječne ribe na jelovniku je i divljač poput jelena i vepra, što ne čudi jer se restoran nalazi u nekadašnjoj lovačkoj kući.

Karanac

Etnoselo Karanac slovi kao mjesto koje je najzaslužnije za preporod baranjskog turizma, a tomu doprinose zelene staze kojima se na dva kotača ili pješice istražuje priroda, kao i mjesta za uživanje u finom vinu i domaćoj hrani.

Osvježiti se možete u Kneževim vinogradima, gdje se u sklopu sportsko-rekreacijskog centra nalaze bazeni s toboganom. Sezona kupanja počinje početkom lipnja, a tko poželi, ondje može unajmiti bicikl, kanu ili zorbing lopte za hodanje po vodi.

Jedno od mjesta koje vrijedi posjetiti jest Baranjska kuća u kojoj se posjetitelji osjećaju kao da su otputovali u prošlost. Šetajući Ulicom izgubljenog vremena, možete promotriti stare alate u kućicama koje oživljavaju izumrle zanate, a snagu vratite domaćom rakijom ili se prepustite čarima domaćeg kulena, čvarcima, perkeltu i knedlima sa šljivama.

U blizini su i Ivica i Marica, seosko gospodarstvo koje izgleda kao da ga je netko istrgnuo iz bajke, a nalazi se ispod Banova brda. Odlična je polazišna točka za razgledavanje okolnog kraja ili vrzmanje vinskim podrumima. Glavni likovi te bajke, odnosno ljubazni domaćini ponose se svojim domaćim životinjama, a organiziraju i jahanje, vožnju fijakerom i seljačkim kolima te izlete u okolicu. Ondje možete i prespavati; kuća se može iznajmiti cijela ili po osobi za duži boravak, vikend ili noćenje. Toplinu ugođaja pruža ručno izrađen hrastov namještaj, a zidovi su oslikani starinskim uzorcima.

Papuk Papuk (Foto: Getty)

Papuk

Kad počnete nabrajati planine Požeško-slavonske županije, mogli biste pomisliti da se nalazite u nekom gorskom dijelu Hrvatske, a ne u srcu Slavonije. S ukupno 67 planinarskih staza, Požeška gora, Papuk, Dilj, Krndija i Psunj ruše sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici.

Papuk je uvijek dobra ideja. Iz smjera Osijeka prvi ulaz u Park je Orahovica ili Slatinski Drenovac. Planinarenje, treking, brdski biciklizam, sportsko penjanje ili jahanje neke su od pregršt aktivnosti zbog kojih se posjetitelji Papuku vjerno vraćaju.

I podzemni svijet geoparka Papuk iznimno je bogat, a poželite li zaviriti u speleološke ljepote, krenite prema Maksimovoj špilji. Ona se nalazi u sklopu poučne Grofove staze na Jankovcu, koji je od Slatinskog Drenovca udaljen manje od deset minuta. Krenete li dalje, preko prijevoja na južnu stranu Papuka stići ćete u selo i izletište Velika.

Planinarski dom na Jankovcu jedan je od najljepših u Hrvatskoj. Zbog iznimne ljepote Jankovac je proglašen zaštićenom park-šumom. Izvori i potoci, kao i sjene koju pružaju bukove šume nude osvježenje i za toplijih ljetnih dana.

3 mjesta za izlet zbog kojih se isplati živjeti u Splitu Radmanove mlinice - 1 Radmanove mlinice - 9 Radmanove mlinice - 8 +5 Radmanove mlinice - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju