Velika mađarska nizina pojam je kojim obilježavamo ravničarski dio južne i središnje Mađarske, ali i dijelova susjednih država, a koji se smatra dijelom Panonske nizine. Štoviše, nekad se s njom i poistovjećuje. Mađari ju zovu Alföld, a novinari BBC-ja čak su je prozvali "europskom zemljom kauboja". Kakva reklama!

Nizina se proteže preko 52.000 kvadratnih kilometara i obuhvaća više od polovice cijele zemlje. No, ne treba zaboraviti da tu spadaju i šira područja kao što su dijelovi Rumunjske, Srbije i Hrvatske.

Opisuju je kao mjesto koje njeguje određen tip života već 2000 godina, otkako su ovdje došla nomadska plemena a potom ih zamijenili mađarski ratnici koji su podignuli nastambe duž rijeke Tisze. Regija je poznata po polunomadskim pastirima kojima su glavno prijevozno sredstvo i dan danas konji, a pastiri su prepoznatljivi po tradicionalnoj nošnji koja u nekim elementima doista nalikuje američkim kaubojskim "outfitima".

Velika mađarska nizina - 7 Velika mađarska nizina - 7 (Foto: Shutterstock)

Ipak, život ovdje nije nikad bio lak, a to se naročito osjetilo za sovjetskog perioda kada je ovdje otvoreno čak 12 radnih logora u koje su vlasti slale političke neprijatelje. Zatvoreni su tek nakon Staljinove smrti 1953. godine.

Danas se na ovoj nizini nalazi i Nacionalni park Hortobagy koji zapošljava lokalne stanovnike, koji pak održavaju tradiciju i svoju priču živom. Poznat je po starom mostu sa svodovima koji je sa svojih 167 metara duljine najdulji kameni most u Mađarskoj. Ovdje možete isprobati odlična domaća jela, uživati u čistoj prirodi i dašku prošlosti, te pogledu na goveda i konje u divljini, a svakako posjetite i muzej Herdsmen.

U koje god doba godine da dođete, ne možete pogriješiti. Tijekom cijele godine odvijaju se brojna događanja i festivali, od festivala trešnje i gulaša do kazališta i dvorskih igara – sadržaja ne nedostaje.

Europska Amazona: Avantura na dva kotača po hrvatskom susjedstvu koja nudi 1250 km slobode Amazon of Europe bike trail - 9 Amazon of Europe bike trail - 1 Amazon of Europe bike trail - 4 +35 Amazon of Europe bike trail - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju