Tisućljetna povijest s kojom živimo ili bar ljetujemo iz godine u godinu, od sjevera do juga Jadrana, nešto je na što smo se navikli – možda i previše. Ali priznajte da je fantastično da s ručnikom za plažu prebačenim preko ramena, šećući s noge na nogu, možete obići mjesta na kojima su se dogodili neki ključni prizori za hrvatsku povijest.

Vodimo vas u šetnju hrvatskim kraljevskim gradovima u Dalmaciji i zaustavljamo se na ikoničnim mjestima. Znate li gdje su pokršteni Hrvati, gdje je okrunjen prvi, a gdje zadnji hrvatski kralj?

Nin

Nin Nin (Foto: Shutterstock)

Slikoviti otočić usred plitke lagune koji s kopnom povezuju dva kamena mosta, na kojem se stisnuo Nin i njegova tri tisuće godina duga povijest, nedavno je otkrio i cijeli svijet. Grgur i njegov blještavi palac, najmanja katedrala na svijetu i atraktivna polja soli još su privlačniji kada znate da ste se na kupanju i izliječili u čuvenom blatu čuvene pješčane plaže.

U antici jedna od najznačajnijih luka istočnog Jadrana, Nin nije imao ništa skromniju ulogu ni u srednjem vijeku. Bio je političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne Hrvatske, kao i stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara - knezova Višeslava, Trpimira i Branimira, kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV., Zvonimira, knezova Šubića Bribirskih i drugih. Najstariji je hrvatski kraljevski grad, pa ga često nazivaju i "kolijevkom Hrvatske".

Biograd na Moru

Biograd na Moru Biograd na Moru (Foto: Shutterstock)

Biograd na Moru danas je moderno turističko središte s velikom marinom i prekrasnim šljunčanim plažama na samo nekoliko koraka od centra. S rive se pruža nezaboravan pogled na Pašmanski kanal i otoke, a stara jezgra na poluotoku, prošarana kafićima i konobama idealna je za večernje šetnje.

U njima ćete se prisjetiti da je Biograd nekada bio vrlo važna točka Dalmacije jer je već početkom 11. stoljeća postao hrvatski prijestolni grad i sjedište hrvatskih kraljeva, a 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Tek malo kasnije razorila ga je mletačka vojska, a obnovile su ga izbjeglice iz Zadra, uspostavile komunalnu vlast u progonstvu i prozvale ga Zara vecchia.
Biograd je i blizu NP Kornati, NP Krka te PP Vransko jezero, pa ako lutate tim područjima, skrenite s puta i prošećite s hrvatskim srednjovjekovnim kraljevima.

Knin

Knin Knin (Foto: Shutterstock)

Knin sa svojom nevjerojatnom tvrđavom, jednom od najvećih fortifikacijskih građevina u Dalmaciji koja možda i najbolje pokazuje njegovu povijesnu važnost na putu od unutrašnjosti do mora, u prošlosti nije bio samo najmoćniji utvrđeni grad u Dalmaciji i važna promatračnica - s pogledom na cijelu Dalmaciju.

Grad s čudesnom tvrđavom, devet gora i čak - sedam rijeka: Ne postoji samo u bajci nego i u Hrvatskoj Topoljski buk na Krčiću Sedam kninskih rijeka - 5 Sedam kninskih rijeka - 4 +2 Sedam kninskih rijeka - 3

Zato se Knin često naziva Ključem Hrvatske, Vratima Dalmacije i naravno – Kraljevskim i Zvonimirovim gradom. Bio je najslavnija prijestolnica hrvatskih kraljeva od kralja Dmitra Zvonimira do posljednjeg hrvatskog kralja Petra, nakon čije je smrti ušao u sastav Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva. Srednjovjekovnih se dana Knin prisjeća na Zvonimirovim danima, ali kad kod da prođete (a prođite, češće vam je usput nego što mislite), dočekat će vas jedinstveno iskustvo - pogled s tvrđave koji obuhvaća povijest Hrvata u jednoj slici.

Šibenik

Šibenik Šibenik (Foto: Shutterstock)

Šibenik je jedan od rijetkih gradova na našoj obali koje nisu utemeljili Rimljani. Grad na ušću slikovite rijeke Krke u Jadransko more utemeljili su Hrvati prije više od tisuću godina, što ga čini najstarijim autohtonim hrvatskim gradom na Jadranu. Prvi se put spominje u darovnici kralja Petra Krešimira IV., na Božić 1066. godine. Naselje se počelo razvijati oko tvrđave sv. Mihovila, a status grada Šibenik je dobio 1169.

Krešimirov grad jednom od najposebnijih katedrala na svijetu i 2851 kamenom stepenicom, bezbroj puta više priča i nevjerojatnom ljepotom koja vas obavija sa svih strana možda ne možete upoznati i doživjeti u jednoj šetnji, ali odnekud treba početi. Red prirodnih ljepota nacionalnih parkova Krka i Kornati, red urbane tisućugodišnje povijesti, red opuštanja na otocima arhipelaga, a sve začinjeno posjetom nekom od fantastičnih novih muzeja, npr. Faustovom na Prviću, Muzeju koralja na Zlarinu ili obilazak tvrđave sv. Nikole, čuvarice Kanala i naravno nečim za pojest i popit jamče ispunjen i dobar odmor... iako je rizik da ćete se "navući" priličan.

Solin

Solin Solin (Foto: Shutterstock)

Na mjestu antičke Salone, glavnog grada rimske provincije u Dalmaciji, u Solinu su se odigrali i neki od najvažnijih događaja hrvatske povijesti. Njegova rječica Jadro, legenda kaže, mjesto je pokrštavanja Hrvata, u bazilici Sv. Petra i Mojsija okrunjen je kralj Zvonimir, a kraljica Jelena podigla je u Solinu dvije crkve.

Solin je sa svojim impozantnim zidinama, kulama, vratima, hramovima i vjerojatno još više neotkopanih tajni najveći arheološki park u Hrvatskoj, koji će vas u trenu vratiti u uzbudljiva vremena, makar i u kratkoj šetnji između plaže i uživanju u zalasku sunca s Mosora ili Kozjaka. A suhoparna informacija o krunidbi prvog hrvatskog kralja ovdje će dobiti sliku… i boju.

  Jadranska Copacabana: Pješčana plaža duga 13 kilometara na koju može stati čak 150 tisuća kupača Ulcinj - 3 Ulcinj - 2 Ulcinj - 1 +0 Ulcinj - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju