Rado bismo ih posjetili, ali da bismo u njima živjeli, i nismo baš sigurni. Svi ovi gradovi imaju više stanovnika od većine svjetskih država, a brojevi koje navodimo ovom prilikom odnose se na metropolitansko područje te su objavljeni na portalu worldatlas.com. Pa krenimo konačno s pet najmnogoljudnijih...

Sao Paulo, Brazil – 22,5 milijuna

Spuštajući se do Južne Amerike, Sao Paulo (ili "Sampa", kako ga još zovu), dići se titulom najvećeg grada na kontinentu. Smjestio se na jugoistoku, u istoimenoj državi, u unutrašnjosti od luke Santos na južnom Atlantskom oceanu.

Sao Paulo također je oko 450 kilometara udaljen jugozapadno od Rio de Janeira, a iz sjene svojeg "susjeda" izašao je tijekom procvata industrije kave u kasnom 19. stoljeću. Danas more nebodera signalizira pojavu Sao Paula kao glavnog gospodarskog središta Južne Amerike, što ujedno i generira vrtoglavi rast stanovništva.

Dhaka, Bangladeš – 22,5 milijuna

Glavni grad Bangladeša Dhaka nalazi se u središnjoj regiji zemlje uz rijeku Buriganga. Gustoća naseljenosti tog grada gotovo dovodi do pucanja po šavovima, a opet, brzo rastuća metropola ne pokazuje znakove usporavanja. Ovo stvara kaotično okruženje te loše životne uvjete za mnoge stanovnike.

Promet je ovdje nemoguć, a prelaženje ceste prava je avantura. Dhaka je također izrazito industrijalizirana, što igra ključnu ulogu u vrtoglavom rastu stanovništva i svakodnevnom doseljavanju novih stanovnika.

Šangaj, Kina – 28,5 milijuna

Šangaj je najnaseljeniji grad u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Ova vitalna morska luka nalazi se u istočnoj središnjoj Kini, na obali Istočnog kineskog mora, na južnoj obali rijeke Yangtze.

Šangaj je bio jedno od prvih područja koje je primalo zapadne trgovačke brodove, što mu je pomoglo da izraste u trgovačko i industrijsko središte kakvo je ostalo i do danas. Slikoviti horizont metropole odmah je prepoznatljiv i savršeno spaja mješavinu starog i novog (na sličan način kao i ulična kultura grada).

Delhi, Indija – 32 milijuna

Delhi, u središnjoj sjevernoj Indiji, najveći je grad u zemlji po broju stanovnika. Ova urbana aglomeracija sastoji se od dva glavna dijela: povijesnog grada Old Delhi (na sjeveru) i glavnog grada New Delhi (na jugu). Uz navedeno, Delhi otkriva svoje brojne dodatne slojeve izgrađene tijekom vremena u obliku drevnih spomenika, džamija, svetišta, grobnica i drugih vrsta poticajne arhitekture.

Ova divovska zajednica nalazi se uz rijeku Yamuna (koja se ulijeva u Ganges), i to otprilike 160 kilometara južno od velikih Himalajskih planina. Osim što je političko središte Indije, Delhi je i značajno trgovačko, prometno i kulturno žarište.

Tokio, Japan – 37 milijuna

Kudikamo najmnogoljudniji grad na svijetu glavni je grad Japana. Nalazi se na istočnoj središnjoj obali otoka Honshu, unutar regije Kanto. Ubrzan, ali skroman; gužvovit, ali čist; futuristički, a ipak prožet duhovnom tradicijom; dvostruki domaćin Ljetnih olimpijskih igara mora se posjetiti da bi ga se moglo shvatiti. U jednom trenutku možda stojite na Shibuya Crossingu (jednom od najluđih raskrižja na svijetu), a u sljedećem možda večerate u tihom, staromodnom restoranu s četiri stolice niz usku i staru uličicu.

U idućem trenutku možda ćete se zateći kako gledate jedno od mnogih budističkih svetišta razasutih po gradu prije nego što skrenete za ugao i uđete u more neonskih svjetala i natpise jarkih boja. Sve je to – Tokio.

Najprijateljskije mjesto na svijetu: Jadranski dragulj u kojem vas dočekuju nasmiješena lica Polignano a Mare Polignano a Mare Polignano a Mare - 5 +1 Polignano a Mare - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju