U značajnijim svjetskim gradovima gotovo je nemoguće pronaći neiskorišteni četvorni metar, ali na jugu gradskog centra Berlina zjapi prostor veličine otoka – pa čak i države. Prostor zračne luke od oko 3 četvorna kilometra veći je od Monaka.

Tempelhof je nekoć bio najveći aerodrom na svijetu, a bez obzira na sav taj prostor Berlinčani su se izborili da ostane netaknut. Umjesto zgrada i poslovnih prostora "majka svih aerodroma" je mjesto za piknik, rekreaciju, puštanje zmajeva i roštiljanje.

Obitelji s djecom, vježbači joge, hipsteri, rekreativci, turisti i svi oni koji se žele osjećati slobodnima dalje od gradske odlaze u Tempelhof. Urbani vrtlari ondje uzgajaju svoje bilje i povrće, povremeno se održavaju koncerti i izložbe, a spomenik prošlosti je i dom za tisuće izbjeglica koje žive u hangarima.

Američki zrakoplov stiže na aerodrom 1948. Američki zrakoplov stiže na aerodrom 1948. (Foto: AFP)

Igre gladi i Bourneova nadmoć samo su neki od filmova koji su se ondje snimali, a turistički vodiči zaljubljenicima u film nude i posebne ture nekadašnjom zračnom lukom.

Berlinčani su od početka 20. stoljeća na prostoru Tempelhofa uživali u najrazličitijim spektaklima. Orville Wright ondje je napravio osam krugova sa svojom letjelicom 1909. godine, a nekoliko dana ranije Ferdinand Von Zeppelin je predstavio svoj „zračni brod“ njemačkom caru Vilimu II., kao i publici od 300 tisuća ljudi.

Nevjerojatan njemački grad: Do njega ne voze ni vlakovi ni autobusi, a vrvi turistima! Monschau - 5 Monschau - 4 Monschau - 3 +3 Monschau

S Tempelhofa su se na testni let otisnuli prvi zrakoplovi, jedno vrijeme je služio kao zatvor za zarobljenike iz Drugog svjetskog rata, a stanovnicima Zapadnog Berlina značio je komunikaciju sa svijetom tijekom Hladnog rata.

Nekadašnji simbol nacizma i moći počeo je nicati 1936. godine, a prema Hitlerovim planovima morao je biti veličine kakva priliči budućem glavnom gradu svijeta. Nacisti su ga izgradili na lokaciji nekadašnje manje zračne luke bez osjećaja za arhitekturu i stil.

Puštanje zmajeva Puštanje zmajeva (Foto: AFP)

No Tempelhof nije ni trebao biti ljepotan nego izraz moći, stabilnosti i čvrstoće, kao i sve ostale građevine te mračne ere. Danas sablasnim i praznim hodnicima glavne zgrade nekoć su koračali Hitlerovi sljedbenici.

Zračna luka je službeno je zatvorena 30. listopada 2008. godine usprkos prosvjedima i referendumu na kojemu je većina građana iskazala neslaganje. Nešto prije ponoći, dvije letelice iz 1930. godine posljednji su put uzletjele s čuvene piste.

“Huk vode, krikovi i plač”: Noć u kojoj je Zagreb pogodila najveća prirodna katastrofa Poplava u Zagrebu - 1 Poplava u Zagrebu - 2 Poplava u Zagrebu - 3 +0 Poplava u Zagrebu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju