Proljetne temperature, sunčani i dulji dani zovu na boravak u prirodi. Vrijeme je kada nema mjesta za izlike i izgovore, pa čak ako se i očekuje nekoliko pljuskova, sada je pravo vrijeme da se izguštate u prirodi. Zato ćemo u nekoliko članaka predstaviti najbolja mjesta za izlete iz većih gradova Hrvatske. Skupite prijatelje, obitelj, pozovite partnera ili se zaputite sami u planinarske izlete. Ovaj put izabrali smo tri savršene lokacije nadomak Zagreba.

Prebrojite zube Kalnika

Kalnik i njegov najviši vrh Vranilac, koji se nalazi na 643 metra, odlična je ideja za aktivni izlet u prirodi. Do vrha vodi više planinarskih staza i putova, a jedna je od najbiranijih opcija dolazak autom do planinarskog doma i 20-minutno planinarenje do vrha Vranilac. No parking i polazna točka može vam biti i u samom selu Kalnik, posebno zato što ćete putem proći kraj veličanstvene stare utvrde Kalnik. Za one spretnije i iskusnije te s kvalitetnom opremom, tu je ruta zvana 7 zubi, koja vas do vrha vodi po 7 stijena. Ako niste iskusni u penjanju, preporučujemo vam poučnu stazu koja će vas laganijim tempom dovesti do prekrasnog panoramskog pogleda s vrha. Iz Zagreba će vam do mjesta Kalnik trebati nešto malo više od sat vremena.

Pronađite Djeda u Hrvatskom zagorju

Uputite li se u Krapinu, do koje će vam trebati oko sat vremena vožnje iz Zagreba, posjetiti možete Muzej krapinskih neandertalaca koji se nalazi uz Hušnjakovo brdo, svjetski poznato nalazište krapinskih neandertalaca. No nemojte stati samo na tome, već se i aktivirajte, i to na obližnjoj Strahinjčici. Polazište za ovu planinu prigradsko je naselje Krapine zvano Strahinje u Ulici Matije Gupca. Do planinarskog doma Jelenske pećine trebat će vam oko sat i pol hodanja, a dom je otvoren praznicima i vikendom. S tog mjesta uživajte u prekrasnom pogledu, a dotamo možete i autom. Do samog vrha koji je šumovit trebat će vam tridesetak minuta od planinarskog doma, a negdje na pola puta nalazi se zaletište Djed za paraglidere, koji često lete zagorskim nebom. Kod Djeda zastanite i uživajte na točki s najljepšim pogledom.

Uhvatite Pustog duha na Ravnoj gori

Najsjevernija gora Hrvatskog zagorja nosi naziv Ravna gora, dijeleći tako ovo popularno ime s još pokojim gorama Hrvatske. Najviši njezin vrh nalazi se na nadmorskoj visini od 686 metara, a pohod u pogled na zagorske brege možete spojiti s posjetom Trakošćanu, koji će vam biti odlično polazište za planinarenje do planinarskih domova Filićev dom ili Pusti duh. Jedan od drugog udaljeni su svega desetak minuta, a putem do njih proći ćete zagorskim selima. Filićev dom otvoren je vikendom i praznicima, a planinarski dom Pusti duh vikendom od 1. 3. do 30. 10. Iz Zagreba će vam do Trakošćana trebati oko sat i nešto vožnje autom.

Odlučite li se na ovakav tip izleta, obvezna je udobna obuća i višeslojna odjeća, odnosno ponesite rezervnu odjeću u slučaju da se oznojite jer gore zna biti hladnije nego pri samom usponu kada ste aktivni i zagrijani. Sljedeći sunčani vikend iskoristite za ljepote hrvatske prirode i aktivirajte se.  

Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu Japodski otoci - 7 Japodski otoci - 1 Japodski otoci - 3 +8 Japodski otoci - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju