Bulgur je drobljeno zrno durum pšenice čija obrada prolazi kroz nekoliko faza, a cijeli taj proces karakterističan je za kuhinju Bliskog istoka, u čijim je receptima neizostavna namirnica. Djelomično je već termički obrađen, pa je njegov rok trajanja nešto duži od obične pšenice. Orašastog je okusa i dobra je zamjena za rižu. Savršeno se slaže s mesom, plodovima mora i povrćem, pa je česta namirnica u pripremi salata.

Tabbouleh je najpoznatije bliskoistočno vegetarijansko jelo, koje je brzo steklo popularnost u cijelom svijetu zbog svoje hranjivosti i jednostavne pripreme. Idealno je kao međuobrok, a može biti i niskokalorična večera u danima kad nerado palimo štednjak. U originalnoj verziji tabbouleh se radio samo od bulgura i peršina.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Orijenta, odlučili smo napraviti nešto moderniju verziju ove zasitne salate, u koju uvijek možete dodati još koju namirnicu po želji (osim mesa) jer uz bulgur paše gotovo sve.

  Tabbouleh Tabbouleh (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – VEGETARIJANSKA SALATA TABBOULEH

Sastojci

  • Bulgur
  • Svežanj peršina
  • Zelena salata
  • Grančica mente
  • Dvije mrkve
  • Cherry rajčice
  • Crveni luk
  • Maslinovo ulje
  • Limun
  • Sol
  • Papar
  • Šipak/nar (po želji)

Priprema

  1.  Kuhajte bulgur prema uputama na pakiranju, pripazite samo na omjer bulgura i vode. Na jednu šalicu bulgura ide malo više od jedne šalice vode. Nakon što je bulgur kuhan, ostavite ga 15 – 20 minuta da se ohladi.
     
  2. Dobro operite peršin, pažljivo odstranite stabljike i sitno ga nasjeckajte. Režite ga sitnije nego što biste ga rezali da pripremate bilo koje drugo jelo. Narežite zelenu salatu, cherry rajčice, crveni luk i mentu, a mrkvu naribajte.

    Tabbouleh Tabbouleh (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  3. U manjoj posudi pripremite preljev. Dodajte maslinovo ulje, sol, papar i iscijedite limun. Sve zajedno dobro promiješajte dok se ne sjedini.

    Tabbouleh Tabbouleh (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  4. U zdjelu u kojoj želite pripremati salatu najprije stavite zelenu salatu i zatim dodajte bulgur, nasjeckani peršin, mrkvu, crveni luk, cherry rajčice. Na kraju dodajte sjeckanu mentu i sve zajedno promiješajte da se sjedini.

    Tabbouleh Tabbouleh (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  5. Prelijte preljev po salati i ponovno je promiješajte.
     
  6. Pripremljenu salatu odložite na nekoliko sati u hladnjak kako bi se okusi proželi. Zbog limuna bi tabbouleh na prvu mogao biti malo kiseliji, pa slobodno još dodajte sol, papar i ostale začine po želji. Pri serviranju u svoju salatu dodajte očišćeni šipak. Dobar tek!

    Tabbouleh Tabbouleh (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Iako vjerojatno nećemo tako skoro posjetiti Bliski istok, ovom jednostavnom salatom barem nakratko možemo otputovati u zemlju bogate tradicije, čiju bismo kuhinju mogli zavoljeti na prvu.  U Lidlovu tjednu okusa Orijenta od 7. do 10. srpnja možete pronaći namirnice s kojima je vrlo lako pripremiti tabbouleh, ali i druga egzotična jela uz koja ćemo nepce barem nakratko zavarati da smo spakirali kofere i otisnuli se na Bliski istok.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju