Bez obzira na to što ima jedan od najvećih dvoraca u Njemačkoj ili ogromni brazilski karneval na koji stižu tisuće ljudi, bavarski grad Coburg, smješten nešto malo više od sat vremena vožnje od Nürnberga, nije često na meti turista.

Taj prilično malen njemački grad vrvi lijepim ulicama i trgovima, kao i crkvama od kojih je najstarija Morizkirche. Tornjevi koji označavaju ulaz u grad su također zanimljivi, baš kao i gradski šahtovi na čijim poklopcima možete primijetiti afričko lice - to je Sveti Mauricije, svetac zaštitnik Coburga, a njegovi ga građani zovu „koburškim Maurom“.

Palača princa Alberta 

Po tom je starorimskom legionaru, koji je podrijetlom Kopt nazvan i otok Mauricijus. Kopt je istodobno i etnička i vjerska oznaka, a označava potomke hamitskih Egipćana koji nisu ni poslije arapskog ni poslije turskog osvajanja prešli na islam, već su ostali kršćani. Vrzmajući se gradom doći ćete i do palače koju Nijemci zovu dvorcem, nekadašnjoj rezidenciji koburških knezova, a i princ Albert je baš tamo proveo dobar dio svog djetinjstva. Obilazak vodi kroz 25 luksuznih soba, ali ako nemate vremena možete se uputiti prema golemom dvorcu koji se nadvija nad gradom.

Dvorac iznad grada 

Veste Coburg udaljen je od centra otprilike 20 minuta pješačenja kroz veliki park Hofgarten. Izgradnja dvorca započela je 1225. godine. Tijekom godina je proširen i dovršen je 1499. nakon što je veći dio izgorio u požaru. Najpoznatiji događaj u povijesti dvorca bio je kada je Martin Luther boravio u njemu šest mjeseci 1530. godine, tražeći utočište od Svetog Rimskog Carstva i Katoličke crkve.

U dvorcu je nekoliko zanimljivih soba, a većina interijera je u modernom muzejskom „formatu“, s brojnim artefaktima ispod stakla. Vidjeti možete oružje, stari namještaj, kočije i oklope, a mnogi kažu da vas upravo najbolji dio čeka vani – istraživanje zidina i uživanje u pogledu je impresivno i ako vas vrijeme ne posluži.

Coburger Bratwurst. Coburger Bratwurst. (Foto: Shutterstock)

Božićni sajam i neobične kobasice  

U potrazi za kakvim zalogajem ili kavom, možete se vratiti na osobito lijep trg u centru – Marktplatz oko kojeg se nalaze brojni kafići i restorani. Središnje mjesto na trgu pripalo je princu Albertu, suprugu britanske kraljice Viktorije koji je rođen u dvorcu Rosenauu pokraj Coburga. Albert isprva nije imao nikakvu titulu, čak ni plemićku, no kraljica Viktorija mu je pribavila titulu „prince consort“ (princ suprug). S njom je dobio devetero djece te u čak četrdeset i dvoje unučadi! Nakon Albertove prerane smrti u 42. godini, Viktorija je uz znak poštovanja i ljubavi poklonila brončani spomenik na glavnom trgu u Coburgu.

Trg je poznat po božićnom sajmu za koji neki kažu da je jedan od najljepših u zemlji, a ondje možete probati i slasnu kobasicu simpatičnog izgleda - Coburger Bratwurst. Koburški bratwurst je tradicionalni specijalitet koji se radi od govedine ili teletine i svinjetine. Osim sirovih jaja koja idu u smjesu, dodaju se i papar, muškatni oraščić i limun. Crna kobasica koja strši iz malog okruglog peciva koje služi kao "držač" djeluje neobično, ali upravo takva treba biti.Tamnu boju duguje i smoli jer se tradicionalno peče iznad šišarki, a budući da sadrži sirova jaja ne smije stajati nego se peče isti dan.

Prema nekim pričama i hot-dog je nastao upravo u Coburgu. Iako većina Nijemaca smatra kako povijest „frankfurtera“ seže do Frankfurta 1487. godine, prema drugoj teoriji „izumitelj“ je mesar Johann Georghehner iz Coburga. 

Portonovi- Bajkovita blagdanska lokacija u Boki Kotorskoj PR PR PR +3 PR

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju