Želite li uživati u čarobnom pogledu na Pariz s 300 metara visokog Eiffelovog tornja zajedno s milijun drugih turista koji svakodnevno opsjedaju francuski glavni grad prvo se morate probiti kroz rijeku ljudi, čekati satima u redu, a potom kupiti kartu od 26,80 eura, odnosno oko 200 kuna.

Pogled na tajanstveni osmijeh Mona Lise u spektakularnom okruženju palače Louvre dolazi s cijenom ulaznice od 17 eura, odnosno oko 130 kuna. Istu cijenu platit ćete i za mjesto na brodiću koje plovi Seinom i otkriva sve ljepote Pariza.

Nakon šetnje i šopinga na veličanstvenoj aveniji Champs-Elysees vjerojatno ćete poželjeti sjesti i okrijepiti se. Za pola litre lager piva u prosječnom kafiću treba izdvojiti oko 9 eura odnosno oko 67 kuna, a čak i ako odlučite da biste radije popili vodu s nogu – malu bocu Eviana u pariškim supermarketima platit ćete i 2 eura ili 15 kuna.

Luksemburška palača i vrt u Parizu Luksemburška palača i vrt u Parizu (Foto: Shutterstock)

Biti turist u Parizu je skup sport.

No postoje i prekrasne lokacije u gradu zaljubljenih za koje ne treba izdvojiti niti lipe. Jardin du Luxembourg jedno je od takvih mjesta.

Luksemburški vrt u sklopu istoimene palače prostire se na 23 hektara u 6 arondismanu između Latinske četvrti i Saint-Germain-des-Présa. Mnogi ga nazivaju i najljepšim parkom u Parizu.

Vrt i palača u vlasništvu su francuskog Senata, a potječu iz 17. stoljeća. Izgled vrta je nadahnut parkom Boboli u Firenzi. Mirno je to i ugodno mjesto ispunjeno uređenim travnjacima, šetnicama s drvoredima, cvijećem, skulpturama, fontanama, ali i modelima jedrilica koji klize po vodi osmerokutnog jezerca Grand Basin.

Zelene metalne stolce proizvodi tvrtka Fermob Zelene metalne stolce proizvodi tvrtka Fermob (Foto: Shutterstock)

Pod krošnjama kestena i paulovnije naći ćete sve od grupe mladih koji bez ikakve ironije ispijaju coronu iz staklenih boca i penzionera koji kartaju do intelektualaca koji sami sjede i čitaju knjigu uz umirujući ritmički zvuk odbijanja teniske loptice o reket s obližnjeg terena.

Pušenje je dozvoljeno u ovome parku, ali na podu nećete naći niti jedan opušak. Parižani itekako paze na čistoću svojeg grada te kupe za sobom svo smeće koje naprave.

Druženje na otvorenom olakšavaju brojne drvene klupice u parku, ali i prepoznatljivi zeleni stolci napravljeni od željeza koje je moguće prenijeti na željeno mjesto i složiti ih prema potrebi – daleko od najjačeg sunca.

Prvi stolci u Luksemburškom vrtu pojavili su se još u 19. stoljeću, a njihovu izradu naručio je francuski Senat zbog čega ih danas mnogi nazivaju senatski stolci. Iznajmljivali su se sve do 1974. godine, a danas su besplatni, kao i dolazak u vrt.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da privučete stolicu u hlad, ugodno se smjestite i uživajte.

Postoje stolci s ravnim i spuštenim naslonom, a mogu se naći i u parku Tuileries i Palais-Royal Postoje stolci s ravnim i spuštenim naslonom, a mogu se naći i u parku Tuileries i Palais-Royal (Foto: Shutterstock)

Pariz je uvijek dobra ideja: Pet razloga zašto treba otputovati u francusku prijestolnicu Pariz je nezaobilazna destinacija za strastvene ljubitelje umjetnosti Ako posjetite Eiffelov toranj, čeka vas spektakularan pogled na cijeli Pariz Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova +9 Notre Dame je s izgradnjom počela davne 1163. godine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju