Trail Peaks of the Balkans nastao je iz želje da se zaustavi napuštanje planinskog područja Kosova, Crne Gore i Albanije kako bi se ti dijelovi regije približili te oživjeli uspavani kraj kao poželjnu destinaciju za planinski turizam. Razvojem transnacionalne pješačke staze, jedne od rijetkih u svijetu, postavljena je zajednička baza za daljnji razvoj.

Putevi Vrhova Balkana vijugaju pastirskim i pješačkim stazama, planinama do 2300 metara nadmorske visine i to nestvarno raznolikim krajolikom: od zelenih dolina do kristalno čistih planinskih jezera, slapova, rijeka te slikovitih planinskih sela u kojima vrijeme kao da stoji. Peć (Peja), na samome zapadnu Kosova, smješten na izlazu iz kanjona Rugova, između planinskih masiva Prokletija i Mokre gore jedna je od baza za istraživanje regije.

Posebno se ističu Prokletije, velebni planinski masiv na granici Crne Gore, Kosova i Albanije, najviši dio Dinarskoga gorja (Jezerca, 2694 m, na albanskom, i Đeravica, 2656 m, na kosovskom teritoriju). Prokletije su bogate i mnogim ledenjačkim jezerima, a najpoznatija su Plavsko, Ridsko i Visitorsko.

Nešto više o tom kraju, putevima kao i “skrivenom blagu” za ljubitelje prirode i planinare ispričala nam je ekipa BN Adventurea, čiji visoko obučeni lokalni vodiči planinare vode nekim od najljepših dijelova regije. Švicarsko-kosovski turoperator „položio je“ s odličnim na TripAdvisoru, a hvale ih turisti iz cijeloga svijeta.

Na umjereno zahtjevnim turama (najviše 25 kilometara dnevno) hodaju tinejdžeri, stariji ljudi, kao i djeca s roditeljima. Osim stazom  Peaks of the Balkans BN Adventure vodi i na druge destinacije. 

„Na Kosovu smo jako ponosni na Via Ferrate u kanjonu Rugova. Riječ je o sustavima metalnih stepenica postavljenih na okomitu stijenu koji omogućuju penjanje gotovo svima (koji se ne boje visine, dodali bismo).

Balkan Natural Adventure - 7 Balkan Natural Adventure - 7 (Foto: Balkan Natural Adventure)

U kanjonu Rugova u Peći imamo četiri Via Ferrate koje se razlikuju po stupnju težine. Poludnevne do jednodnevne ture nude prekrasan osjećaj - adrenalinsko, a opet sigurno iskustvo. Via Ferrate prolaze kroz sustave špiljskih i zelenih površina, kao i golim, strmim stijenama. Po ljepotama, na prvom mjestu nakon Dolomita je kanjon Rugove 😊“, kaže ekipa Balkan Natural Adventurea koja organizira i višednevna planinarenja po Prokletijama, Albanskim Alpama i stazama Kosova, Albanije i Crne Gore.

„Trenutno “najpoznatija” tura u regiji je Peaks of the Balkans. Riječ je o 120 kilometara podijeljenih u deset dionica. Organiziramo različite varijante pješačenja kako bismo presjekli dijelove staze koji mogu uključivati nezanimljive dijelove. Takve ture traju od 5 do 14 dana, ako ih možete izgurati. Ljepota Vrhova Balkana i Prokletija leži u raznolikosti. U deset dana hoda se stjenovitim vrhovima, poljima punima cvijeća, livadama, šumama i dolinama. Staza nudi i ponešto „ex-Yu“ infrastrukture u crnogorskom Plavu, divlje planinske pašnjake na Kosovu, kao i mjesta na sjeveru Albanije gdje se sreće rimokatolička kultura.

Durmitor Putovanja Priča s Durmitora: Veličanstvena planina u susjedstvu na kojoj se čini kako uvijek idete prema gore

Iako su vrlo blizu jedna drugima, tamošnja sela nude različite jezike, vjeru i gastronomiju. Također, staza je prošarana bunkerima koje je izgradila komunistička Albanija, na mjestu koje je nekada bilo jedna od najčuvanija granica tijekom Hladnog rata“, kaže ekipa koja osim organiziranih tura planinarima omogućuje i da krenu sami, uz njihovu pomoć oko planiranja puta.

„I vođena i samostalna tura su posebne, svaka na svoj način nude drukčiji doživljaj otkrivanja kraja. Vođene ture nude manje muke oko organizacije te omogućuju širi uvid u samu regiju. Uz vodiča nema opasnosti da ćete propustiti istaknute dijelove rute ili se „izgubiti u prijevodu“; objasnit ćemo vam običaje i znamenitosti pa ćete i bolje upoznati taj kraj. S druge strane, samostalne rute oduzet će vam više energije, pružiti više adrenalina, a otkrića na putu će vam biti vrjednija. Tijekom samostalnog obilaska možete propustiti neki vrhunac, što također može biti dobro jer vam daje razlog više da kasnije odlučite vratiti ili ponoviti turu“, priča nam BN Adventure koje smo priupitali neka nam ispričaju nešto više o ljepotama koje možemo iskusiti na njihovim turama.

Balkan Natural Adventure - 8 Balkan Natural Adventure - 8 (Foto: Balkan Natural Adventure)

„Čvrsto vjerujem da su iskreno gostoprimstvo i osmijesi na licima domaćina najveći darovi planinarenja po Prokletijama. Na sjeveru Albanije kažu da 'kuća pripada Bogu i gostu'. Tamo ćete biti nešto kao 'petit dieu' (malo božanstvo). Ljudi u regiji vole posjetitelje i žele da se osjećaju dobrodošlima, a mislimo da je to prava rijetkost u europskom turizmu. Naravno, postoje iznimke, ali generalno to je najvažnija stavka koja ovu turu čini drugačijom, jedinstvenom i vrijednom posjeta. U planinama koje su više od 2600 metara u jednom potezu možete se popeti na najviši vrh Crne Gore (Zla Kolata), najviši vrh Kosova (Đeravica), posjetiti balkanski Matterhorn (Maja e Arapit) i prošetati pored ledenjačkih jezera. U lipnju je flora upravo nevjerojatna s brojnim cvjetovima koji stvaraju „žive“ tepihe pred vašim očima.

Svaka zemlja Prokletija ima svoje posebnosti. Primjerice, u Crnoj Gori ćete naći vrh Karanfil ili dolinu Gerbaje s koje se pruža prekrasan pogled. Kosovski kanjon Rugova s Via Ferratom nudi gole stijene i adrenalin, dok u Albaniji duge šetnje prema Çeremu i Dobërdolu nude jedinstven doživljaj. Mnogi ne znaju, ali u Prokletijama se nalazi i najjužniji ledenjak sjeverne zemljine polutke. Osim toga, planine su dom medvjeda i balkanskog risa, jedne od najugroženijih životinja u Europi“, opisao je taj poseban kraj Balkan N' Adventure. Inspirao ih je i tekst britanske spisateljice Edith Durham koja je živjela u Prokletijama početkom 20. stoljeća, koji ponosno stojii u njihovoj brošuri:

"Niti jedno mjesto gdje žive ljudska bića nije ostavilo takav dojam veličanstvene izolacije od cijelog svijeta."

Na Mađerkinom bregu: Hrvatski vidikovac s kojeg puca pogled na 4 europske države Vidikovac na Mađerkinom bregu u Međimurju - 5 Vidikovac na Mađerkinom bregu u Međimurju - 4 Vidikovac na Mađerkinom bregu u Međimurju - 3 +5 Vidikovac na Mađerkinom bregu u Međimurju - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju