Krenete li u avanturu istraživanja južnog Velebita, nemojte propustiti neke od najljepših planinarskih putova u Lijepoj Našoj. Poznati hrvatski planinar, markacist i graditelj planinarskih kuća Slavko Tomerlin – Tatek, koji je preminuo prošle godine, otkrio je zaljubljenicima u prirodu najslikovitije kutke Crnopca. Zajedno sa Zdenkom Morovićem oklinčao je i markirao planinarske staze.

Područje Crnopca iznimno je krševit, pun dubokih ponikava i strmih litica, pravi labirint ponora i bijelih vapnenačkih kukova.

Jedno od bajkovitih mjesta na Velebitu zasigurno je planinarsko sklonište Tatekove družine na Crnopcu. Tatek se pobrinuo da promrzli planinari ondje mogu zagrijati ruke na peći, napiti se vode ili prenoćiti – sagradio ju je, uredio i opremio. Postoji još jedno bajkovito mjesto koje je "nastalo" zahvaljujući ovom vrsnom planinaru, a to je Tatekova koliba, koja se nalazi na Stapu i o kojoj ćemo jednom prilikom i pisati, ali danas predlažemo izlet na Crnopac.

Na raspolaganju je i stol na kojem se osim rakije, slanine i piva ponekad nađu i neke od zanimacija koje čekaju na polici ljubitelje igraćih karata ili igara na ploči, baš pokraj fotografije Slavku Tomerlinu. Osim prekrasnog pogleda, ispred kolibe ima dovoljno mjesta za sjedenje i druženje na svježem zraku.

Koliba je odlična polazišna točka za niz uspona u blizini, a nikako ne treba propustiti stazu Malog Princa koja vodi na vrh Bili Kuk. Remek-djela prirode nalaze se na svakom koraku: Zdenkova jama, Kičma ili Nebeska vrata samo su neka od njih.

Na putu možete susresti i skulpture velebitskih životinja među kojima su medvjedi, vukovi, srne, poskok, orao, vepar i lisice. Izradio ih je Tatek iz hobija i goleme ljubavi prema Velebitu.

Njemice su se čudile zašto nitko nije htio s njima spavati, a naša se avantura lagano mijenjala u triler Highlander Velebit - 21 Highlander Velebit - 6 Highlander Velebit - 4 +22 Highlander Velebit - 19

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju