„Ne pitaj dvaput, idemo na put, rođen sam spakovan“ stihovi su Panonskog mornara koji je u svojoj „Unikatnoj“ opjevao lijepi kraj od Nedelišća do Murskog Središća, uz Muru, sve do Lendave. Danas taj kraj biciklisti, kao i oni koji se najbolje osjećaju u prirodi, sve češće znaju kao dio puta Europske Amazone, međunarodne biciklističke staze koja prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava pružajući „unikatnu“ priliku za aktivni odmor u prirodi.

Pjevušili smo i mi stihove koje nam je Đole velikodušno ostavio, uz šum Mure umjesto klavijatura, živahne ptice kao uvježbane „bekove“ i pucketanje šljunka koje bi povremeno diktiralo ritam kotačima. Bez brige i pameti, ganjali smo kilometre sa ili bez struje na električnim biciklima od početne stanice Amazon of Europe bike traila u austrijskom Murecku pa preko mađarske granice oko Lentija, Međimurjem i zatim Slovenijom. Naša mala skupina šarenila se po rasponu godina, forme i interesa, ali lako smo našli zajednički jezik zahvaljujući organizatorima koji su plan puta osmislili tako da taman fino aktiviramo mišiće kako bismo ih mogli kasnije opustiti u nekom od wellnessa, vinskih podruma ili mjesta na kojima se kraj najbolje upoznaje kroz čaše i tanjure.

I doista, ne morate biti u formi života da biste istražili predivne dijelove Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije na dva kotača. Pitome šumske puteve prelazili smo „unplugged“, a nešto ambicioznije, ali ne i mukotrpne uspone brdovitim predjelima struja je oduzela dobar dio posla „kvadrima“.

Na osobnoj iskaznici staze piše da se radi o međunarodnoj biciklističkoj stazi Amazon of Europe Bike Trail koja prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava od Murecka u Austriji, nedaleko od Graza do Mohača u Mađarskoj, kroz pet susjeda (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija). Čak 1250 kilometara biciklističkih staza vodi na čak 27 etapa. Sam projekt je trajao četiri godine u okviru Dunavskog transnacionalnog programa EU, da bi u lipnju 2021. završio, kada se rodila ta, najpoznatija duga biciklistička staza u Europi smještena u rezervatu biosfere koji je prepoznao i UNESCO.

Pod vodstvom WWF-a, EuroNaturea i međunarodnih stručnjaka za staze i turizam Revitala i Trail Angelsa, grupa stručnjaka iz svih pet zemalja razvila je koncept za realizaciju ideje. Oni koji se odluče na biciklističku avanturu, tim Europske Amazone otvorio je Centar za usluge i rezervacije kojem se mogu obratiti, rezervirati i isplanirati biciklistički odmor, ovisno o tome što ih zanima. 

Uspavani gradići i ozbiljniji gradovi spojeni zelenim i plavim prostranstvima velikodušno nude sve što je potrebno da bismo se s putovanja vratili osjećajući se zdravije, pametnije i sretnije, cijepljeno od zamornog šlagovrta radnog tjedna. Volite istraživati muzeje? Floru i faunu? Pomicati vlastite granice pedaliranja ili meditativno hraniti oči zelenilom u pokretu? Naučiti ponešto od lokalaca o običajima koji čine život tog kraja posebnim? Istražiti dio rute u čamcu za rafting ili na konju? Opustiti se nekim od toplicama duž staze? Kako god zamišljate odmor, na Europskoj Amazoni vam neće biti dosadno (osim ako baš to nije ono što želite).

Amazon of Europe bike trail - 5 Amazon of Europe bike trail - 5 (Foto: Nika Borovac)

Amazon of Europe nudi dvije osnovne mogućnosti planiranja rute. Krenuti možete Sjevernom (550 km) ili Južnom rutom (700 km), a svaka je podijeljena na dnevne etape – postoji 11 etapa na sjevernoj ruti i 16 na južnoj ruti. Početna točka obje rute biciklističke staze je u već spomenutom Murecku, nedaleko od Graza, a krajnja točka u mađarskom Mohácsu, u blizini Pečuha.

Sjeverna ruta

Odlučite li se za sjevernu varijantu pratit ćete Muru s njenim meandrima kroz srednjovjekovni grad Bad Radkersburg prema Sloveniji. Pa nastaviti kroz Mursku Sobotu i Lendavu do Mađarske, prolazeći pored termalnih izvora i vinograda. Panonskom nizinom ide se zatim kroz Letenye i područje Bázakerettye, nastavlja do Gyékényesa s lijepim jezerom, te dalje do Nagyatáda i Barcsa, poznatih po termalnim kupkama. Trail ide dalje uz Dravu kroz povijesne gradove Drávatamási i Szaporcu te nastavlja kroz slikovito vinorodno područje Villány-Siklós prema Osijeku. Ruta zatim prolazi Parkom prirode Kopački rit, najvećom kopnenom deltom Dunava te zaštićenim područjem Béda, prije cilja.

Južna ruta

Taj dio biciklističke staze nakon Murecka prelazi granicu sa Slovenijom, a zatim pokraj Banovaca ulazi u Hrvatsku. Tu se nastavlja preko Svetog Martina na Muri, prema Murskom Središću. Putuje dalje do Preloga i Varaždina sve dok ne uđe u Podravinu kod Legrada i ušća Mure u Dravu. Ruta se nastavlja do Koprivnice i Đurđevca, poznatih po pješčanim dinama poznatim i kao “Hrvatska Sahara” pa vijuga kroz slikovita naselja i mirna područja uz Dravu, prije nego što konačno stigne do Osijeka. Odatle ruta prelazi granicu sa Srbijom, prolazeći kroz Apatin i Sombor kroz rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ da bi ušla u Mađarsku.

Vidikovac u krošnjama 

Put južnom rutom iz Murecka poslužio je kao sjajan trailer za filmske krajolike koji čekaju na ostatku putovanja. Mirisi cvijeća, bilja i medvjeđeg luka pratili su nas na zelenim stazama uz Muru na putu do Bad Radkersburga, a kako bismo bolje promotrili rijeku popeli smo se na opservacijski toranj. Nabrojili smo 168 stepenica do vrha 27-metarskog vidikovca čija konstrukcija slijed izgled drveća, spiralno se uzdiže do vrha s kojeg možete bolje promotriti ljepote poplavnih šuma, kao i riječni tok. Arhitekte je za izgled tornja nadahnulo austrijsko spiralno dvorsko stubište u Grazu, za koje je pjesnik Erich Fried napisao kako povezuje prostor i vrijeme poput vijka. U svakom slučaju, sam je doživljaj penjanja i iščekivanja pogleda na vrhu tornja poseban, a trud se nagrađuje fantastičnim vizurama koje se otkrivaju s gornje platforme.

Amazon of Europe bike trail - 7 Amazon of Europe bike trail - 7 (Foto: Amazon of Europe bike trail/Privatni album)

Bad Radkersburg

Staza nas je odvela u lijepi Bad Radkersburg, grad koji prema nekim podacima ima najviše bicikala po stanovniku u Austriji. Nekoć se nalazio na sjecištu važnih trgovačkih puteva, a i danas ondje rado navraćaju putnici iz svih dijelova Europe. Na otprilike 3000 stanovnika, više od 100 tisuća turističkih noćenja godišnje je solidan broj. Iako smo u austrijskom gradiću odlučili tek protegnuti noge, istražiti ostatke nekadašnjih zidina i uživati u ulicama koje djeluju kao da smo ušli u kakav vremenski stroj, obećali smo sami sebi da ćemo se jednom i vratiti. Bez obzira na veličinu, Bad Radkersburg nudi paletu aktivnosti kojima se ondje možete baviti. Od obilaska Mure do istraživanja vinograda, piknika, pa čak i polumaratona. Gradić je poznat i po termalnim vodama prepunima magnezija, fantastičnom wellnessu i najviše sunčanih dana u Austriji godišnje.

Radgonske gorice

Šetnjom preko mosta mira stigli smo i do Slovenije, gdje se u Radgonskim goricama nalazi Dom Penine, odlična stanica za ljubitelje pjenušaca i zanimljivih vinskih priča, poput one o vinu koje se proizvodi i kuša u potpunom mraku. Slovenske Radgonske gorice imaju 166 godina dugu tradiciju u proizvodnji pjenušavih vina, od vremena nadvojvode Ivana Habsburško-Lotarinškoga, koji je proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier. U šetnji podrumom domaćini će vam ispričati više o pjenušcima Untouched by Light, koji se rade klasičnom metodom vrenja u boci, pri čemu se koriste samo odabrani grozdovi.

Ono što pjenušavo vino čini jedinstvenim je starenje u špilji Gornje Radgone u Sloveniji u potpunoj odsutnosti svjetla kako bi se sačuvala aromatika i kvaliteta. Tijekom berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se posebne naočale za gledanje u mraku – što sudeći prema viđenom, traži i nešto spretnost. Kušanje vina u potpunom mraku doista je doživljaj pa ako se nađete u tom kraju, nije na odmet izdvojiti neko vrijeme za prelazak na „mračnu stranu“ pjenušaca. Tura vinogradom, kao i panoramska vožnja vlakom po Gornjoj Radgoni također su u ponudi vinarije, a vrijedi baciti pogled i na njihovu arhivu u kojoj se čuvaju boce desecima godina.

Vinarium 

Vinsku ponudu lendavskog kraja istražiti možete i uz jedan od najljepših vidikovaca koji smo posjetili na putovanju. Toranj Vinarium u Dolgovaškim Goricama sa svojih 53,5 metara najviši je vidikovac u Sloveniji s kojeg puca pogled na krajolike četiri različite zemlje odjednom. S čašom vina u ruci i (bez pretjerivanja), izvrsnom prekmurskom gibanicom na tanjuru, obilazili smo toranj i divili se pogledu na Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Austriju. Do najviše platforme tornja dolazi se liftom ili pješice, uz 240 stepenica koje vode do vrha. U podnožju tornja, između vinograda, vidi se i mali zip-line.  Bacite pogled i na Guinnessovo priznanje u podnožju koje otkriva da se upravo ondje skuhao najveći bograč na svijetu od 1801 kg. Taj prekmurski gulaš ime duguje posudi u kojoj se kuha, a poseban je po tome što se koriste najmanje tri vrste mesa.

Gosztola

Nas je zvala večera i odmor u mađarskom biseru Gosztole pa smo odlučili ostaviti konkretnije degustacije za idući put i pozdravili se sa srdačnim domaćinima. Pearl of Gosztola obiteljski je wellness hotel udaljen manje od deset kilometara od sela Lenti i 18 kilometara od termi Lendava. Kako smo stigli kasno, nismo stigli istražiti hotelsku ponudu sauna nego smo se požurili osvježiti prije večere. Iako im hrana nije jača strana ponude, ljubaznost domaćina je na visokom nivou, baš kao i lokacija.

Velika Polana 

Iz Mađarske smo sutradan sjeli na bicikle i vratili se u Sloveniju kako bismo istražili Veliku Polanu, a put nas je odveo do Copekovog mlina, gdje smo u idiličnom zelenili doznali nešto više o posebnostima biljnog i životinjskog svijeta. Vratili smo se u školske klupe koje su zamijenili trupci postavljeni u prostoriju za edukaciju i pogledali dokumentarni film o tom kraju.

River'scool Velika Polana
posjetitelje poučava o poplavnim šumama na interaktivan način te nudi zanimljive informacije o rezervatu biosfere Mura – Drava – Dunav, s naglaskom na rezervat biosfere Mura. Uz prethodnu najavu, posjetitelji mogu prošetati predivnom stazom među drvećem, diviti se starom, predindustrijskom mlinu na potoku Črnec koji je zaštićen kao važan spomenik i autentični primjer kulturne baštine - ili jednostavno uživati u igrama u prirodi te doznati nešto više o počasnim stanovnicima, rodama.

Amazon of Europe bike trail - 6 Amazon of Europe bike trail - 6 (Foto: Amazon of Europe bike trail/Privatni album)

Med dvemi vodam

Ljubitelji životinja i prirode doći će na svoje i na sjeveru Hrvatske, gdje smo pedalirali do malog međimurskog naselja Križovec do jedinog hrvatskog trga koji je posvećen prirodi. Tamo nas je dočekao centar za posjetitelje Med dvemi vodami, posvećen posebnostima međimurske prirodne baštine. Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste, tek su dio zanimljivosti s kojima smo se upoznali u interaktivnom muzeju gdje možete zaigrati i edukativne igre na tabletima, pronaći lijepe suvenire od prirodnih materijala ili poslušati kako se glasaju zaštićene životinje.

Terme Sveti Martin

Kao nagrada za prijeđene kilometre poslužio je wellness u Termama Sveti Martin, odnosno kako se nazivaju, prvom „healthness resortu u Europi“. Nakon masaže, sauna ili tretmana kakve vam tijelo poželi energiju možete vratiti i u restoranu koji osobitu pozornost pridaje podrijetlu i kvaliteti lokalnih namirnica. Domaći maslac s bučinim košticama, pekmez od šljive ili batata, granola s medom lokalnog OPG-a, jaja, kao i sokovi te sastojci iz biodinamičkog vrta dio su gurmanske ponude koja zdravlje stavlja u prvi plan.

Pal Pinceszet

Nakon Križovca vratili smo se u mađarski Csörnyeföld, gdje smo dovijugali do male obiteljske vinarije, skrivenog bisera u kojem osim sjajne kapljice možete iskušati izvrsnu domaću mađarsku kuhinju poput specijaliteta od iznutrica (pitajte za fantastični namaz od mozga), paprikaša i sjajnih slatkih pita. Domaći štih, zelenilo i gostoprimstvo čine lijepu slagalicu zbog koje se gosti rado vraćaju u Pal Pinceszet i preporučuju ga prijateljima.

Prepuni novih doživljaja vratili smo se na početnu točku u Mureck i zaključili kako je Amazon of Europe Bike Trail pun pogodak. Sloboda koju pružaju bicikli, divna priroda i gostoprimstvo na svakom koraku izmamili su obećanje da ćemo se sigurno vratiti. Iako europsku Amazonu možete istraživati u vlastitom aranžmanu, korisno je imati vodiča koji će se pobrinuti za plan puta, sigurnost, kao i prijevoz prtljage. Na našem putovanju pratili su nas vodiči Jure Čuček i Laura Kopunovič (Iskriva), kao i Stefanie Dolzer (Trail Angels), partneri Amazon of Europe Bike Traila. Stručna ekipa neiscrpan je izvor znanja o samom trailu, ali i vrelo pozitivne energije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju