Sjećate li se priče o bajkovitom njemačkom dvorcu Neuschwanstein, koji je dao izgraditi mentalno bolesni kralj, a poslužio je kao inspiracija Waltu Disneyju? 

Taj isti dvorac smjestio se nedaleko od grada Füssena u Bavarskoj. Füssen redovito krase pridjevi poput predivan, romantičan, dražestan… Stoga, ako već krenete u posjet velebnom dvorcu, nemojte zaboraviti i mali Füssen, a danas vam predlažemo što sve tamo možete raditi i vidjeti.

Visoka palača (ili dvorac)

Nekada je to bila rezidencija lordova od Augsburga, no danas je palača otvorena javnosti. U gotičkom dvorcu nalazi se i unutarnje dvorište u kojem možete vidjeti prekrasno oslikane zidove i prozore dvorca, kao i staru kulu sa satom. U samom dvorcu čuvaju se neki od najljepših slikovnih primjeraka lokalne renesansne i gotičke umjetnosti.

Crkva Sv. Duha

Kad je vidite, bit će vam jasno. Mala crkva iz 18. stoljeća plijeni pažnju brojnih posjetitelja, a naročito fotografa zbog svoje neobično šarene fasade i tornja valovitih oblika i linija.

Gradska bazilika

U bazilici Sv. Mang možete vidjeti najstariju fresku Njemačke, koja potječe iz davne 980. godine.

Stari grad i šetnja uz obalu rijeke

Barokne crkve, šarolike kuće u nizu i srednjovjekovne zidine savršena su kulisa za dnevnu šetnju i ispijanje kave na terasama kafića. Pješačka zona popločena je kamenjem, prostrana i odiše ležernošću malog grada, a sigurno ćete uživati u pogledu na kuće pastelnih boja i dašak prošlih vremena.

Muzej grada Füssena

Füssen je nekad bio poznat po izradi violina, zbog čega je nosio i nadimak „glazbeni grad“. Kada su njegovi poznati majstori preselili svoje radionice diljem Europe, sa sobom su odnijeli i füssensko umijeće gradnje, pa bi se moglo reći da je ovaj mali gradić obilježio glazbeni svijet cijelog kontinenta. Danas u muzeju možete vidjeti neke od primjeraka iz najljepših kolekcija violina.

Kad su već blizu, zašto ne? Nedaleko od Füssena nalaze se dvorac Hohenschwangau, palača Linderhor, slapovi Lechfall i jezero Forggensee, a ako ne znate gdje biste dalje, ne možete pogriješiti prepustite li se obližnjoj „Romantičnoj cesti“ koja povezuje stare pitoreskne gradove, dvorce i sela Njemačke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju