Ratkovo sklonište koje se nalazi se nalazi u srcu Velike Kapele na Samarskim stijenama (1184 m) jedno je od najzanimljivijih planinarskih objekata u Hrvatskoj. Ta se brvnara nalazi u polušpilji ispod stijene Šerpas koja služi kao kameni krov. Najbliža cesta kojom se može doći je makadamska Begova staza od Tuka i Mrkoplja prema Jasenku. Brigu o Ratkovom skloništu vodi PDS Velebit iz Zagreba. Ime je dobilo prema alpinistu Ratku Čapeku koji je poginuo u Alpama. Ratkovo sklonište izgradili su članovi PD-a Velebit 1952. godine. Nakon što je izgorilo 1982. godine, obnovljeno je i opet služi prvobitnoj svrsi.

 

"Bilo je to davno, 1952. godine, kada su u vremenu od 10. do 20. listopada Velebitašice i Velebitaši i stvorili ovo sklonište. Bio je s njima Vlado Matz i kada je ugledao okomice stijena i u njima polušpilju iznad duboke vrtače, a sve nasuprot mnoštvu tada nepoznatih stjenovitih vrhova i gromada što ih danas zovemo Amfiteatrom, oduševljen je uzviknuo “Ratko bi ovdje bio presretan” zabilježio je Ismet Baljić – Puba, nekadašnji član PD-a Velebit koji se preko 40 godina brinuo o skloništu i koordinirao radne akcije.

> Počinje nova sezona: Vodič kroz hrvatske škole planinarenja

Ratkovo sklonište je već 65 godina simbol velebitaškog duha, inata i prkosa koji im je svojstven od samog osnutka društva. 

"Ove godine smo uspjeli obnoviti krov i sazidati novi dimnjak, uz mnogo peripetija s dobavljačima. Kako do skloništa ima oko 25 minuta hoda, sav teret i građu smo prenijeli na leđima u četiri radne akcije. Pod takvim teretom taj put se produžuje na oko sat i pol, a prolazili smo ga nekoliko puta dnevno i po noći. Tako se radi od prvog dana nastanka skloništa i to je nešto čime se ponosimo. Prošle godine smo napravili terasu koja teži oko 500 kg, nešto što je dugo godina stajalo potrgano. Godinu prije smo napravili cisternu za vodu koja uključuje i filter s aktivnim ugljenom za pročišćavanje.

> 6 najljepših staza za pješačenje u Hrvatskoj

U planu je izrada ograde i izlaza na terasu te obnova zimske sobe koja se nalazi sa stražnje strane. Svakim odlaskom tamo otvara se neka nova ideja za iduće radove“,  Kaže Bruno Čipić, alpinist i član nadzornog odbora društva PDS Velebit, dodajući kako ga žalosti što se posjetitelji ne brinu za čistoću skloništa.
"Nebrojeno puta smo zatekli smeće i prljavštinu. Unatoč pismenim molbama i kućnom redu koji je izvješen na skloništu, posjetitelji i dalje uništavaju inventar, kradu alat i ostavljaju smeće za sobom. Kao što je Puba lijepo napisao u članku: "Jer posjeta 800 ljudi na godinu – nije “sklanjanje” već izletništvo i turizam, koji se za sada odvija besplatno – odnosno na tuđi račun." Svim novim članovima društva nastojimo ukazati na tzv."velebitaški duh", odnosno obvezu da daju svoj doprinos u izgradnji i održavanju Ratkovog skloništa. To je jedini objekt koji PDS Velebit ima, nastao prije proglašenja strogog rezervata Bijele i Samarske stijene i smatramo da je naša obaveza da se o njemu brinemo kao o svom domu. Taj Velebitaški duh je nešto što ćemo svakako istaknuti na nadolazećoj planinarskoj školi, koja će također jedan vikend posjetiti Ratkovo sklonište“, najavljuje alpinist