Vjerujemo da bi mnogi strastveni putnici htjeli, ako već nisu, upoznati Island. Ta rajska, zelena otočna država inspirirala je i mnoge scenariste i redatelje. Svjetski poznata uspješna serija Igra prijestolja mnoge je svoje kadrove ovjekovječila upravo na Islandu. Ono što vas možda naizgled sprječava od željenog putovanja jesu skupe cijene karata i života na Islandu, pa vam donosimo informacije o tome da biste znali što očekivati.

> Put na kraj svijeta: Valentinina avantura u Zemlji Vatre i Leda

Kada posjetiti Island?

Turisti Island najviše posjećuju u razdoblju između svibnja i rujna. Tada su dani dugi i po 20 sati, sa samo 4 sata sumraka. Ipak, mi vam preporučujemo da barem razmislite o posjetu zimi jer i to ima svojih dobrih strana. Na primjer, manje je turista pa ćete neometano uživati u termalnim kupkama; polarna svjetlost posebna je pojava, a zima je jedino vrijeme kada možete vidjeti auroru borealis. Cijene na Islandu zimi su niže, a divlja priroda divlja još više. Island je u svakom slučaju avantura, a ako je želite dodatno začiniti vjetrom i ledom, posjetite ga zimi. Osim svega nabrojenog, avionske karte jeftinije su zimi.



Koliko će vas koštati put?

Prvo i osnovno pitanje jest kako, odakle i po kojoj cijeni možete doći na Island. Iz Hrvatske izravnog leta nema, ali moguće je naći izravne letove iz susjedne Budimpešte. Jedna od jeftinijih povratnih karata jest ona iz Budimpešte za 118 eura, a možda uhvatite slične cijene na nekoj od last minute ponuda. U srpnju ćete za kartu izdvojiti minimalno 250 eura.

Što i gdje jesti?

Prehrana na Islandu temelji se na ribi i mesu. No hvaljeni svježi plodovi mora i janjetina samo su dio kulinarskog iskustva. Islandska riba odavno je poznata po svojoj vrhunskoj kvaliteti, pa možete probati svježi islandski losos ili pastrvu. Preporučujemo vam da razmislite o dimljenoj varijanti. Jedan je od islandskih specijaliteta sušeni grenlandski morski pas, no možda će vas od toga odbiti već sam miris, posebno ako imate slabiji želudac.

> Tajna gradnje "hobitskih" kućica na Islandu starijih od 1000 godina

Od ostalih specijaliteta mliječni su proizvodi izrazito cijenjeni, pa ste tako možda već čuli za zdravi skyr – kultivirani obrani mliječni jogurt koji se danas kopira i u inozemstvu. Súrmjólk je mliječna sirutka i Islanđani ju jedu za doručak sa žitaricama.

Island je jedna od najskupljih zemalja u Europi, ali i u svijetu. Ručak za dvoje u tri slijeda u restoranu prosječnih cijena platit ćete oko 100 eura, pola litre točenog piva 10-ak eura, dok za 5 eura možete popiti kavu. Ovdje navedene cijene prosječne su cijene temeljene na onima s područja cijelog Islanda. Više o cijenama u dućanima pogledajte na ovoj stranici.



Gdje se smjestiti?

Budući da je život na Islandu zaista skup, možda je vrijeme da razmislite o couchsurfing opciji. Također, hosteli su jeftinija opcija, a za vas smo pronašli jedan prijedlog u Reykjaviku koji možete proučiti ovdje.

Dodatni je savjet da, u koje se god doba godine odlučite na putovanje, ponesete sa sobom nepropusnu odjeću i obuću zbog mogućih vremenskih uvjeta. Valuta na Islandu je islandska kruna koja ima vrijednost 0,008 eura i 0,06 kuna. Uz dobru i pravovremenu organizaciju, vaše putovanje na Island može proći bezbolno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju