1. Odaberite najbolju rižu
Želite li skuhati odlični rižoto, započnite s pravim izborom riže. 'Morate imate kvalitetnu rižu,' naglašava chefica Ana Grgić, te dodaje 'izbor riže mora biti arborio, carneroli ili neka druga vrsta s većim postotkom škroba koji se oslobađa prilikom kuhanja, pa riža postaje kremastija.'

Želite li skuhati odlični rižoto, odaberite arborio ili carneroli rižu koja ima veći postotka škroba, te jamči kremastije jelo. 2. Kuhajte maksimalno 20 minuta
'Kod rižota je jako važno da zrna ostanu al dente, da vanjski rub bude mekan, a sredina hrskava,' kaže članica žirija Celebrity Masterchefa. Da bi se to postiglo, ovisno o odabranoj riži ona se kuha 15, 17 ili maksimalno 20 minuta.

3. Riža ne smije zagorjeti
Priprema rižota započinje pirjanjem sitno sjeckanog luka, češnjaka i začinskog bilja na ulju dok luk ne postane mekan i staklenast. Tek tada se dodaje riža. 'Riža se treba lagano zagrijati na luku, a ne smije izgorjeti,' ističe Ana Grgić. Riža se potom podlije bijelim vinom, koje se pusti da ispari.

4. Napravite dobar temeljac

Rižoto se tijekom kuhanja treba podlijevati toplim temeljcem, pa ukusnost rižota ovisi upravo o kvaliteti ove namirnice.

'Riža se cijelo vrijeme podlijeva s temeljcem, a miješanjem se oslobađa škrob. Bitno je da kad vidite da je riža gotova, da je maknite s vatre, a jelo završite hladnim kockicama maslaca i parmezanom,' savjetuje prva dama Esplanadine kuhinje. Uz ove savjete napravite odlične temeljce iz domaće radinosti

5. Što staviti u rižoto?
Ako planirate napraviti rižoto od povrća i piletine, važno je staviti određenu namirnicu u pravo vrijeme kako se ne bi prekuhala.

'Piletina se odmah pirja na luku i češnjaku prije riže jer njoj treba malo duže da se skuha. S druge strane, ako u rižoto ubacujete tikvice, njih je potrebno staviti pred sam kraj kuhanja riže, jer se vrlo brzo termički obrađuju,' zaključuje Ana Grgić.

Još više kulinarskih tajni pronađite u emisiji Celebrity Masterchef, koju možete gladati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju