Iako u trenutačnom stanju socijalne distance i nije baš najbolji savjet posjećivati prepune i najpopularnije ulice, s nadom da će uskoro sve ipak biti iza nas, preporučit ćemo vam sljedeće ulice koje ćete s guštom posjetiti i prošetati njima od vrha do dna. Neke su od njih glavne šetnice u gradovima, a druge daleko od toga, no svima im je zajedno jedno – čarobne su i osjećat ćete se sretnima obilazeći ih.

Ulica Buchanan (Glasgow, Škotska)

Postoji razlog zašto je u izboru za najbolju škotsku ulicu, održanom još davne 2003., pobijedila upravo ulica Buchanan, koja je najdraža ostala i dan-danas. Glasgovsko najimpresivnije šetalište, prepuno viktorijanskih trgovačkih zgrada, smatra se jednom od najbolje sačuvanih škotskih ulica u kojoj se može diviti arhitekturi 19. stoljeća. Prometovanje automobila zabranjeno je još davne 1978,. a otad ulicu okupiraju butici, muzeji, knjižnica, koncertna dvorana, ali i razna putujuća kazališta. Ovo je zasigurno centar Glasgowa, a ulica, iako u nju rado zalaze i turisti, nije postala samo turističko središte jer se ovdje i dalje često okupljaju stanovnici grada.

Ulica Buchanan Ulica Buchanan (Foto: Getty Images)

Ulica Mouffetard (Pariz, Francuska)

Ulica koja se smjestila u pariškoj Latinskoj četvrti živi je dio povijesti grada. Datira još iz 12. stoljeća, ostatak je stare rimske ceste, a može se reći kako još i danas ima snažan srednjovjekovni štih. Tržnica u ovoj ulici jedna je od najpopularnijih u Parizu te svako jutro vrvi kupcima. Restorani uz staru, kamenu cestu, nude spoj pariške i etno kuhinje, a lako ćete izgubiti motajući se nekoliko sati po raznim trgovinama okolo-naokolo. U ulici su dio vremena provodili i mnogi poznati, pa je čak i legendarni Ernest Hemingway spominje u svojim djelima.

Stroget (Kopenhagen, Danska)

Jedna od najdužih potpuno pješačkih ulica proteže se na 1,3 kilometra kroz srce danske prijestolnice. Automobili ovdje ne prometuju od 1962., a Stroget je u međuvremenu postao jednako popularan među stanovnicima kao i turistima. Ulica prolazi starim dijelom Kopenhagena, a upravo od spomenute '62, kad je postala pješačka ulica, došlo je do snažnog zaokreta u prometnoj kulturi grada, te se počelo sve više cesta i ulica prilagođavati biciklistima i pješacima. Mnogi su gradovi kasnije počeli te još i danas – kopiraju Kopenhagen.

Stroget Stroget (Foto: Getty Images)

Ulica Qianmen (Peking, Kina)

Proteže se od kule Qianmen na sjeveru do parka Tiantan na jugu i jedna je od najpoznatijih ulica Pekinga. Stara je gotovo 600 godina, a oni jako stari Kinezi još je pamte po izvornom imenu – Zhengyangmen. Arhitektonski stil podsjeća na onaj dinastije Qing iz 17. stoljeća, a danas je ulica uspješan spoj starog i novog. Prije Olimpijskih igara 2008. u potpunosti je obnovljena te je otad popularno odredište svima onima koji su željni dobrog noćnog života. Slavni restoran Quanjude, otvoren pradavne 1864. godine, također se nalazi u ovoj ulici.

Rambla (Barcelona, Španjolska)

Vjerojatno najpoznatija pješačka ulica u Europi jest barcelonska Rambla. Proteže se na nešto više od kilometra te spaja Plaza de Catalunya i Kolumbov spomenik. Sama ulica prepuna je kafića, restorana i bezbrojnih uličnih izvođača, ali nažalost i džepara. U blizini se odmah nalazi slavna tržnica La Bouqeria, koja je vrijedna posjeta, a o snazi Ramble možda najbolje govori misao velikog pjesnika Federica Garcia Lorce, koji je za nju rekao da je "jedina ulica za koju nikad ne bi htio da završi".