Baharat je začinska mješavina koja je iznimno popularna u bliskoistočnoj kuhinji. U direktnom prijevodu s arapskog baharat označava začine.

Sastav baharata može varirati od regije do regije, ali u njemu se obično nalazi slatka mljevena paprika, kumin, cimet i muškatni oraščić. Ima crvenu boju i slatkasti okus s natruhama dima.

Baharatom možete začiniti različita jela – od onih veganskih do hrane životinjskog porijekla.

Njime natrljajte meso poput janjetine, piletine i junetine prije termičke obrade, začinite ribu, ali i oplemenite okus kuhane riže i leće. Ovu začinsku mješavinu možete dodati i juhama i varivima.

Sastojci:

  • 5 žlica slatke paprike u prahu
  • 4 žlice mljevenog crnog papra
  • 3 žlice mljevenog kumina
  • 2 žlice mljevenog korijandra
  • 2 žlice cimeta u prahu
  • 2 žlice klinčića u prahu
  • 1 žlica kardamoma u prahu
  • 1 žlica anisa u prahu
  • 1 čajna žličica muškatnog oraščića u prahu

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke zajedno i prebacite u hermetički zatvorenu posudu. Držite je na tamnom i hladnom mjestu.
  2. Ovako pripremljenu i pohranjenu začinsku mješavinu možete koristiti do šest mjeseci. Dobar tek!

25 grama za jedan euro: Začin koji prirodno zaslađuje kavu, a dobar je za srce Stavite cimet u kavu - 2 Stavite cimet u kavu - 3 Stavite cimet u kavu - 1 +0 Stavite cimet u kavu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju