Biograd na Moru je grad i luka koja je smještena na obali Jadranskog mora u sjevernoj Dalmaciji, pripada Zadarskoj županiji, a od grada Zadra udaljena je oko 30 kilometara. Odličan je izbor za posjet tijekom cijele godine, a posebno u ljetnim mjesecima. Evo što u njemu nikako ne smijete propustiti:

Kupanje i sunčanje

U neposrednoj blizini grada nalazi se niz prekrasnih šljunčanih i pješčanih plaža okruženih gustom borovom šumom koje pružaju mogućnost za sjajan ljetni odmor. Plaža Dražice u jugoistočnom dijelu grada vrlo je popularan izbor. Duga je 250 metara, a urednost, čistoću i kvalitetu sadržaja jamči Plava zastava koja se na njoj vijori od 2006. godine.

U morskim radostima možete uživati i na plaži Soline, koja se nalazi uz istoimeni kamp uz prekrasnu uvalu s pješčanim dnom, ali i na plaži Bošana, koja je smještena na sjeverozapadnom dijelu Biograda na Moru. Uputite se možete i do tematskog vodenog parka Fun park Biograd, koji vam nudi zabavne vožnje, panoramski kotač, vlak smrti i slične uzbudljive sadržaje.

Biograd na moru Putovanja Idilično hrvatsko selo: Prilika za ljetovanje u kamenim kućicama kraj plaže

Aktivni odmor
Ljubitelji aktivnog odmora sigurno će u gradu pronaći nešto za sebe. Akvatorij oko grada Biograda idealan je za ronioce – i početnike i profesionalce. S obzirom na to da se ovaj dalmatinski biser nalazi na jednom od najrazvedenijih dijelova Jadrana, idealan je i za jedrenje. Sjednite na bicikl i istražite okolicu na dva kotača. Obvezno svratite i do Vranskog jezera, koje je od grada udaljeno oko pet kilometara, a pruža mogućnosti za sportski i rekreativni ribolov, ali i promatranje ptica.

Sjajna hrana

U Biogradu na Moru dobro se jede. Tu vas očekuju restorani i konobe s tradicionalnom dalmatinskom spizom – od domaćeg pršuta preko crnog rižota od sipe do hobotnice ispod peke. Dakako, nakon ukusnog jela zasladite se rožatom ili finim fritulama. Ako poželite samostalno napraviti neke od spomenutih specijaliteta, uputite se na lokalnu tržnicu po svježe namirnice ili posjetite neki od OPG-ova u blizini. U okolici se nalazi i nekolicina vinarija s ponudom vina koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Bogata kultura i povijest
Biograd na Moru u 11. stoljeću bio je prijestolnica hrvatskih kraljeva i biskupa, a u njemu je 1102. godine okrunjen hrvatsko-ugarsko kralj Koloman. Područje je to bogate povijesti i kulture koju svakako vrijedi pobliže upoznati. Na popisu za istraživanje treba se naći Zavičajni muzej Grada Biograda, koji je podignut na ruševinama srednjevjekovnih zidina krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

On obuhvaća arheološku i etnografsku zbirku, povijesni odjel i umjetničke slike. Najzanimljivija je svakako jedinstvena zbirka na Jadranu po imenu Teret potopljenog broda iz XVI. stoljeća koja se sastoji od 10.000 predmeta izvučenih iz potonulog mletačkog broda. Posjetite i crkvu sv. Stošije, crkvu sv. Ante, crkvu sv. Roka, ali i ostatke bazilike svetog Ivana Evanđelista iz 11. stoljeća.

Avantura à la carte

Biograd na Moru štedi vam vrijeme i novac jer omogućava da istražite mnogo sadržaja u kratkom vremenu. S obzirom na položaj sjajna je polazišna točka za istraživanje čak triju nacionalnih parkova u okolici – Krke, Paklenice i Kornata te Parka prirode Vransko jezero. U blizini se nalaze i tri veća grada s bogatom turističkom ponudom kao što su Zadar, Šibenik i Nin te otoci Pašman, Dugi Otok i Vrgada.

Želite li pobliže upoznati Biograd na Moru i okolicu, zaigrajte Avantura à la carte. Riječ je o turističkoj karti i interaktivnom vodiču koji vas kroz rješavanje zagonetki vodi u razgled pet odredišta Biogradske rivijere – Biograda na Moru, Pašmana, Tkona, Pakoštana te Sv. Filipa i Jakova.

San Antonio Biograd - 3 Putovanja Resetirajte se u trenu: Mediteransko selo u Hrvatskoj koje je izgrađeno za hedoniste

Avanturu à la carte čini pet istraživačko-turističkih misija. Svako odredište, a naposljetku i cijela biogradska rivijera, otkrivaju se kroz zadatke koje je moguće riješiti jedino na terenu. Svaka destinacija na karti označena je zasebnom bojom, ima pripadajuću zemljopisu kartu s označenim lokacijama koje treba obići, kartice s brojem, nazivom i opisom lokacije te zadatkom koji treba riješiti.

Postoje dvije vrste zadataka, jedan je upisivanje traženog pojma u za to predviđenu kućicu, a drugi su fotokote odnosno mjesta na kojima je potrebno snimiti fotografiju kao dokaz posjeta. Lokacije se mogu obilaziti bilo kojim redom. Zadaci su jednostavni, ali zahtijevaju malo truda od čitanja natpisa na crkvenim satovima, simbola s kamenih zidova ruševnog dvora do pronalaska najboljega kadra za rješavanje fotokote.

Rješenja se upisuju u križaljku koja se nalazi na karti, a završna rješenja destinacija vode do konačnog rješenja igre koje pak turiste odvodi u daleku prošlost, ali i do nagrada! Ovisno o broju riješenih zadataka koje upisuju u kupon, turisti će biti nagrađeni prigodnim poklonima, suvenirima i popustima koji se, uz predočenje ispunjenog kupona i fotografija fotokota, mogu preuzeti u bilo kojoj turističkoj zajednici Biogradske rivijere ili mogu biti poslani poštom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju