POVRTNI TEMELJAC
Sastojci: luk, poriluk, mrkva, korijen i list peršina, kupus, komorač., celer, rajčica, češnjak, klinčići, lovorov list, sol, crni papar u zrnu

Priprema: Povrće operemo, ogulimo, narežemo na komade i stavimo u lonac. Prekrijemo vodom i kuhamo sa začinima oko 15 minuta, te pustimo da odstoji da se sve skupa ohladi. Procijedimo.

PILEĆI TEMELJAC
Sastojci: pileće kosti, pileća krilca, luk, mrkva, celer, korijen i list peršina, poriluk, šampinjoni, lovorov list, sol, crni papar

Priprema: Meso dobro operemo pod hladnom vodom. Povrće operemo i narežemo na komade. Sve zajedno stavimo u lonac i prekrijemo vodom. Dodamo začine i stavimo kuhati. Kad zakuha, uklonimo pjenu s površine i smanjimo vatru da temeljac lagano nastavi kuhati oko 2 sata. Pustimo da se ohladi i procijedimo.

TELEĆI TEMELJAC
Sastojci: teleće kosti sa srži, ostaci mesa od čišćenja, luk, mrkva, celer, korijen i list peršina, poriluk, šampinjoni, lovor list, grančica timijana, sol, crni papar u zrnu

Priprema: Kosti i meso dobro operemo pod hladnom vodom. Povrće operemo i narežemo na komade. Sve zajedno stavimo u lonac i prekrijemo vodom. Dodamo začine i stavimo kuhati. Kad zakuha, uklonimo pjenu s površine, smanjimo vatru i ostavimo temeljac da se lagano kuha oko 3 sata. Pustimo da se ohladi i procijedimo.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Huangjuewan - 2 Najkompliciraniji na svijetu Petlja na pet razina: Suludi nadvožnjak na kojem, ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan



RIBLJI TEMELJAC
Sastojci: riblje kosti i ostaci od filetiranja ribe, luk, celer, korijen peršina, komrač, poriluk, češnjak, bijelo vino, korica limuna, lovorov list, sol, bijeli papar u zrnu

Priprema: Riblje kosti i ostatke ribe od filetiranja dobro isperemo pod hladnom vodom. Povrće ogulimo i narežemo na tanke ploške. Sastojke stavimo u lonac, dodamo malo bijelog vina i začine, pa prekrijemo vodom. Na laganoj vatri pustimo da zakuha pa ugasimo vatru. Uklonimo pjenu s površine i pustimo da se sve skupa ohladi. Procijedimo.