1. Nacionalni park Kruger, Južna Afrika
Nacionalni park Kruger je najveći rezervat divljih životinja u Južnoafričkoj Republici, udaljen oko 330 km istočno od Johannesburga. To je jedan od najvećih nacionalnih parkova na svijetu s površinom čak 19.485 km2. U parku žive gotovo sve afričke vrste životinja, a turistima najpopularnije su svakako slonovi, zebre, impale, bivoli, žirafe, gnuovi, nosorozi, nilski konji, gazele i antilope.

2. Nacionalni park Viktorijini slapovi, Zimbabve
Slapovi se nalaze na rijeci Zambezi na granici između Zambije i Zimbabvea, a ubrajaju se među najveće i najspektakularnije slapove na svijetu. Široki su preko 1,5 kilometar, dok su visoki čak 128 metara. Jedna su od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike i upisani su na UNESCO-v popis svjetske baštine 1989. godine.

3. Nacionalni park Kilimanjaro, Tanzanija
Kilimanjaro je planina i vulkan u Tanzaniji te je s visinom od 5.895m ujedno i najviši vrh Afrike. Upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine zbog zaštite brojnih vrsta sisavaca koji žive u parku, a od kojih su mnogi ugrožene vrste. U parku obitava više od 140 vrsta sisavaca te više od 180 vrsta ptica.

4. Nacionalni park Masoala, Madagaskar
Nacionalni park Masoala nalazi se na jednom od onih područja našeg Planeta do kojih još uvijek nema asfaltiranog puta. Što je savršeno, jer upravo je slaba dostupnost zaslužna za očuvanje ovog dijela Madagaskara, otoka za koji se vjeruje kako čuva brojne endemske vrste. U parku živi više od 10 vrsta endemskih lemura.

5. Nacionalni park Seregenti, Tanzanija
Jeste li ikada čuli za "Deseto svjetsko čudo prirode"? Upravo je to pojava koja se događa u eko sustavu prostranih savana Tanzanija u kojemu se događa najveća seoba sisavaca na svijetu. Bez sumnje je jedan od najpoznatijih utočišta divljih životinja na svijetu, koji se prostire na 14.763 km² između jezera Victoria na zapadu, jezera Eyasi na jugu, i Velikog rasjeda na istoku. On je 1981. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine kao "mjesto gdje se odvija dojmljiva godišnja seoba milijuna velikih biljojeda u potrazi za trajnijim izvorima vode, a koje prate njihovi grabežljivci".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju