Baharat je začinska mješavina koja je iznimno popularna u bliskoistočnoj kuhinji. U direktnom prijevodu s arapskog baharat označava začine.
Sastav baharata može varirati od regije do regije, ali u njemu se obično nalazi slatka mljevena paprika, kumin, cimet i muškatni oraščić. Ima crvenu boju i slatkasti okus s natruhama dima.
Baharatom možete začiniti različita jela – od onih veganskih do hrane životinjskog porijekla.
Njime natrljajte meso poput janjetine, piletine i junetine prije termičke obrade, začinite ribu, ali i oplemenite okus kuhane riže i leće. Ovu začinsku mješavinu možete dodati i juhama i varivima.
Sastojci:
- 5 žlica slatke paprike u prahu
- 4 žlice mljevenog crnog papra
- 3 žlice mljevenog kumina
- 2 žlice mljevenog korijandra
- 2 žlice cimeta u prahu
- 2 žlice klinčića u prahu
- 1 žlica kardamoma u prahu
- 1 žlica anisa u prahu
- 1 čajna žličica muškatnog oraščića u prahu
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke zajedno i prebacite u hermetički zatvorenu posudu. Držite je na tamnom i hladnom mjestu.
- Ovako pripremljenu i pohranjenu začinsku mješavinu možete koristiti do šest mjeseci. Dobar tek!
25 grama za jedan euro: Začin koji prirodno zaslađuje kavu, a dobar je za srce +0