Mnogima najljepša hrvatska planina krije najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj - Park prirode Velebit. Prirodna remek-djela od vapnenca, dolomita i sedimentnih stijena na kojima žive biljke i životinje koje se jedino ondje mogu vidjeti, nestvarni mir, kao i špilje, uvale te vidikovci od kojih zastruji cijelo tijelo neki su od razloga zašto se oni koji posjete Velebit ne prestaju vraćati po još. Oni koji se usude krenuti na avanturu, pojave se i na startu Highlander Velebita kako bi iskusili doživljaj za pamćenje u pustolovini u kojoj 5 dana s ruksakom na leđima otkrivate ljepote Velebita, a prije illi poslije koje možete laganini istražiti skrivene kutke moćne Terezijane.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Jer Velebit je dobar domaćin i onima koji u laganom tempu vole otkrivati posebnosti nekog kraja, komadić po komadić.  Definitivno jedno od lijepih mjesta za izlet na Velebitu je Terezijana, cesta koja je u 18. stoljeću zavijugala preko velebitskih prijevoja kako bi trgovcima približila priobalje i unutrašnjost. Svoje ime cesta duguje majci cara Josipa II., koji ju je dao sagraditi - vjerojatno pogađate, radi se o Mariji Tereziji.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Posao je dopao časnika Filipa Vukasovića koji se kasnije dokazao i izgradnjom Lujzijanske ceste Karlovac – Rijeka. Terezijana je zamijenila postojeću Karolinsku cestu koja je oštrim zavojima i strminama zadavala mnogo muke putnicima te spojila Gospić preko Kaniže, Brušana i Baških Oštarija s Karlobagom.

Prije 15 godina Terezijana je upisana i na popis kulturnih dobara Republike Hrvatske. Javna ustanova Park prirode Velebit uredila je dio Terezijane kao poučnu stazu koja je isključivo namijenjena pješacima. Iako je poučna staza dugačka tek tri kilometra omogućuje uživanje u oba lica Velebita.

Pastirski stanovi Sjeverni Velebit - 5 Putovanja Na obroncima Velebita: Odmor u kućicama kakve nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu

Poučna staza počinje na Baškim Oštarijama (924 m) i spušta se do iznad sela Konjsko (655 m). Ovisno o kondiciji potrebno je otprilike 2,5 odnosno 3 sata pješačenja. Može se krenuti i kraćom turom do Oštarijskog Ždrila nakon čega slijedi lagani uspon na vrh Debela kosa (972 m), odakle se pružaju prekrasni vidici na Jadransko more i otok Pag s jedne strane, te dolinu Baških Oštarija s druge strane.

Zatim se spušta do vidikovca Kubus i Oštarijskih vrata. Kubus je spomenik cesti, kocka na četiri kugle koja se nalazi se na Oštarijskom sedlu ili Starim vratima. S tog mjesta na 927 metara pruža se fantastičan pogled na Velebitski kanal pa vrijedi zastati i uživati u jednoj od velebitskih razglednica. 

Francuska cesta - 2 Putovanja Francuska cesta na Biokovu: Put koji je trebao promijeniti tijek svjetske povijesti

Najbolje vrijeme za posjet Terezijani je od travnja do studenog, a odlučite li se krenuti na izlet obavezno ponesite dovoljno vode, kao i odgovarajuću obuću. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju