Volite šetati, planinariti, kretati se? Opušta vas istraživanje novih putova, inspirira upoznavanje Hrvatske i rado svjedočite veličanstvenim djelima prirode? Onda je vrijeme da upoznate Velebit, i to na prelijepoj planinarskoj Premužićevoj stazi.

Staza koja dočarava srž Velebita

Premužićeva staza planinarski je put koji prolazi dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita izgrađen u kamenu tako da vodi kroz najnepristupačnije dijelove, najveći krš i surovost sjevernog Velebita, odnosno Hajdučke i Rožanske kukove, upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Staza je dugačka 57 kilometara, a prvih 16 kilometara prolazi kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Kako je staza dobila ime?

Hrvatski planinari još su u dvadesetim godinama prošlog stoljeća bili zadivljeni ljepotom Velebita. Zahvaljujući predanosti dr. Ivana Krajača, ministra trgovine i industrije tadašnje Kraljevine Jugoslavije, osigurana su sredstva za nastanak staze. Stazu je projektirao i gradio Ante Premužić, inženjer šumarstva, strastveni planinar i zaljubljenik u Velebit, a budući da je izvrsno izgrađena te uklopljena u okoliš, prozvana je remek-djelom graditeljstva, suhozida. Hrvatski su planinari, njemu u čast, stazu prozvali Premužićevom stazom.

Idealno za cjelodnevni izlet

Najpoznatije su i najljepše relacije obilaska Premužićeve staze one koje su u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, a i sasvim dovoljne za jednodnevni izlet. Jedan je od mogućih smjerova kretanja od početka staze u blizini Planinarskog doma Zavižan do Planinarskog doma Alan preko Rossijeve kolibe ili obrnuto. Početna je nadmorska visina te dionice 1520 metara, najviša je točka na 1620, a nadmorska je visina na kraju dionice 1340 metara. U svakom slučaju, unaprijed isplanirajte put, tj. prijevoz koji će vas vratiti na početnu točku ili noćenje u nekom od domova tako da se možete vratiti sljedeći dan.

Ako tražite malo veću avanturu, prijavite se na Highlander Velebit, koji ove godine počinje 14. rujna, a u 5 dana vodi vas preko 104 kilometra prekrasne divljine Velebita, a dio rute prolazi upravo Premužićevom stazom.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Avanturizam na svakom koraku

Iako je riječ o Velebitu, za stazu ne morate biti profesionalan planinar kako biste je mogli proći jer tehnički nije toliko zahtjevna. Veći je izazov kondicijska izdržljivost jer ćete hodajući samo u dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit (16 km staze) provesti između 7 i 9 sati. Za prolazak cijele staze treba se dobro pripremiti i isplanirati npr. tri dana avanture i lagane šetnje u kojoj ćete najbolje uživati u ljepotama Velebita.

Obvezno trebate imati adekvatnu opremu. Serpentine, tuneli, mostići, divljina i krš čekaju vas na najljepšoj stazi Velebita. U udobnim planinarskim tenisicama ili gojzericama, višeslojnoj odjeći, s kabanicom, hranom, pićem i mobitelom s punom baterijom te u društvu, uputite se u istraživanje čari Velebita na Premužićevoj stazi.

Više informacija pogledajte na stranici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju