Prije nego li krenete na rub civilizacije dobro se podsjetiti kako su planinarska skloništa neopskrbljeni objekti koji su nezaključani i stalno otvoreni. Planinarski domovi u pravilu moraju biti stalno otvoreni, tj. vikendima i blagdanima te bi morali imati mogućnost okrijepe i prehrane. Planinarske kuće mogu biti otvorene samo povremeno, ali savjet je da ako se uputite u domove ili kuće da se prije dolaska najavite. Dobro je za organizaciju i odgovore na sva pitanja, ali na kraju i vašu sigurnost. Informacije i kontakte je najbolje potražiti na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza ili kod iskusnijeg prijatelja planinara koji je već prošao vašom rutom.

Jednako važno!

Osim sigurnosti jako je važno da poštujete planinarska pravila i bonton i da skloništa ostavite u jednakom stanju u kojem ste ga zatekli (i boljem!), da sa sobom ponesete smeće, počistite, nacijepate drva, pobrinete se za vodu... Više o vašim obavezama pročitajte na linku.

Planinarski dom Zavižan

Zidana kuća s prostorom za spavanje i kuhinjom nalazi se na južnoj padini vrha Vučjaka (1645 m). Planinari ga vole jer je stalno otvoren, opskrbljen je pićem, a s njega puca lijep pogled na more i zavižansku kotlinu. Planinarskim domom Zavižan upravlja Hrvatski planinarski savez. Do doma možete krenuti cestom Sv. Juraj - Krasno - Otočac do Oltara, pa nastaviti nešto lošijom cestom do parkirališta na rubu zavižanske kotline.

Planinarski dom Ravni dabar

Na 723 metra nadmorske visine nalazi se dom koji je omiljena polazišna točka za istraživanje Dabarskih kukova. Smjestio se ispod kuka Čelinca. Planinarima je na raspolaganju voda iz cisterne, blagovaonica, kuhinja i skupna spavaonica. Dom je otvoren vikendom, a hranom i pićem je opskrbljen prema dogovoru. Domom upravlja Industrogradnja Zagreb. Fun fact: dabar je stari nazivi za duboku šumsku udolinu i nema veze sa simpatičnim glodavcem.

Planinarski dom Prpa

Između srednjeg i južnog Velebita nalazi se neobični planinarski dom kojeg čini više bungalova. Prpa je idealno polazište za brojne izlete. Smjestio se u Baškim Oštarijama, podno Basače na 950 metara. Od prometnice Gospić-Karlobag udaljen je svega oko 500 metara cestom. Otvoren je stalno, a planinarima su na raspolaganju mjesta za spavanje te piće.

Highlander Velebit - 45 Putovanja Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj

Planinarski dom Paklenica

Najbliža cesta prema planinarskom domu istoimenog planinarskog društva nalazi se kod ulaza u NP Paklenica. Ispred doma je lijepa terasa, kao i potok. Dom je otvoren tijekom cijele godine, a može primiti oko 50 ljudi. Potrebne su vreće za spavanje. Posjetiteljima su na raspolaganju kuhinja i blagovaonica, kao i sanitarni čvor. Ima vode i struje. Članovi Hrvatskog planinarskog saveza noćenje plaćaju 40 kn + boravišna pristojba. Korištenje kuhinje se dodatno naplaćuje (5 kuna).

Planinarska kuća Sijaset

Planinarska kuća Sijaset kojom upravlja HPD Zavižan u Senju okružena je lijepom šumom crnoga bora. To je zidana kuća s blagovaonicom, kuhinjom i spavaonicom. Zbog neznatne visine i blizine Senja kuća je izletište senjskih planinara, ali može poslužiti i kao baza za uspone u području Senjskog bila. Otvorena je po dogovoru i spavati može 26 ljudi. Na raspolaganju nema hrane i pića. Iz Senjske drage treba oko 20 minuta do kuće.

Planinarska kuća Oltari

Planinarska kuća Oltari nalazi se na 940 metara nadmorske visine, uzz cestu iz Sv. Jurja za Krasno, u selu Oltari i omiljena je polazišna točka na izlete po sjevernom Velebitu. Od početka srpnja do kraja kolovoza je neprestano otvorena, a ostatak godine - prema dogovoru. Planinarima je na raspolaganju piće, kao i mjesto za savanje.

Planinarska kuća Alan

Kuća na Velikom Alanu stoji na 1340 metara nadmorske visine, u blizini Premužićeve staze neposredno uz cestu Jablanac - Štirovača - Krasno. Dio ceste nije asfaltiran, ali je prohodna. Ljeti je neprestano otvorena, a u ostalom dijelu godine prema dogovoru. Planinarima je na raspolaganju piće, a hrana prema dogovoru. Do kuće se dolazi pješice od Jablanca, Zavižana, Velikog Lubenovca, Babić Siće i Baških Oštarija, a automobilom od Jablanca, Krasna, Donjeg Kosinja, Gospića, Baških Oštarija i Zavižana. Za rezervaciju se dobro javiti e-mailom. 

Planinarska kuća Miroslav Hirtz u Jablancu

Planinarska kuća Miroslav Hirtz nalazi se na 26-metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca i navodno je planinarski objekt na najnižoj nadmorskoj visini na svijetu. Nalazi se nadomak mora i plaže. Kuća je otvorena od početka svibnja do kraja rujna, a tijekom godine može se navratiti u sklonište s deset ležajeva. Dobro je najaviti se na vrijeme i rezervirati smještaj jer je velika zainteresiranost gostiju.

Highlander Velebit Putovanja Remek-djelo graditeljstva: Otkrijte najljepšu planinarsku stazu Velebita

Planinarska kuća Mrkvište

Sagrađena na križanju cesta prema Štirovači i Alanu, na odvojku prema Alanu i Jablancu,  planinarska kuća Mrkvište okružena je čistinom. O njoj se brinu članovi HPD-a Zavižan iz Senja. Otvorena je ljeti, vikendom i po dogovoru, kada planinari mogu navratiti na piće ili prespavati.

Planinarska kuća Careva kuća

Careva kuća se nalazi na 1180 metara nadmorske visine na Begovači, uz cestu Krasno - Alan, ispod Begovačkog kuka. O njoj se brine HPD Gromovača iz Otočca. Opskrbljena je i otvorena prema dogovoru, a na raspolaganju je 15 mjesta za spavanje.

Planinarska kuća Apatišan

Planinarsku kuću Apatišan prepoznat ćete po upečatljivoj zelenoj boji. Nalazi se u Apatišanskoj dulibi, na 1112 metra nadmorske visine. S glavne ceste ima oko 300 metara makadama do kuće. O njoj se brine HPD Rajinac iz Krasna koji je i uredio kuhinju, blagovaonicu i tri sobe za noćenje s ukupno 12 ležaja. Otvorena je po najavi, ali nije opskrbljena hranom i pićem.

Planinarska kuća Kugina kuća

Na makadamskoj cesti uzduž srednjeg Velebita koja vodi od Sušnja prema Štirovači i Mrkvištu nalazi se Kugina kuća. Otvorena je i opskrbljena po dogovoru. Voda je dostupna iz cisterne, kao i izvora koji je na deset minuta od kuće. Planinari na raspolaganju imaju tri spavaonice, a sa stražnje strane kuće je sklonište. O kući se brine PD Željezničar iz Gospića.

Planinarska kuća Sveti Josip

Na Oštarijskim Položinama, uz cestu iz Baških Oštarija prema Štirovači, na 1124 metra nalazi se kuća o kojoj se brine HPD Visočica. Kuća ima kuhinju, dvije spavaonice i cisternu. Otvorena je prema dogovoru, a na raspolaganju je pet mjesta za noćenje. Nije opskrbljena hranom i pićem.

Planinarska kuća Ana Planinarska kuća Ana (Foto: Srđan Brajković)

Planinarska kuća Ana

U malom mjestu Bačić Duliba, u podnožju Bačić kuka, koji je dio jedinstvenih Dabarskih kukova (pokraj Baških Oštarija) nalazi se Planinarska kuća Ana. Do kuće se može doći automobilom te brojnim planinarskim stazama. U kući ima 14 mjesta za noćenje. Kišnice za pranje i kuhanje ima dovoljno, a domaćini Ana i Stipan Došen za piće će vam osigurati vodu s izvora u Baškim Oštarijama. Struje ima, a ima i signala za mobitel, ali samo na jednom kvadratnom centimetru u kuhinji. Prije dolaska potrebno se najaviti.

Planinarska kuća Visočica

Na grebenu Visočice, sagrađena na 1430 metara nalazi se kuća s nekoliko kreveta, peći i klupama. Kuća je otvorena po dogovoru s PD Željezničar iz Gospića, koji se o njoj i brine. Nema prilazne ceste za automobile, najbliži prilaz je šumska cesta iz Rizvanuše koja završava u šumi oko četrdeset minuta do Visočice. Na raspolaganju je 20 mjesta za noćenje, a hrane i pića nema.

Rossijevo sklonište

Sklonište koje je ime dobilo prema istraživaču velebitske flore, Ljudevitu Rossiju, nalazi se na Rožanskim kukovima, ispod stijene Pasarićeva kuka na 1580 metara. Otvoreno je cijele godine, a planinari za spavanje imaju šest mjesta. Uz kuću je cisterna s vodom. O skloništu se brine PD Gromovača iz Otočca.

Planinarsko sklonište Ograđenica

Sklonište na Ograđenici (1400 m) otvoreno je cijele godine. To je mali metalni kontejner koji ima dva kreveta na kat pa ako želite prespavati, ponesite vreću za spavanje. U skloništu je i peć. Najbliža voda je s izvora Gornja korita južnije na Premužićevoj stazi. O skloništu se brine PD Đakovo.

Planinarsko sklonište Skorpovac

Planinarsko sklonište planinare dočekuje u selu Skorpovcu, uz Premužićevu stazu na 958 metara. Brigu o skloništu vodi HPD Sveti Šimun iz Markuševca. Otvoreno je čitave godine i opremljeno peći. Na raspolaganju je 10 ležaja.

Planinarsko sklonište Ždrilo

Na uzdužnom planinarskom putu Velebita nalazi se Ždrilo, nadomak Piskovitoj kosici. Modernog je dizajna koji se lijepo uklapa u prirodu i zasigurno jedno od najljepših skloništa u Hrvatskoj. U prostoriji s peći i stolom nalazi se i ležajevi. U kući može spavati šest ljudi. Sklonište je otvoreno tijekom cijele godine, ali ponesite hranu i piće. O njemu se brine PD Panj iz Zagreba.

Planinarsko sklonište Šugarska duliba

Lijepo uređeno planinarsko sklonište nalazi se u Šugarskoj dulibi, na 1210 metara. Često ga posjećuju planinari koji odlaze na uspone na vrh Veliki Stolac i druge vrhove u okolici. Sklonište je otvoreno cijele godine i ima 10 mjesta za noćenje. Njime upravlja PD Naftaplin iz Zagreba.

Planinarsko sklonište Tatekova koliba

Tatekovu kolibu na Stapu ne treba pobrkati s onom na Crnopcu jer imaju zajedničko ime. Nalazi se na Velebitskom planinarskom putu i važno je prenoćište na uzdužnom putu od Baških Oštarija prema Strugama. Voda se uzima iz uske špilje, oko 30 m od skloništa. Otvoreno je cijele godine, a unutra može spavati 10 ljudi.

Planinarsko sklonište Zavrata

Sklonište se smjestilo na sjeverozapadnom dijelu krškog polja Zavrate nadomak Malog Rujna, na 780 metara. Jednostavna kuća je otvorena tijekom cijele godine i ima mjesta za spavanje. O njoj se brine PD Paklenica iz Zadra.

Planinarsko sklonište Struge

Na 1400 metara nalazi se sklonište na središnjem dijelu Struga, nedaleko od bunara Marasovca. O tom se bungalovu brinu članovi zadarskog PD-a Paklenica. Otvoren je cijele godine, a unutra može spavati 15 ljudi.

Planinarsko sklonište Ivine vodice

Kuća s jednom prostorijom i drvenim tavanom ima i cisternu s pitkom vodom. Nalazi se na pola puta između Paklenice i Svetog brda, na 1250 metara. Za noćenje treba ponijeti vreću za spavanje. Kuća je otvorena stalno, a o njoj se brine PD Babulj iz Bibinja.

Planinarsko sklonište Vlaški grad

Planinarsko sklonište ispod kuka Vlaški grad, na 1280 metara uvijek je otvoreno za sve i noćenje se ne naplaćuje. Nadomak skloništa je izvor. Ima mjesta za 20 ljudi, a od nedavno ima i USB punjač za punjenje mobitela.

Planinarsko sklonište Dušice

Pod Svetim brdom, na 1262 metara nalazi se sklonište koje ima mjesta za noćenje 12 planinara te malu blagovaonicu. U blizini skloništa su dva izvora vode. Otvoreno je cijele godine, a o njemu se brine PD Belveder iz Biograda na Moru.

Planinarsko sklonište Zlatino sklonište

U Velikom Libinju na 900 metara visine nalazi se jednostavni kontejner u kojem može spavati četvero ljudi. Voda iz cisterne je na raspolaganju. Otvoren je cijele godine, a njime upravlja PU Tulove grede Jasenice.

Planinarsko sklonište Crnopac (Tatekova koliba)

Istražujući putove Crnopca i Malog Princa, odmorite se u kolibi koju je Slavko Tomerlin – Tatek izgradio i opremio iz ljubavi prema Velebitu. Koliba na 1137 metara je odlična polazišna točka za niz uspona u blizini, a nikako ne treba propustiti stazu Malog Princa koja vodi na vrh Bili Kuk. Remek-djela prirode nalaze se na svakom koraku: Zdenkova jama, Kičma ili Nebeska vrata samo su neka od njih. HPD Mala Rava upravlja skloništem koje je otvoreno cijele godine. Sklonište ima peć, a istočno od skloništa je ručna pumpa s pitkom vodom. Pred kućom je stol s klupama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju