Proljetne temperature, sunčani i dulji dani zovu na boravak u prirodi. Nema mjesta za izlike i izgovore, pa čak ako se i očekuje nekoliko pljuskova, sada je pravo vrijeme da se izguštate u prirodi. Zato ćemo u nekoliko članaka predstaviti najbolja mjesta za izlete iz većih gradova Hrvatske. Skupite prijatelje, obitelj, pozovite partnera ili se zaputite sami u planinarske izlete. Ovaj put izabrali smo tri savršene lokacije nadomak Splita.

Eko etno selo Škopljanci

Želite li uživati u čarobnoj prirodi Dalmatinske zagore i dobroj domaćoj hrani, posjetite Etno eko selo Škopljanci. To obiteljsko imanje sastavljeno od dvadesetak starih kamenih kuća, od kojih je 12 u potpunosti obnovljeno, smješteno je tridesetak kilometara od Splita, a smatra se zaštićenim spomenikom kulture Republike Hrvatske.

Ovdje uvijek imate što vidjeti – bez obzira na to jeste li došli uživati u ponudi dalmatinskih konoba Izba i Tor, diviti se prizorima stoljetne šume zaštićenog hrasta medunca, posjetiti etnografski muzej koji svjedoči o običajima ovoga kraja ili navijati na Seoskoj olimpijadi i borbama bikova.

Travnate površine u selu prilagođene su i opremljene svim potrebnim sitnicama za jednodnevni izlet ili kampiranje – od sanitarnih čvorova preko prostora za pečenje roštilja i mesa na ražnju do sportsko-rekreativnih terena.

Mosor

Ljubitelji aktivnijeg odmora svakako moraju posjetiti planinu Mosor, koja se proteže od Splita od Omiša. Najviši vrh Veliki Kabal izdiže se na 1339 metara, a izrazito je popularan i Vickov stup na nadmorskoj visini od 1325 metara. Napunite baterije u šumama bijeloga graba, hrasta medunca i crnog jasena čiji se miris miješa s neodoljivim aromama smilja, pelina i kadulje koje također ovdje rastu.

Istražite špilju Vranjaču, a obvezno predahnite u Planinarskom domu Umberto Girometta, koji je smješten u središnjem dijelu planine Mosor na nadmorskoj visini od 868 metara. Lokalci tvrde da se ovdje pije najbolji biljni čaj od osam vrsta ljekovitih trava, a svakako treba isprobati i domaći paštafažol s kiselim kupusom i kobasicama.

I ne, objekt nema prilazne ceste, već do njega vodi nekoliko planinarskih staza, a najpopularnija je ona iz Gornjeg Sitnog.



Radmanove mlinice

U srcu kanjona rijeke Cetine, otprilike šest kilometara od Omiša smjestilo se izletište Radmanove mlinice. Ime je dobilo po obitelji Radman, koja ga je preuredila sredinom 19. stoljeća te je tada doživjelo svoj procvat.

Na tom vas prostoru očekuje pregršt zanimljivih aktivnosti kao što su zipline, slobodno penjanje, vožnja kanuom, rafting na rijeci Cetini, a možete se prepustiti i sunčanju te kupanju na obližnjoj plaži.

Pod zaklonom visokih stabla te s pogledom na prekrasna mlinska kola uživajte u bogatom izboru domaćih riječnih specijaliteta poput žaba, jegulja i pastrva, guštajte u morskim ribama ili jelima ispod peke. U restoranu Kaštel Slanica ne zaboravite isprobati domaći soparnik i kruh ispod peke.

Pogledajte i:

Ideje za drugačiji vikend: 3 mjesta za izlet zbog kojih se isplati živjeti u Zagrebu Izleti u prirodu - 1 Izleti u prirodu - 3 Izleti u prirodu - 4 +1 Izleti u prirodu - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju