Nacionalni park Paklenica nalazi se sjeveroistočno od Zadra na južnom Velebitu. Ovaj park obuhvaća potoke i kanjone Velike i Male Paklenice, izvrsne za planinarenje i penjanje. Unutar parka nalaze se najviši velebitski vrhovi Vaganski vrh (1757 m) i Sveto brdo (1753 m), poželite li u njemu ostati nekoliko dana tu je i Planinarski dom Paklenica koji nudi smještaj za  čak 50 osoba.

Poželite li posjetiti Nacionalni park Paklenica, u njemu provesti nekoliko dana, Planinarski dom Paklenica čini se kao dobar odabir i odlična polazišna točka brojnih aktivnosti unutar samog parka.

Smješten je oko šest kilometara od glavnog parkirališta u kanjonu Velike Paklenice, a da bi se domogli doma, biti će vam potrebno oko dva sata laganog pješačenja kroz predivni kanjon.

Planinarski dom je otvoren svakodnevno tijekom čitave godine, a kako navode na službenim stranicama nacionalnog parka, preporuka je da sa sobom donesete svoju vreću za spavanje. (Informacije i rezervacije: +385 97 755 7654 - Irena Šaran dom.paklenica@gmail.com)

Pješačenje po Nacionalnom parku Paklenica

Pješačenje je savršena aktivnost za nezaboravno vrijeme provedeno na Paklenici, za cijelu obitelj. Napuštajući Pakleničku mlinicu, hodat ćete jedan i pol kilometar do parkirališta u kanjonu Velike Paklenice.

Usput ćete moći učiti o različitim vrstama flore i faune, a možete posjetiti Centar za posjetitelje “Podzemne tajne Paklenice” koji vas čeka na kraju. Djeca ovdje mogu učiti o penjanju, pa čak i sami isprobati to po prvi put! Centar je otvoren od svibnja do rujna i uvijek je popularan izbor za posjetitelje s djecom. Istražite sve poučne staze u NP Paklenica.

Vođena planinarska tura po Paklenici

Novi ste u planinarenju i niste sigurni kamo i kako? Odaberite vođenu pješačku turu Nacionalnim parkom Paklenica, počevši od najveće visoravni na Velebitu. Vaša planinarska tura počinje na Velikom Rujnu, a nakon sat vremena hodanja stižete u Stražbenicu na 1130 metara nadmorske visine.

Kad stignete tamo, možete uživati u jednom od najljepših pogleda na pakleničku šumu bukve i crnog bora. Slijed koračanje šumskom stazom do farme. Na seoskom imanju Ramića dvori uživat ćete u laganom osvježenju prije završne postaje u klancu Velike Paklenice. Ovaj srednje zahtjevan pohod, primjeren uzrastu od devet godina naviše, traje 7 sati (2 sata odmora) i prelazi nešto više od 11 kilometara, s ukupnim usponom od 505 metara i spustom od 1283 metra. Pješačenje s vodičem dostupno je tijekom cijele godine, a može se izvoditi na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku.

Ako ste za veću avanturu preporučuujemo da se prijavite za Highlander Velebit, festival planinarenja i uživanja u prirodi koji se ove godine održava od 12. do 16. rujna, a koji vas vodi najljepšim dijelovima planine, a na putu ćete proći dobar dio NP Paklenice te uživati u hladu oko plannarskog doma Paklenica.

Jahanje konja u prirodi Paklenice

Jahanje je zabavna aktivnost, a djeca će voljeti provoditi vrijeme s konjima, učiti više o njima i stvarati prijateljstva koja traju zauvijek. Ovaj jahački izlet kreće s pogledom na veličanstvenu planinu Velebit i pruža svima ogromnu dozu svježeg planinskog zraka. Obitelji će učiti o timarenju konja, slaganju, opremanju, a vi ćete saznati što konji jedu, kako spavaju i kako se o njima brinuti. Jahanje u Paklenici sigurno je za djecu stariju od pet godina. Prethodno se daje kratka sigurnosna uputa, a uz vas su cijelo vrijeme iskusni treneri kako biste bili sigurni.

Tečajevi penjanja

Za sve koji imaju više od 12 godina, sat Pakle 'n' Rocka odlična je aktivnost za vas ili vaše klince. Prepuni adrenalinske zabave, naučiti ćete osnove penjanja, ali i uživati spuštajući se s 30 metara visine. Iskustvo nije potrebno, a sva sigurnosna oprema je osigurana. Tečaj traje 4 sata i odličan je za djecu željnu adrenalina i/ili interesa za planinarenje! Više informacija potražite ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju