Opjevana u himni, čuvarica granica, dio naše Amazone, obala posutih zlatom... Sve je to rijeka Drava čiji tok danas pratimo od izvora do ušća te otkrivamo poznato i nepoznato...

1. Rijeka našeg susjedstva: rađa se u ružičastim stijenama Alpa

Naša opjevana ljepotica sjevera izvire u susjedstvu, ali prije nego nam stigne, prolazi još tri zemlje. Rađa se među ružičastim stijenama Alpa, kao mali izvor u talijanskoj pokrajini Južni Tirol. Zatim prolazi Austrijom i Slovenijom te ulazi u Hrvatsku gdje uz poneka lutanja čini prirodnu granicu s Mađarskom.

Duga je oko 720 kilometara, a i njeno ime povezano je s putovanjem – vjeruje se kako dolazi od indo-europske riječi za plovidbu.

2. Ljubiteljica romantike: gradovi i jezera Drave

Koji god grad na Dravi posjetite, nećete pogriješiti – to su uglavnom tipični srednjoeuropski gradovi austro-ugarskog štiha i romantične arhitekture.

Rijeka prolazi kroz austrijske gradove Villach i Lienz, slovenski Maribor i Ptuj te Varaždin i Osijek u Hrvatskoj. Jedan slovenski grad čak se i zove Dravograd.

Već na početku njenog toka u Hrvatskoj možemo primijetiti tri velika akumulacijska jezera: Ormoško, Varaždinsko i jezero Dubrava. U Hrvatskoj se u nju ulijevaju rijeke Bednja (koju poznajemo s izleta u Trakošćan) i Mura s kojom čini okosnicu Međimurja i Podravine.

3. Dobrog domaćina treba dobro čuvati: Dan Drave i Big Jump

Drava svoj dan slavi baš na prvi dan jeseni, 23. rujna. Dupla proslava odvija se duž njenog toka u obliku razgleda biciklima, koncerata, vožnje turističkim gliserom, radionica i izložbi. Sve je popraćeno mirisima domaće kuhinje.

A tu je i jedan neobičan događaj za koji mnogi nisu čuli: Big Jump! Veliki skok održava se svakog srpnja već 15 godina zaredom. O čemu se radi? Diljem Europe stanovnici skaču u rijeke i jezera te time pokazuju potporu za zaštitu i poboljšanje stanja europskih rijeka.

Skok u Dravu prigodno se odvija u sklopu proslave Dana Europske Amazone (diljem njenog toka, ovisno o vodostaju), pa je to još jedan razlog za još nogometa u pijesku, raftinga, vožnje kanuima, biciklijade… Naravno, opet uz dobru klopu – tko je toliko aktivan, kalorija se ne boji.

4. Ljepota divljine: od Mure do „grada u kojem ne postoje pritisci“

Neki smatraju da je područje od ušća Mure do Terezinog polja kraj Virovitice najljepši dio Drave. Neki drugi će reći da je to njen krajnji tok u blizini Kopačkog rita, prije ušća u Dunav.

Prepuštamo favorita oku promatrača, no ne možemo poreći koliko je impresivan prizor ribnjaka, močvara, otoka, rukavaca i mrtvica Drave u ovom dijelu – pa makar i samo na karti.

Ovdje na trenutke ne znate jeste li u vodi ili na kopnu, a među prekrasnim šumama i pješčanim sprudovima osjećat ćete se kao u dalekim prašumama i džunglama.

S mađarske strane tu je poznati Nacionalni park Duna-Drava na početku kod ušća Mure, te romantični napušteni dvorac Kremsier na kraju, kod Barča.

Na hrvatskoj strani nalaze se jezera Šoderica, Gabajeva Greda i Čingi Lingi, te jedna posebna destinacija koja zaslužuje posebnu stavku. Idemo u pustinju!

5. Dravski Peski: šuma u kojoj tuga nestaje, vrtovi mira i tišina pustinje

Između Đurđevca i Pitomače, u blizini Drave nalazi se mjesto Dravski Peski. Riječ je o pustinjskom području na hrvatskom tlu koje zajedno s obroncima Bilogore, obala Drave i guste šume čini prekrasnu izletničku atrakciju.

Ljubitelji prirode ovdje mogu uživati i u jezeru Batinske ili šumskom rezervatu Crni Jarki. Kažu kako mu je „crn samo naziv – ali prošećete li se njime, tuga nestaje“.

Tu je i prvi ekološki vrt mira u svijetu: vrt je ukrašen skulpturama od hrastovog drveta u prirodnoj veličini i posebnim spomenikom vode visokim gotovo 4 metra.

Na malom području koncentriralo se mnoštvo kulturnog sadržaja u obliku etno kuća, etnografskih zbirka i zavičajnih muzeja, a najpoznatija je galerija slikara Ivana Lackovića – Croate.

Sve to uz klopu domaćih OPG-ova i kušanje vina u jednoj od vinarija. Više informacija i ideja kako organizirati svoj izlet, gdje odsjesti i što jesti možete pronaći na stranicama njihove Turističke zajednice.

6. Biciklom kroz povijest i ravnicu: Dvorci, ljetnikovci i staze „ravne kao palačinka“

Uputite li se biciklom uz tok rijeke Drave, imat ćete priliku zastati kraj nekih znamenitosti na brojnim rutama. Osim onih koje smo već nabrojali, predlažemo predah na ovim stanicama na putu do Osijeka:

U Belišću kraj Drave čekaju vas palača Gutmann, Pekmez ulica (da, dobro pretpostavljate od kuda naziv), spomen vlak i stari muzej u kući.

Obližnje Valpovo dočekat će vas muzejom u dvorcu s prekrasnim perivojem i nekadašnjim vlastelinskim kompleksom, a sjeverno od Drave i Osijeka nalazi se dvorac princa Eugena Savojskog.

Naravno, tu je i neizostavan Osijek, grad na Dravi, za urbano istraživanje.

Biciklistički vodiči vam poručuju: staza je ravna „kao palačinka“ i dugačka tako da u lijepom krajoliku možete uživati dugo, dugo…
 

7. Rijeka od 24 karata: zlatne obale Drave

Na obalama Drave nalazi se zlato koje će vam zlatari rado otkupiti! No, kao i sve ostalo u životu – ne čeka nas na pladnju već se treba malo potruditi. Stoljećima unazad su ove potrage trajale i po dva tjedna, a oni koji nisu imali kuću kraj Drave nosili bi sa sobom šatore i spavali na obalama.

Listiće i zrnca zlata odvajali su od pijeska i šljunka, što je bio mukotrpan posao. No, jednom dovršen, u rukama vam je ostavljao najčišće prirodno zlato s između 18 i 24 karata.

Danas je potraga za zlatom dio turističke ponude. Tko god je rekao da putovanja „prazne novčanik ali pune dušu“, očito još nije putovao do Drave.

8. Hrvatska i europska Amazona: jedna je od najbogatijih hrvatskih rijeka

Zajedno s Murom i Dunavom Drava čini jedno od najvećih vlažnih staništa na svijetu – Europsku Amazonu, a gotovo milijun hektara prirodne i kulturne baštine objedinjeno je u UNESCO-voj kategoriji svjetskog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

U Dravi živi oko 70 vrsta riba, a izvan nje možemo naići na žabe, kornjače, jelene, dabrove, vidre, divlje svinje i brojne druge životinjice. Od ptica su prisutne patke, rode, čaplje i čigre.

Okolica Drave savršena je kulisa za promatranje ptica, domaći fotosafari, kupanje na pješčanim obalama, vožnju na brodu, čamcu ili splavu, ili vožnju biciklom uz rijeku.

U svrhu očuvanja i poboljšanja ekosustava Drave u Hrvatskoj pokrenut je stoga i projekt Drava Life.

9. Obale čuvaju stare i stvaraju nove uspomene: osječka Kopika, šetnjica, mlinovi i skela na Dravi

Kako spomenuti Dravu bez Osijeka ili Osijek bez Drave? Grad na rijeci ponosi se svojom „Kompom“, skelom koja prevozi putnike s jedne obale na drugu već generacijama, te vodenicom na Dravi koja podsjeća na slavnu prošlost jednog respektabilnog zanimanja.

Domaća plaža Kopika alternativa je Copacabani, a kada komarci pokažu milost, naročito je lijepo prošetati osječkom Promenadom. Na njoj ima dovoljno mjesta za šetnju, vožnju bicikla ili uživanje u pogledu na klupi ili uz šalicu kave u nekom od ''riječnih'' kafića.

10. Gdje Drava ljubi Dunav: Oproštaj uz vrbe i lopoče

Na posljednjoj dionici Drave, prije nego će ući u Dunav, ponovno nailazimo na močvarne ravnice, sprudove, ade i rukavce koje se ovdje zovu „dunavac“ ili „stara Drava“. Sjeverno od Drave nalazi se Park prirode Kopački rit.

Ponekad visoki vodostaj Drave i Dunava poplavi područje, no takve poplave dobre su za biološku raznolikost. Mnogi će ovaj dio Drave nazvati njenim najljepšim dijelom, a promatrajući prizore vrba i topola, lopoča, jelena, čaplji i orlova, tužni smo što se opraštamo od Drave.

Kod sela Aljmaš ulijeva se u Dunav, nastavljajući svoje dugo putovanje prema Crnom moru.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju