Bliskoistočna kuhinja poznata je po svojim živim bojama i okusima. Također je poznata i po svojim neobičnim kulinarskim trikovima koji ne zahtijevaju nikakve egzotične sastojke ili začine i mogu ih brzo usvojiti čak i početnici. Stoga naučimo zajedno kako svoja jela učiniti šarenijim uz pomoć nekih malih tajni bliskoistočne kuhinje...

Limun u soli

Limun često koristimo samo kao dodatak šalici čaja. Ali bliskoistočna kulinarska tradicija predlaže korištenje tog voća na mnoge druge načine. Na primjer, svježi sok od limuna dodaje se mesu, juhama i predjelima. Također koriste ukiseljene limune, posebno u marokanskoj i perzijskoj kuhinji. Da bi se limun sačuvao, "pakira" se u sol i limunov sok i čuva najmanje mjesec dana.

Tajne istočne kuhinje - 3 Tajne istočne kuhinje - 3 (Foto: Getty Images)

Juhe bogate salatama

Skloni smo dodati krutone ili začinsko bilje u juhe, ali bliskoistočni kuhari preporučuju da se ne ograničavate samo na te sastojke. Možete dodati i masline, zelenu salatu ili pržene rezance. Međutim, zapamtite da je ovaj trik dobar samo za krem juhe.

Dvostruko zagrijavanje kave

Kava koja bi zadovoljila i najizbirljivijeg sultana kuha se jedinstveno na Bliskom istoku. Najprije se fino mljevena kava i začini pomiješaju s vodom i zagriju, zatim ohlade i podgriju. Potrebno je paziti da temperatura grijanja bude dovoljno niska. Zbog toga se turska kava kuha na pijesku ili ugljenu. Kao rezultat dobit ćete robustan i aromatičan napitak. Tradicionalno, turska kava poslužuje se sa slatkišima — ratlukom ili baklavom.

Namakanje riže prije pripreme

Prema bliskoistočnim kuharicama, rižu treba isprati i namočiti u vodi prije kuhanja kako bi bila rahlija. Ovaj je trik nepotreban za većinu sorti riže kratkog zrna, ali dobro funkcionira za vrste riže dugog zrna kao što je basmati. Namakanje riže dva sata u hladnoj vodi trebalo bi poboljšati okus.

Perfektno pečena jaja

Tradicionalni turski doručak obično se sastoji od mnogih hladnih predjela i porcije pečenih jaja. Pečena jaja poslužuju se u posebnoj bakrenoj tavi, i to zato što bakar ima visoku toplinsku vodljivost. Dok su posude s debelim stijenkama najbolje za prženje mesa, posude s tankim stijenkama idealne su za pripremanje jaja.

Cimet u raznim jelima

Cimet je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. Zahvaljujući svojoj slatkoj aromi, odlično se slaže s mnogim slasticama. Naravno, ovaj začin neizostavan je dio i bliskoistočne kuhinje. Ali lokalni kuhari dodaju ga mesnim jelima, žitaricama i grickalicama. Recept za sirijske špagete uključuje umak od cimeta i rajčice.

Napitak od ukiseljene repe

Ne vole svi turisti ovo ljuto, slano piće od repe, crne mrkve i pšenice dobivene fermentacijom mliječne kiseline. Neki ljudi ovo piće čak smatraju prilično neukusnim. No lokalno ga stanovništvo obožava i kaže da ima okus poput ljutog soka od kiselih krastavaca. Salgam, što je naziv pića, često se poslužuje u jugoistočnoj Anatoliji.

Kuhinja puna mirisa, živih boja i začina: Recept za tabbouleh, jednostavnu salatu od bulgura Tabbouleh Tabbouleh Tabbouleh +9 Tabbouleh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju