Jeste li znali da je u Istri smješten treći po redu grad s najviše sunčanih dana u godini u Hrvatskoj? A da li ste znali da je to ujedno i mjesto s najmanje oblaka na Jadranu tijekom godine? A da li ste znali da je to upravo Rovinj? Sad znate.

Najromantičnije mjesto na Mediteranu smjestilo se na zapadnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala. Rovinj je grad koji odiše romantikom. Usko zbijene kuće, uskih ulica i malenih trgova doslovno vas zovu da se stisnete jedno uz drugo i zagrljeni prošećete povijesnim mjestom koje stoljećima privlači znatiželjnike svojom ljepotom i gostoljubivošću.

Vizurom grada dominira barokna crkva Sv. Eufemije, čiji 60 metara visok toranj ponosno stoji iznad grada pazeći na njegove zidine i stanovnike. Grad je smješten na samoj obali gdje je s morske strane zaštićen hridima na čijim liticama su izgrađene kuće, a prema kopnu utvrđen je čvrstim bedemima koji ga stoljećima štite od raznih invazija.

Prvi puta Rovinj se spominje u dijelu 'Cosmographia' iz VII. stoljeća kao grad pod nazivom Castrum Rubini. U tom djelu spominju se podaci iz V. stoljeća te se tako pretpostavlja da je grad nastao negdje između III. i V. stoljeća. U prapovijesnom razdoblju ovdje je živjelo pleme Histra koji su iskoristili ovo područje te na njemu uspostavili trgovinu s Etrušćanima i Grcima. 966. godine Karlo Veliki pripojio je Rovinj porečkoj biskupiji iako je stoljećima prije toga pripadao pulskoj diocezi.

Nekada je u Rovinju bilo nekoliko značajnih tvornica a neke od njih proizvodile su tjesteninu, cement, duhan, vosak, staklo i sardine. Danas je gospodarstvo Rovinja okrenuto većim dijelom prema turizmu.

Ranije spomenuta crkva Sv. Eufemije je najveće barokno zdanje na području Istre te ne mora čuditi činjenica što je, uz predivno more, hranu i ljude, jedan od glavnih razloga zašto ga posjećuje toliko turista. Zanimljivo je da je crkveni toranj replika zvonika bazilike sv. Marka u Veneciji a na njegovom vrhu se nalazi brončani kip sv. Eufemije koji se okreće u smjeru u kojem vjetar puše.

Da biste u potpunosti obišli stari dio grada Rovinja potrebno je tek pola sata lagane šetnje što će vam biti dovoljno da obiđete najpoznatije rovinjske ulice Carreru, Bregovitu ulicu i ulicu Grisia. Ako vas šetnja ne privlači toliko te ste više raspoloženi za vožnju biciklom po šumama i prirodi onda je šuma Zlatni rat pravo mjesto za vas. Miris himalajskih cedrova, aleje egzotičnih čempresa i autohtono mediteransko bilje pravi su mamac za zaljubljenike u vožnju na dva kotača.



Oni željni duže vožnje mogu biciklom 'skuknuti' do tri kilometara udaljenog arheološkog nalazišta Monkodonjo. Monkodonjo je arheološki lokalitet iz brončanog doba, savršeno očuvan i koji se sastoji od tri dijela – središnje nekropole, obrtničkog i stambenog dijela.

Sve u svemu Rovinj je relativno mali grad koji svojom ponudom nadmašuje mnogo veće i razvikanije gradove. Zbog truda koji se ulaže u razvoj turizma, bogate povijesti i savršene gastronomije ovaj grad jedan je od top gradova u Hrvatskoj za vikend odmor.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju