Kada spominjemo turizam i Hrvatsku ima jedna turistička destinacija koja je sinonim za turizam u Hrvatskoj. Ne, nije to ni Dubrovnik, ni Zagreb, već naša najzapadnija županija - Istra.

Moramo biti realni i sumirati činjenice. Istra ima sve! Predivni mediteranski gradići kao što su Rovinj, Poreč ili Labin, povijest koja seže u daleku antiku u gradu Puli, UNESCO-m zaštićenu kulturnu baštinu, brojne srednjovjekovne gradiće kao što su Hum, Motovun ili Grožnjan, ravnice, brežuljke, more i planine, a neke od najljepših putova možete istražiti turističkim vlakom uz kušanje istarskih delicija.

Iako je većina vas već bila u Istri, ona će vas sigurno iznova oduševiti posjetite li je primjerice u proljetno doba. Sada je idealno vrijeme za planiranje, a ako trebate inspiraciju, samo nastavite čitati. Za vas smo odabrali nekoliko ideja i atrakcija koje svakako trebate vidjeti/posjetiti, ako se u Istru spremate ovog proljeća.



1. Posjetite Motovun

Ja sam Motovun posjetio prije nekoliko mjeseci i moram priznati da sam se oduševio. Iako ga svi znamo po filmskom festivalu, ima Motovun štošta za ponuditi i van sezone. Tartufi, hiking, bicikliranje, fotografiranje, samo su neke od aktivnosti koje će vam popuniti vrijeme u ovom gradiću. Više o Motovunu potražite ovdje.

2. Provozite se Parenzanom

Svi oni koji voze bicikl znaju što je Parenzana. Ovo je zapravo je uskotračna željeznička pruga koja je povezivala Trst preko niza kolodvora s Porečom kao krajnjim kolodvorom. Bila je u funkciji željeznice od 1902. do 1935. godine, dok je danas popularna biciklistička ruta koja se nalazi na karti brojnih biciklista iz cijele Europe. S dužinom od gotovo 60 kilometara, staza ima visinsku razliku od 610 metara, a vrijeme potrebno za prevoziti stazu je od 3,5 do 4 sata, ovisno o vašoj kondiciji. Zanimljivo je to što svega 2 kilometara staze prolazi po asfaltu, a sve ostalo je po makadamu. Više informacija o ruti potražite ovdje.



3. Istražite brojne muzeje

Istra se može pohvaliti sa zaista velikim brojem muzeja, koji su posljedica bogate povijesti ovoga kraja. Ipak, ima nekoliko muzeja koje valja izdvojiti, a to su podrumi pulske Arene - Amfiteatar (www.ami-pula.hr), Arheološki muzej Istre (www.ami-pula.hr), Eufrazijeva bazilika (+385 52 4517), Muzej dinosaura i ptica u Balama (www.bale-valle.hr), Zbirka sakralne umjetnosti u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu (www.zupavodnjan.com).

4. Provedite jedan dan na Brijunima


Brijuni su zaista jedno svjetsko blago. Blago prirode koje netaknuto stoji tisućama godina. Ovdje povijest seže u treće tisućljeće prije Krista, a uz bogatu kulturnu, ovdje je i neprocjenjiva prirodna baština zbog koje su otoci prozvani 'rajem na zemlji'. Brijuni su 27. listopada 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljena su turistička destinacija među svjetskom elitom. Više informacija o Brijunima potražite na www.np-brijuni.hr, a posebnu ponudu za izlet pronađite ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju