„Planinarska kuća Miroslav Hirtz nalazi se na 26-metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca i planinarski je objekt na najnižoj nadmorskoj visini na svijetu“, piše Turistička zajednica Senja na svojim stranicama. Kuća je otvorena od početka svibnja do kraja rujna, a tijekom godine može se navratiti u sklonište s deset ležajeva.

„Već smo prošle  razmišljali o odmoru u Planinarskoj kući u Jablancu, ali nismo dovoljno rano rezervirali smještaj. Ove godine potražili smo ga na vrijeme – rezervirali smo mjesec dana ranije“, ispričao nam je prošle godine mladi par, Josipa i Marko iz Zagreba.

Za sobe s manje ležajeva trebalo je rezervirati i prije. No ove godine je zbog koronavirusa potražnja nešto pala pa su najveći sretnici bez problema mogli odmoriti u dvokrevetnoj sobi s terasom i pogledom na krošnje i more, što je za 70 kuna koliko smještaj košta u lipnju, za osobe koje imaju planinarsku iskaznicu, prava sitnica.   

„Smještaj je nevjerojatno povoljan jer je kuća nadomak mora, tek nekoliko minuta od plaže. Cijena noćenja za planinare je od oko 55 kuna (ovisno o sobi i sezoni), a bez iskaznice Hrvatskog planinarskog saveza potrebno je platiti više. Treba uzeti u obzir i boravišnu pristojbu koja je deset kuna. Spavali smo u sobi za desetero ljudi.

Atmosfera je super! Ima mladih, kao i planinara koji su '55 plus. Svi su opušteni, a ponekad se i zapjeva. Na raspolaganju smo imali kuhinju i hladnjak, a tko želi, može se osvježiti pivom ili sokom te naručiti čaj i uživati u hladu“, kažu.

Od Jablanca možete krenuti na izlet prema Alanu, bilo pješice ili automobilom, uživati u prirodi i pogledima koji se otvaraju s vidikovaca po putu, a za nadahnuće zavirite u našu galeriju. 

Ne treba propustiti ni posjet prekrasnoj uvali Zavratnici, koja se katkad uspoređuje s norveškim fjordovima u malom, a od Jablanca do te prekrasne i zaštićene uvale treba 15 minuta šetnje. Naselje Stinica, Klačnica, Velebit i vrh otoka Raba također su samo neke od brojnih mogućnosti za izlete.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju