Iako u trenutačnom stanju socijalne distance i nije baš najbolji savjet posjećivati prepune i najpopularnije ulice, s nadom da će uskoro sve ipak biti iza nas, preporučit ćemo vam sljedeće ulice koje ćete s guštom posjetiti i prošetati njima od vrha do dna. Neke su od njih glavne šetnice u gradovima, a druge daleko od toga, no svima im je zajedno jedno – čarobne su i osjećat ćete se sretnima obilazeći ih.

Ulica Buchanan (Glasgow, Škotska)

Postoji razlog zašto je u izboru za najbolju škotsku ulicu, održanom još davne 2003., pobijedila upravo ulica Buchanan, koja je najdraža ostala i dan-danas. Glasgovsko najimpresivnije šetalište, prepuno viktorijanskih trgovačkih zgrada, smatra se jednom od najbolje sačuvanih škotskih ulica u kojoj se može diviti arhitekturi 19. stoljeća. Prometovanje automobila zabranjeno je još davne 1978,. a otad ulicu okupiraju butici, muzeji, knjižnica, koncertna dvorana, ali i razna putujuća kazališta. Ovo je zasigurno centar Glasgowa, a ulica, iako u nju rado zalaze i turisti, nije postala samo turističko središte jer se ovdje i dalje često okupljaju stanovnici grada.

Ulica Mouffetard (Pariz, Francuska)

Ulica koja se smjestila u pariškoj Latinskoj četvrti živi je dio povijesti grada. Datira još iz 12. stoljeća, ostatak je stare rimske ceste, a može se reći kako još i danas ima snažan srednjovjekovni štih. Tržnica u ovoj ulici jedna je od najpopularnijih u Parizu te svako jutro vrvi kupcima. Restorani uz staru, kamenu cestu, nude spoj pariške i etno kuhinje, a lako ćete izgubiti motajući se nekoliko sati po raznim trgovinama okolo-naokolo. U ulici su dio vremena provodili i mnogi poznati, pa je čak i legendarni Ernest Hemingway spominje u svojim djelima.

Stroget (Kopenhagen, Danska)

Jedna od najdužih potpuno pješačkih ulica proteže se na 1,3 kilometra kroz srce danske prijestolnice. Automobili ovdje ne prometuju od 1962., a Stroget je u međuvremenu postao jednako popularan među stanovnicima kao i turistima. Ulica prolazi starim dijelom Kopenhagena, a upravo od spomenute '62, kad je postala pješačka ulica, došlo je do snažnog zaokreta u prometnoj kulturi grada, te se počelo sve više cesta i ulica prilagođavati biciklistima i pješacima. Mnogi su gradovi kasnije počeli te još i danas – kopiraju Kopenhagen.

Ulica Qianmen (Peking, Kina)

Proteže se od kule Qianmen na sjeveru do parka Tiantan na jugu i jedna je od najpoznatijih ulica Pekinga. Stara je gotovo 600 godina, a oni jako stari Kinezi još je pamte po izvornom imenu – Zhengyangmen. Arhitektonski stil podsjeća na onaj dinastije Qing iz 17. stoljeća, a danas je ulica uspješan spoj starog i novog. Prije Olimpijskih igara 2008. u potpunosti je obnovljena te je otad popularno odredište svima onima koji su željni dobrog noćnog života. Slavni restoran Quanjude, otvoren pradavne 1864. godine, također se nalazi u ovoj ulici.

Rambla (Barcelona, Španjolska)

Vjerojatno najpoznatija pješačka ulica u Europi jest barcelonska Rambla. Proteže se na nešto više od kilometra te spaja Plaza de Catalunya i Kolumbov spomenik. Sama ulica prepuna je kafića, restorana i bezbrojnih uličnih izvođača, ali nažalost i džepara. U blizini se odmah nalazi slavna tržnica La Bouqeria, koja je vrijedna posjeta, a o snazi Ramble možda najbolje govori misao velikog pjesnika Federica Garcia Lorce, koji je za nju rekao da je "jedina ulica za koju nikad ne bi htio da završi".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju