Pojam njemačkog reda i discipline dobio je novu dimenziju kad smo ugledali slavne slapove zvane Lechfall. Čak i oni civilizirano koriste stube da bi sišli, a ako nam ne vjerujete, samo pogledajte galeriju. Naravno, riječ je o djelu ljudskih ruku.

Slapovi su visoki tri metra i ne možete ih promašiti kada dolazite cestom. U redu, kaskadni slapovi su fora ali zar se isplati dolaziti zbog njih? Nisu baš toliko spektakularni. Da, isplati se! Naime, osim slapova, posjetioci ovdje dolaze na odmor uz rijeku koja mami svojim ludo tirkiznim i zelenim bojama. Ako samo stanete na vidikovac i bacite pogled s mosta na kanjon kojim prolazi, vidjet ćete zašto svi rado stanu makar nakratko.

Za vrijeme nižeg vodostaja oslobodi se i manji dio riječne obale pa slapovima i rijeci možete prići bliže, iz obližnje šume, a možete se i okupati. Zelene šume, zelena rijeka, žubor valova – kome treba mira i tišine da napuni baterije, ova mala oaza dobro će doći.

U blizini se nalaze i slastičarnica i restoran, tako da je sve skupa dovoljno da zaokruži jedan lijepi odmor u prirodi.

Ne može vam biti dosadno – okolica je puna sadržaja

Nedaleko od slapova nalazi se romantičan gradić Füssen. Nekad je bio poznat po izradi violina, pa je nosio i nadimak „glazbeni grad“. Kada su njegovi majstori preselili svoje radionice, sa sobom su odnijeli i umijeće gradnje, pa bi se moglo reći da je ovaj mali gradić obilježio glazbeni svijet cijelog kontinenta. Danas u muzeju možete vidjeti neke od primjeraka iz najljepših kolekcija violina.

Osim njega, možete skoknuti i do najljepšeg dvorca Njemačke: bavarskog Neuschwansteina. Izgradio ga je navodno mentalno bolesni kralj Ludwig II Bavarski u čast obožavanog skladatelja Richarda Wagnera. Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su u njemu pohranili umjetnine koje su krali po Europi, a kasnije je poslužio i kao inspiracija Walt Disneyu za njegove crtiće. Godišnje ga posjeti 1.3 milijuna turista, što ga čini jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija u Europi.

Tu su i dvorac Hohenschwangau, palača Linderhor i jezero Forggensee, a ne možete pogriješiti ni prepustite li se obližnjoj „Romantičnoj cesti“ koja povezuje stare pitoreskne gradove, dvorce i sela Njemačke.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju